Vuosien varrella olen oppinut, että assistentti tekee (lähes) kaikkea mitä käsketään. Siksi piti viime sunnuntaina tilata jo muutaman vuoden ostoslistalla ollut Assistent Original, joka saapuikin Göteborgista jo keskiviikkona lähi-Siwaan. Tänään testasimme konetta ensimmäisen kerran tekemällä leipää. Leipäohje ja paljon muuta leipätietoutta sekä reseptejä sopivalla intohimolla maustettuna löytyy ruotsalaisen leipurimestari Jan Hedhin kirjasta Bröd. Koska taikinaa vaivataan 20 minuuttia, niin se on ollut käsin aikamoinen urakka kahdellakin vaivaajalla.

Juuri:

  • 5 g hiivaa
  • 3 dl vettä
  • 300 g venhäjauhoja

Taikina:

  • 6 g hiivaa
  • 3 dl vettä
  • 700 g vehnäjauhoja (osa voi olla muutakin, tänään 300 g spelttiä)
  • 1 tl suolaa

Tee juuri. Liuota hiiva veteen. Sekoita vehnäjauhot veteen, peitä kannella ja anna juuren seistä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Liuota hiiva veteen, lisää juuri ja jauhot. Vaivaa hitaalla nopeudella 13 min. Lisää suola ja jatka vaivaamista 7 min. Anna taikinan kohota noin 90 min. Tee taikinasta patonkeja tai leipiä (5kpl) ja anna niiden kohota vähintään 40 min. Tee leipiin viillot ja ruiski vettä niiden päälle suihkepullolla. Paista 250 asteessa 5-7 min. Laske lämpö 200 asteeseen. Kokonaispaistoaika on 28-30 min. Tuuleta leipiä paistamisen puolessa välissä avaamalla uuni muutamaksi sekunniksi. Ruiski valmiille leiville vettä.

Ranskalaisen omppupiirakan pohja on Jan Hedhin kirjasta Desserter ja varsinaisen piirakan alkuperäinen ohje kirjasta Ranskalainen keittiö. Piirakan täytteeksi voi laittaa omppujen lisäksi päärynöitä.

Pohja:

  • 150 g voita
  • 200g vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl maitoa (laitan usein Amarettoa…)

Nypi voi, jauhot ja sokeri tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja neste. Tee taikinasta pallo ja laita se kelmussa jääkaappiin noin tunniksi.

Täyte:

  • 1,2 -1,3 kg omenoita (esim. Golden Delicious tai Royal Gala, kotimaisista tulee muusia)
  • 40 g voita
  • 0,75 dl (ruoko)sokeria

Kuori omenat ja lohko ne kahdeksaan osaan (riippuen omenien koosta). Sulata voi pannulla, lisää omenalohkot ja sokeri. Paista reilulla lämmöllä niin, että omenat saavat vähän väriä ja neste katoaa/karamellisoituu. Tämä vaihe riippuu pannusta, ompuista ja käytetystä lämmöstä. Kauli taikinasta jauhojen avulla leivinpaperin päällä kiekko, jonka halkaisija on noin 35 cm. Laita paistetut omenat kiekon keskelle niin, että reunoille jää 5-7 cm tyhjää. Nostele reunat omppujen päälle. Paista 190 asteessa 35-40 min. Tarjoa vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa. Kivan lisäkkeen saa myös vatkaamalla 1 dl kermaa ja lisäämällä siihen 2dl turkkilaista jogurttia (tai Mascarponea) ja sokeria.

Lisäksi teimme viime viikon kurpitsasta sosekeittoa ”peruskasvissoseohjeella”: tehdään kasviliemipohja, nopeasti voin ja oliiviöljyn seoksessa paistetut kurpitsat kypsennetään liemessä ja soseutetaan Bamixilla. Lopuksi keittoon voi sitten lisätä jotain ”pehmentäjää”, tänään turkkilaista jogurttia.

Ruokajuttujen lisäksi pitänee kommentoida alppikauden avausta. Eilisessä kisassa Saksan naiset näyttivät olevan hyvässä kunnossa ja Tanjakin laski hyvin. Miesten puolella toinen kierros jäi olosuhteiden takia laskematta. Ensimmäinen lasku näytti sen, että suosikit osaavat edelleen laskea mäkeä ja että Kallen ja JB:n paluu kisarinteeseen sujui mainiosti 🙂

Kävin tänään uimahallin salilla rääkkäämässä jalkaa. Se on kyllä vähän semmoinen voimailijapaikka … Steppilaudalle askellus sujui joka suuntaan, keskiviikon fysioterapiassa takaperin astuminen vielä pelotti.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s