Kuluneen viikon sateet ovat pehmentäneet ja kuluttaneet latupohjat ja polut hitaaseen ja uraiseen kuntoon. Maa ei enää ime vettä ja ”aina kuivat” paikatkin ovat märkiä. Sateet onnistuimme kuitenkin tänäänkin välttämään, kiitos siitä lenkkien ajoittamista helpottaville sadetutkille. Ladun majan ja Keltinmäen välisellä valaistulla latupohjalla oli tehty (ja osin meneillään) hyvää pohjustustyötä, kuraisesta ja vaikeasti ajettavasta suopätkästä pääsee nyt hienosti yli. TdF on saapunut Pyrenneiden ankariin nousuihin ja hienoille teille. Vuorietapin kunniaksi mekin kiipesimme Ylämyllyjärvelle ja Laajavuoren päälle.

Lenkin jälkeen tulin napanneeksi hyllystä Therese Baalackin kirjan Tårtor och Bakelser från En Liten Smula , jonka pähkinäpohjaista mansikkatorttua oli ihan pakko testata. Vaikka tässä kakussa ei ole voita eikä kermaa, niin ei silti ehkä ole varsinainen kevytkakku…

Jordgubbstårta på nötbotten

Pohja:
  • 300 g mantelimassaa (mieluusti ruotsalaista)
  • 1 1/2 dl ruokosokeria
  • 4 munaa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 90 g hienoksi rouhittuja hasselpähkinöitä
Vaniljatäyte:
  • 5 dl täysmaitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 6 keltuaista
  • 1 1/4 dl ruokosokeria
  • 2 1/2 rkl Maizenaa (ei ollut, laitoin 2 rkl pottujauhoja)

Vaahdota sokeri ja munat ilmavaksi vaahdoksi. Lisää raastettu mantelimassa ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja hasselpähkinät. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 25 min.

Halkaise vaniljatanko terävällä veitsellä ja ota siemenet talteen. Laita vaniljatangon kuoret ja maito kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Vispaa keltuaiset, sokeri ja perunajauho/maizena kevyeksi vaahdoksi. Kaada kuumennettu maito vaahdon joukkoon siivilän läpi koko ajan sekoittaen. Siirrä seos kattilaan ja lisää vaniljan siemenet. Kuumenna sekoittaen kunnes seos sakenee ja kiehahtaa (maizenaa pitää keittää pari minuuttia). Siirrä kreemi kulhoon ja laita se jääkaappiin viilentymään.

Halkaise kakkupohja ja laita puolikkaiden väliin puolet jäähtyneestä kreemistä. Laita loppu kreemi kakun päälle. Koristele pinta mansikan puolikkailla tai viipaleilla.

Ennen kakkua nautimme laukaalaisen viljapossun etuselkää ja vihanneksia. Possun pintaan hierottiin mausteseosta (hunajaa, hieman tuoretta inkivääriä, pieni pätkä punaista chiliä, makeaa currya, yksi pitkäpippuri, suolaa) ja sen viereen laitettiin puolitettuja uusia sipuleita ja paprikan lohkoja. Kypsennyksen puolivälin jälkeen vuokaan lisättiin paloitelua kesäkurpitsaa (siemenet pois) ja sipulien varret. Possu muhi uunissa 150 asteessa noin 1 h 45 min.

 

4 vastausta artikkeliin “Mantelista mansikkatorttua ja mausteista uunipossua

  1. Onpas mehevän näköinen kaakku! Mä tykkään vaniljasta ihan hirmusti ja siksi annan lisäpisteitä vaniljakastiketta pursuavasta täytteestä 🙂

  2. Voi hyvä isä miten ihana tuo avauskuva! Jäin tuijottamaan sitä toviksi…

    1. Kiitämme! Torttu kaipasi mansikoita rinnalleenkin. Manssun sisärakenne houkutteli kuvaajaa tarkentamaan itse tortun sijaan mansikkaan.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s