Monenlaisia sämpylöitä on tullut kotiinpaluun jälkeen leivottua, mutta ”oikeaa” leipää ei kertaakaan. Miksiköhän? Ei siihen mene paljoa enempää aikaa kuin sämpylöihin, Assistentti hoitaa vaivauksen ja taikina kohoaa iltapyörälenkin aikana. Peruslenkki Halssilassa tuli kierrettyä varmaan nopeammin kuin koskaan viileydestä, rantaraitin tyhjyydestä ja ihan hyvistä jaloista johtuen. Oli kyllä henkisesti jokseenkin vaikeaa laittaa irtolahkeet ja ajotakki elokuun 10. päivä. Elävästi muistin kun italialaisrouva selitti minulle takkia ostaessani, että se on oikea talviajotakki…

Leikin vähän kaulimella ja tein ranskalaismallisia leipiä toissapäiväisen kaulinesittelyn jatkeeksi. Taikina oli Jan Hedhiltä opittu perustaikinamme. Pyörittelin kohonneesta taikinasta 5 isoa pulleroa (305-325 g), jotka levähtivät hetken ennen muotoilua.
Kaksi versiota lipallisesta leivästä le bâtard auvergnat:
Monimutkaisempi taskuravulta näyttävä leipä, jonka väsääminen vaatii vielä hieman harjoittelua…

Eilisen iltaretken mustikoista teimme virityksen ”mamman marjapiirakasta”, suomalaispiirakoiden äidistä. Pohjassa oli grahamin tilalla Rutalahden myllyn karkeahkoja puuroruisjauhoja, jotka sopivat ainakin mustikan kanssa hienosti. Mustikoita oli turkkilaisjogurttitäytteen päällä litran verran. Puskissa kömpiminen ja perkaaminen tuntuu kyllä tänään selässä. Nostan kypärää kaikille, jotka jaksavat marjastaa kymmeniä litroja ja perata saaliinsa. Minulle kolmen litran perkaamisessa oli iltayhdeksän aikaan ruokaa odottaessa ihan riittävästi hommaa.

8 vastausta artikkeliin “Ranskanleipää ja suomenpiirakkaa

 1. Mikään ei ole parempaa kuin tuoreen leivän tuoksu – no kyllä piirakkakin tosin pääsee aika lähelle. Pitääkin alkaa harjoitella noita kaulintekniikoita ja juureen leivottavaa leipää. Se on ollut suunnitelmissa pitkään, mutta jostain syystä lykkään ja lykkään sitä juuren tekemisen aloittamista.

  1. Meilläkin oikean juuren tekeminen on ”pitäisi tehdä” -juttu. Tähän reseptiin tehdää muutaman tunnin ”pikajuuri”, poolish, joka kyllä parantaa sekä makua että rakennetta mukavasti.

  1. Kiitokset. Vilkuilin eilen paria ranskalaisvideota – jotenkin ne ammattilaiset muotoilevat leipiä minua näppärämmin ;).
   Pitää olla välineitä…

   1. Minä katselin muutamia croissant-kaulimisvideoita Tourin aikaan, ei vaan ole sellaista pöytätilaa meillä, että pääsisi sillä tapaa kaulimaan 🙂 (hyvä tekosyy 😀 )

 2. Mustikan- ja puolukanperkuuta helpottaa huomattavasti sellainen suppilosysteemi, johon kiinnitetään imuri kiinni. Imuri imee kaikki lehdet ja roskat. Sellaisella putsattiin 40 litraa mustikoita puolessa tunnissa. Suosittelen! Omamme löysimme Hong Kongista.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s