Alkuruoaksi teimme kylmää tomaattikeittoa ja haukikvenellejä.

Lyonin seudun herkku, haukikvenellit, tarjotaan yleensä uunitettuna paksun juustoisen valkokastikkeen kera mutta tällä kertaa ne uivat kesäisesti tomaatissa. Kvenellien ohje on kevennetty viritys The Food of Francen ohjeesta, jossa voita ja kermaa on tuplamäärä.

Quenelles de brochet (haukikvenellit)

  • 450 g haukifilettä jauhettuna
  • 2 rkl persiljaa hienonnettuna
  • 2 dl maitoa
  • 75 g vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita kuutioituna
  • 2 valkuaista
  • 1 dl kermaa
  • 1 l kalalientä

Jauha kala jos sitä ei ole tehty jo kaupassa. Sekoita kalaan persilja, peitä kulho ja laita se jääkaappiin.

Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Ota kattila levyltä ja lisää jauhot. Laita kattila takaisin levylle miedolle lämmölle ja kuumenna sekoittaen kunnes seos on tasaista. Ota kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää munat yksitellen sekoittaen puulastalla tai sähkövatkaimella. Lisää voi paloittain sekoittaen jokaisen lisäksen jälkeen. Yhdistä seos haukiin. Mausta taikina kevyesti suolalla ja pippurilla, peitä ja laita kylmään. Kun taikina on kylmentynyt, lisää valkuaiset ja kerma vähitellen, lisäysten välissä sekoittaen.

Tee taikinasta noin 30 kvenelliä kahden ruokalusikan avulla ja asettele ne voideltuun vuokaan. Laita kvenellit jääkappiin noin 20 minuutiksi. Kuumenna kalaliemi  kevysti poreilevaksi ja laita kvenellit liemeen. Kypsennä 5-7 minuuttia kunnes kvenellit alkavat kellua. Nostele kypsät kvenellit pois liemestä.

Gaspachon ohje on Paul Bocusen kirjasta dans votre cuisine. Keitto sakeni jääkaapissa sen verran, että vettä olisi voinut lisätä valmistusvaiheessa enemmän (kuten ohjeessa taisi ollakin…).

Gaspacho

  • 800 g kypsiä tomaatteja
  • 2 uutta sipulia varsineen (ohjeessa 1 iso sipuli)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen paprika
  • 1 avomaan kurkku (ohjeessa 1 pieni kurkku)
  • hieman (kupla)vettä (ohjeessa 5 dl)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • suolaa, pippuria

Tee keitto hyvissä ajoin, sen pitäisi olla kylmässä ainakin 4 tuntia ennen tarjoilua. Ristiviillota, kalttaa ja kuori tomaatit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit. Poista paprikasta siemenet ja paloittele se. Kuori kurkku (poista tavallisesta siemenet) ja paloittele se. Laita kaikki vihannekset korkeaan kulhoon ja soseuta sauvasekottimella (tai blenderissä). Lisää suola, pippuri, vesi, öljy ja etikka. Tarkista maku.

Laita lautaselle 1-2 haukikvenelliä ja tomaattikeittoa. Ripottele päälle rosepippuria.

7 vastausta artikkeliin “Kaverikokkausta 3, osa 2

  1. Kvenellejä minäkin olen mielinyt tehdä, ohjekin on katsottuna Sikke Sumarin jostain ohjelmasta. Mutta tämä teidän ohjeenne vaikuttaa paremmalta! Taidan kokeilla joku päivä, kun Ranska on niin tapetilla 🙂

    Oli jännä etappi, harmi kun Vinolla oli rengasrikko 5 km ennen maalia. Mutta keltapaita miellyttänee teitä? 🙂

    1. Ohje oli meillekin uusi, aikaisemmin olemme tehneet haukipullia Markus Maulavirran ohjeella. Niihin ei tule tuota maito-jauho-seosta vaan haukea, kermaa, sitruunaa, smetanaa, munia ja hiven jaloviinaa. Hyviä ovat kummatkin.
      Joo, nyt kyllä tuli Vinon rengasrikko oikeasti pahaan paikkaan. Onhan se kivaa, että suosikki polkee keltakamoissa :).

  2. Monta viikkoa olen katellut haukifileitä kalatiskillä ”sillä silmällä” eli kvenellit mielessä, mutta en ole tohtinut ostaa. Ensi viikolla kyllä teen näitä!

    1. Haukipalleroiden teko on mukava projekti. Itse en eiliseen hommaan osallistunut kuin kameran takaa, kotona aikaisemmin kylläkin. Hommaa helpottaa jos kalan saa jauhetuksi jo kaupassa.

  3. On kyllä kertakaikkisen upea ja hienostunut annos. Seuraavan kerran kun näen haukea kalatiskillä, niin menee tämä resepti heti kokeiluun. Oliko teillä kala jo valmiiksi jauhettu kaupassa? Mietin nääs millä se olisi paras jauhaa. Joku lihamylly olisi varmaan paras…

    1. Kiitokset. Neljällä kokilla saa monen tunnin kokkauksella kaikenlaisia herkkuja (ja paljon tiskiä) aikaan. Hauki jauhatettiin kalatiskillä kuten aina kun olemme haukipullia tehneet. Lihamylly sopii varmaan hyvin.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s