Ajattelin käyttää kirjoittamista terapiana hajonneen koipeni kuntouttamisessa. Polven tarina on pitkä ja mutkikas. Kuusi vuotta sitten kaaduin alamäessä, diagnoosina oli revennyt sisäside. Kuntoutuksella jalasta tuli ihan hyvä mutta ilmeisesti eturistisidekin otti tuosta kaatumisesta nokkiinsa.

Viime helmikuussa hyppäsin iltakävelyllä laiturilta, päädyin syväkyykkyyn ja polvessa naksahti. Jalka ei tullut mitenkään erityisen kipeäksi vaan lähinnä oudoksi. Reisilihaksen alapäät olivat pitkän aikaa jumissa ja asennosta riippuen tuntui painetta polven ylä- tai alapuolella. Hiihdin talven aikana paljon, sekä murtsikkaa että alamäkeä ilman isompia ongelmia. Maaliskuun lopussa, pari päivää ennen pääsiäslomaa, polvi nytkähti juoksulenkillä, sisäsivu tuli kipeäksi ja turposi vähän. Huhtikuussa sain vihdoin raahattua itseni lääkäriin – epäilynä vikaa sisäkierukassa. Magneettikuvauksen lausunnossa todettiin, että sisäkierukan takasarvessa on repeämä ja muuten kaikki on kunnossa. Operaatio siis kutsui – eikä siinä kaikki. Ortopedi totesi jalkaa ennen leikkausta väännelleessään että ”ei täällä eturistisidekään ehjä ole”. No ei ollut ja ulkokierukassakin oli korjattavaa. Ihmettelenpä vain, miten niitä magneettikuvia tulkitaan!!

Ristisidettä ei korjattu sillä vakuutus oli luvannut maksaa vain kierukkaoperaation. Sovittiin, että teen toipumisajan jälkeen kaikkea ja katsotaan, pärjäänkö jalalla. Tässä vaiheessa päätin jo, että jos ristiside pitää rakentaa uudestaan, niin se tehdään Helsingissä, siellä kun on enemmän polvia ja korjaajia. Alkuun näytti siltä, että voisin pärjätä, mutta noin kuukausi sitten kävelin reippaasti kaupunkiin ja jalassa tuntui selvää klappia joka askeleella. Sen jälkeen se onkin sitten ollut vaikea. Pyörällä voin onneksi ajaa 90 prosenttisesti, teknisissä jyrkissä nousuissa jalka ei toimi oikein. Kaksi viikkoa sitten kävin Diacorissa tentattavana ja vemputettavana – ”ei täällä mitään eturistidettä ole” oli kommentti. Torstaina olisi sitten uusi korjaus ja pitkä kuntoutus edessä. Vähän kyllä pelottaa vaikka onkin osaavan ”veitsimiehen” käsissä ja kotikaupungissa on luotettava fysioterapeutti. Toivon vain, että tällä kertaa ei löydy lisää hajonneita osia (vaikka kaikki onkin luvattu korjata…)

5 vastausta artikkeliin “Polvi

  1. Hei!
   Sisäkierukan takasarvesta poistettiin revennyt osa, joka ei ilmeisesti ollut kovin suuri. Ulkokierukan takaosaakin siistittiin samalla kerralla. Nyt ACL:n korjauksessa kolme kuukautta kierukkaoperaation jälkeen sanottiin, että sisäkierukassa on revenneen osan poiston jälkitila ja ulkokierukka on vähän kärsineen näköinen mutta ehjä. Ristisiteettä eläminen kuluttaa varsinkin ulkokierukkaa ja rustoja. Mulla oli kahdessa luupinnassa pientä rustokulumaa, mutta niille ei tehty mitään. Pitäisi kuulema korjaantua itsekseen kun luut eivät enää pääse ”heilumaan”.

 1. Selvä pyy. Kierukan siistiminen ei ole ollenkaan paha juttu. Oleellista on että sun polvikierukassa on vielä suurin osa rustossa tallella. Sun polvi on onnekas ja kuntouttamalla siitä tulee vielä oikein hyvä 🙂

  1. Joo, olihan tuo koipi nyt pätevän veitsimiehen käsissä. Pitää vaan jaksaa siihen asti, että pääsee kunnolla kuntouttamaan. Aktiiviselle ihmiselle tää oleilu on vaikeaa …
   Toivottavasti sun polveen löytyy ratkaisu!

   1. En ollut yhtä onnekas. Mun polven mediaali kierukasta jouduttiin poistamaan 80% joten polvi jää pysyvästi aika lailla rammaksi. Tervetuloa mukaan vesijuoksemaan.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s