Kokkauspäivämme ystävien luona oli pitkä ja antoisa. Miehet lähtivät kymmeneltä kauppaan ja kotiuduimme iltakymmenen jälkeen. Neljällä käsiparilla saimme aikaiseksi monenlaisia herkkuja: gazpachoketta ja haukikvenellejä, lammas- ja hirvimakkaroita, perunasalaattia ja tänään alkaneen TdF:n kunniaksi toisen klassikkokisan, Paris-Brestin nimikkoleivonnaista. Reseptimäärä on yhteen postaukseen ja yöllä TdF:n prologin seuraamisen sivussa kirjoitettavaksi turhan suuri, joten aloitan jälkkärillä. Reseptin runko on yhdestä luottokirjastamme The Food of France.

Paris-Brest

  • 1 annos tuulihattutaikinaa (Pâte à choux)
  • 1 muna voiteluun
  • 15 g mantelilastuja
  • 1 annos crème pâtissièreta
  • tomusokeria
Praliini
  • 100 g sokeria
  • 1 dl vettä
  • 100 g mantelilastuja (meillä oli 65 g rouhittua mantelia ja 35 g lastuja)

Laita tuulihattutaikina isoon pursotuspussiin, jossa on noin 18 mm halkaisijaltaan oleva pyöreä tylla. Pursota leivinpaperin päälle 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä ja sen sisäpuolelle toinen ympyrä. Pursota ensimmäisten kerrosten päälle toiset ympyrät ja jatka jos taikinaa on vielä jäljellä. Voitele (pyörän)rengas munalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista 200 asteessa 20-30 min ja 180 asteessa 20-25 min. Siirrä rengas ritilälle ja anna sen jäähtyä.

Laita praliinia varten pöydälle foliota ja voitele folion pinta öljyllä. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kevyesti kunnes sokeri sulaa. Kuumenna kiehumispisteeseen ja keitä, kunnes seos on kullan väristä. Lisää mantelit ja levitä seos foliolle. Jauha praliini kovettumisen jälkeen koneella tai morttelissa. (Meillä karamelli ei jostain syystä suostunut kunnolla karamellisoitumaan, joten musersin sen vain käsin).

Sekoita praliini kylmään crème pâtissièreen. Halkaise (pyörän)rengas (ja ota mahdollinen huonosti paistunut sisus pois) ja nosta ”kansi” sivuun.  Levitä täyte pohjalle, nosta kansi päälle ja sirottele pinnalle tomusokeria.

Crème pâtissière

  • 6 keltuaista
  • 125 g sokeria
  • 30 g maizenaa
  • 10 g vehnäjauhoja
  • 5,5 dl maitoa (tai maitoa ja kermaa jos ei ole tarjolla riittävän paksua maitoa)
  • 1 vaniljatanko
  • 15 g voita

Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon maizena ja vehnäjauhot. Sekoita. Halkaise vaniljatanko terävällä veitsellä ja ota siemenet talteen.

Laita vaniljatanko ja maito kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada maito siivilän läpi munavaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen (seokseen tulee aluksi klimppejä mutta ne tasoittuvat helposti). Keitä noin 2 min. Lisää voi ja vaniljatangon sisukset. Siirrä kreemi kulhoon, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.

Pâte à choux (500 g)

  • 150 g voita
  • 3,75 dl vettä
  • 225 g vehnäjauhoja
  • 7 kananmunaa
  • 1 rkl sokeria

Sulata vesi ja voi kattilassa ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Ota kattila pois levyltä ja lisää jauhot. Laita kattila takaisin levylle ja kuumenna koko ajan puulastalla sekoittaen kunnes taikina on sileää ja kiiltävää ja lähtee irti kattilan seinistä. Anna taikinan jäähtyä muutama minuutti. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Lisää lopuksi sokeri.

2 vastausta artikkeliin “Kaverikokkausta 3

  1. Tuulihattutaikinan teko vaatii kylllä habaa! Minulla oli käsivarsi viikon kipeä ja väsynyt, kun tein monta isoa taikinaa peräjälkeen viime kesän rippijuhliin 🙂

    Ai niin, olinpa iloinen kun Vino on mukana, en ollut sitä hoksannut mistään! Ja teidän suosikilla alkoi kisa ihan ”kohtuullisesti” 😀

    1. Joo, ensin jauhojen vääntäminen taikinaan ja sitten seitsemän munan lisääminen olivat kyllä käsivoimia vaativia hommia. Onneksi sain välillä miehistä apua :).

      Toivottavasti tästä tulee hyvä ja jännä kisa. Hienosti ainakin alkoi.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s