Teemme leipää joko Jan Hedhin ohjeilla tai sitten kippailen jauhoja, rouheita ja siemeniä pusseista ja purkeista taikinaan päivän mielitekojen ja kaapin sisällön mukaan. Joskus jaksan ja muistan jopa mitata aineet. Ihan tällaisia sämpylöitä en ollutkaan ennen tehnyt – makoisan viljaisia niistä tuli.

Moniviljasämpylät

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2,5 dl grahamjauhoja
  • 2,5 dl ruisjauhoja
  • noin 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää jogurtti, leseet, graham- ja ruisjauhot. Sekoita puulastalla tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa noin 10 min. Lisää suola alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota liinan alla noin 1,5 tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahteen osaan,  leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota ”sopivasti” (ainakin uunin lämpeämisen ajan). Paista (leivinkivellä) 240 asteessa noin 10 min ja 200 asteessa noin 10 min. Voit leikata sämpylän pintaan viiltoja terävällä veitsellä ennen paistamista ja ruiskia paistettujen sämpylöiden päälle vettä.

Sämpylöiden seuraksi teimme haaleaa salaattia höyrytetystä kukkakaalista, tomaateista (sisukset poistettu ja paloiteltu), oliiveista (kivet poistettu ja silputtu) ja kapriksista. Sunnuntain yrttiöljy sopi salaattiin mainiosti.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s