Leipominen on kylmänä sadepäivänä ulkoilua paljon houkuttelevampi vaihtoehto. Pyörät pääsivät ulkoilemaan eilen ja toissapäivänä, joten päätimme täyttää hyllyn päällä tyhjänä seisoneen keksipurkin yhden suosikkileivontakirjani, Therese Wikströmin Makeita unelmia (Njut en liten smula), avustuksella. Teimme puolikkaan kirjan (suuresta, kilon jauhoja sisältävästä) korppuohjeesta ja maustoimme puolet taikinasta sitruunalla ja puolet pähkinöillä ja kardemummalla.

Korput/skorpor/biscotti

  • 200 g voita
  • 200 g (ruoko)sokeria
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 16 g leivinjauhetta (ohjeessa 1,5 rkl, 20g, laitoin yhden sveitsiläispussin)
  • 2 1/4 dl maitoa
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 1 muna voiteluun
  • mausteaineita (sitruunaa, pähkinöitä, kardemummaa, sahramia, laventelia)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää loput ainekset ja sekoita käsin tai vahvalla koneella taikinaksi. Me jaoimme taikinan kahteen osaan, joista toiseen sekoitettiin 1 1/2 pienen sitruunan kuoret ja toiseen 1,5 dl karkeaa hasselpähkinä-mantelirouhetta ja 0,5 tl kardemummaa. Pyöritä molemmista taikinapuoliskoista kaksi tankoa jauhojen avulla. Laita tangot leivinpaperin päälle pellille, taputa tangot litteiksi ja voitele ne munalla. ”Tavallisen kokoisessa” uunissa kannattaa paistaa vain kaksi tankoa kerrallaan sillä tangot leviävät aika lailla. Paista 175 asteessa 20 min. Anna tankojen jäähtyä hetki ja leikkaa ne noin 1,5 cm viipaleiksi. Asettele viipaleet pellille leikkauspinta ylöspäin ja kuivaa niitä uunissa 150 asteessa noin 15 min. Anna korppujen jäähtyä kunnolla ennen purkittamista (muuten rapeus katoaa).Nauti hyvän kahvin kanssa. Meillä (årelaisten) kupeissa on Johan & Nystömin Yliluonnollista kahvia, jolla herkuttelimme jo viime kesänä.

9 vastausta artikkeliin “Svenska biscotti

  1. Voi jessus miten ihanan näköisiä!!! Näitä on ihan pakko kokeilla. Ihanaa kun jaksat jakaa näitä ilon aiheita 🙂

  2. Kauniita keksejä! MInäkin tein tämäntapaisia viime keväänä, mutten malttanut paistaa riittävän rapeiksi sillä toisella paistokerralla. Kyllä ne kelpasivat makeannälkään silti:)

    1. Kiitokset! Toisen kierroksen paistaminen on kyllä tärkeää rakenteelle. Meilläkin pähkinäversio oli viitisen minuuttia sitruunaversiota kauemmin uunissa. Liian aikainen purkittaminen pehmentää keksit (samoin kuin kotimyslin).

  3. Vasta tänään leipoessani kotiinpaluukeksejä Ruotsissa kisailleelle Apukuskilleni ymmärsin, miten hyvän kuvasarjan olet tehnyt. Leipominen onnistuu silmayksillä. Hienoa työtä!
    Parin minuutin paiston jälkeen minäkin älysin vetää pellin uunista ulos ja sipaista kakkupötköset kananmunalla =)

    1. Kiva, että kuvista oli apua. Käytämme kyllä monimutkaisempien kokkausten kuvia joskus itsekin apuna.
      Meilläkin taisi toinen pelleistä tulla voideltavaksi uunista (tälläkin kerralla). Joskus taisimme unohtaa voitelun kokonaan.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s