Touhulauantain aamumme alkoi savunhajulla ja lähes 12 vuotta palvelleen mikroaaltouunin siirtämisellä autuaammille lämmitysmaille. Emme rynnänneet markettimaahan tai nettikauppaan ostamaan uutta vaan ajattelimme kokeilla (ainakin hetken) mikrotonta elämää kotonakin. Väliaikaisasumuksissamme ei yleensä ole ollut mikroa tai sitten ne ovat olleet sellaisessa kunnossa, että puhdistaminen ei ole kiinnostanut. Kotona vehjettä on käytetty lähinnä sulattamiseen ja silloin tällöin jämien lämmittämiseen lounaaksi. Mikron hyllyyn jättämästä kolosta tulee sitä paitsi mukavasti lisää tilaa keittiöön.

Cuisine et Vins de France -lehden heinä-elokuun numerossa oli vastustamaton kalapullacouscousohje. Viritimme olosuhteiden pakosta ohjetta hieman: turskan/valkoturskan sijaan käytimme helpommin saatavaa haukea, tuoretta inkivääriä ei ollut (koska en kelpuuta kiinalaisia) ja kalaliemen puuttuessa nesteenä oli pelkkää vettä maustettuna laakerinlehdellä.

Suosikkimausteita ja -vihanneksia samassa paketissa kalan kanssa – tämä päätyy toistekin toteutettavien reseptien listalle.

Couscous de boulettes de poisson (Kalapullerocouscous)

  • 2,5 dl isorakeista couscousia
  • 1 tlk/prk kikherneitä
  • 3 tomaattia
  • 1 keskikoinen kesäkurpitsa
  • 1 uusi sipuli varsineen
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 2 rkl tomaattipuretta
  • sahramia
  • 2 tl ras el hanoutia (sekoitus juustokuminaa, musta- ja maustepippuria, kanelia, kardemummaa, hieman chiliä)
  • laakerinlehti
  • pieni ripaus suolaa

Haukipullerot

  • 950 g jauhettua haukifilettä
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 2 munaa
  • 1 kuiva leipäpala + 1 rkl leivästä tehtyä korppujauhoa
  • 2 kynttä valkosipulia
  • pieni nippu persiljaa
  • pieni nippu korianteria
  • 0,5 tl suolaa

Halkaise kesäkurpitsa ja poista siemenet. Paloittele kesäkurpitsa ja tomaatit, leikkaa sipuli ja valkosipulin kynnet ohuiksi viipaleiksi, paloittele sipulin varsi. Paista sipuleita hetki oliiviöljyssä. Lisää kesäkurpitsat ja tomaatit. Paista 10 min. Lisää mausteet, tomaattipure, sipulin varret ja noin 4 dl kiehuvaa vettä. Anna muhia 20-30 min.

Tee kalapullerot. Liota murennettu leipä ja/tai korppujauhot maitoon. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhettu hauki, suola ja hienonnetut yrtit. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kulho hetkeksi jääkaappiin. Pyörittele taikinasta pulleroita ja kierittele niitä vehnäjauhoissa (kannattaa tehdä kaikki pullat ensin kostein käsin ja tehdä jauhotus vasta sitten, muuten kädet ovat haukijauhotahmassa ja pyörittely on hankalaa). Paista pullia pannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Nostele pullat vihannespataan ja anna niiden kypsyä kannen alla noin 20 min. Lisää 10 min kypsymisen jälkeen valutetut kikherneet.
Tarkasta pulleroiden kypsyys ja liemen suola. Tarjoa couscousin kanssa. (Me kypsennämme sen aina näin…)Ostimme torilta rehujen lisäksi pienen laatikollisen mansikoita, joista osa päätyi hillottuna purkkeihin. (Tarkka) hillomestari noudattaa Italian mammojen/nonnien ohjeita Hopealusikasta.

Mansikkahillo

  • 887 g kannattomia mansikoita
  • 273 g ruokosokeria
  • puolikas vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet. Laita mansikat, sokeri, vaniljan siemenet ja ”tyhjähkö” tanko kattilaan. Keittele aika kovalla lämmöllä (5/6) noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Valmiin hillon lämpötila oli 101 astetta. Purkita 10 min 100 asteisessa uunissa olleisiin purkkeihin. Annoksesta tuli kolme pientä ja yksi minipurkillinen hilloa.Yritän liittää tähän kuumasta mansikka-sokeri-vaniljakeitoksesta tulevaa tuoksua…

4 vastausta artikkeliin “Haukipullerocouscous ja mansikkahilloa

  1. Kyllä täällä ainakin voi nuo tuoksut kuvitella… Huimaavan tarkat grammamäärät kieltämättä…
    Löysitkö tuon lehden jostain paikallisesta kioskista/kaupasta? Reseptit saattaisi juuri ja juuri aueta alkeellisen keittiöranskan ja mielikuvituksen avulla…

    1. Sokoksella oli ainakin vielä viime kesänä. Tämä lehti tilattiin ranskalaisesta lehtikaupasta journaux.fr pyöräilylehtien kanssa samassa paketissa.
      Lehden ohjeet ovat hyviä ja luotettavia, ainoa ongelma on raaka-aineiden saatavuus. Ei minunkaan ranskantaitoni kovin kaksinen ole… hillomestari osaa paljon paremmin :).

  2. Meillä mikron toiminnoista eniten käytetään kelloa ja ajastinta eli ilman voi varmasti oikein hyvin elää.

    Mahtavat mausteet tässä ohjeessa!

    1. Kelloa minäkin kaipasin jo eilen ja siirsin yhden irtokellon mikron hyllylle.
      Juustokumina ja korianteri….mmmmm….

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s