Ostoksia torilla ja kaupassa, kodin ja pyörien puhdistusta, ajelu tihkusateessa Laajavuoressa, kokkausta – lauantai on puuhaa täynnä.

Torilla on jo kovin tyhjää ja ensi viikolla vielä tyhjempää, sillä kaaliemme, sipuliemme, porkkanoidemme ja monien muiden herkkujen kasvattajat, Laukkaset, lopettivat tähän viikkoon. Tomaattiemme, kurkkujemme ja eksoottisempien kasvisten, maissien ja vesimelonien viljelijät Huttulan puutarhalta jatkavat vielä ensi viikon. Munia, pinaattia, talkkunaa, kaurahiutaleita ja monenlaisia juureksia ja kasviksia myyvä Koppelin tila jatkaa pitkälle syksyyn, tarjonta tietysti heilläkin vähenee syksyn edetessä.

Tea sai tänään viereensä kopautuslaatikon Coffeasta. Kyllä nyt kelpaa ihailla kahvikakkuja toisin kuin vuosia knockboxina toimineeseen bioroskikseen kopautuksen jälkeen.

Olen kovin iloinen tuosta pienestä kahvi-, tee- ja suklaakaupasta, jonne jokaisen juomistaan välittävän jyväskyläläisen kannattaa pistäytyä. Tips! Kahvi- ja teevarusteiden sekä Johan & Nyströmin kahvien ja teiden lisäksi sieltä saa Åre Kafferosterin kahveja :).

Viikonlopun keittiöprojekti, kaalinyytit, löytyi eilen Cuisine et Vins de France -lehden kahden vuoden takaisesta numerosta. Sovelsimme ohjetta hieman laittamalla pekonin tilalle palvikinkkua, käyttämällä jauhelihana pelkästään lammasta ja korvaamalla leivän ”korppu”jauholla.

Ballottines de chou farci (10 kpl)

  • 3 pientä porkkanaa
  • 1 iso punasipuli
  • 1 purjo
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 25 g voita
  • 2,5 dl valkoviiniä
  • laakerinlehti
  • rosmariinia
  • timjamia
  • ripaus suolaa
  • 1 (litteä) kaali
Kaalinyyttien täyte
  • 700 g karitsanjauhelihaa
  • 50 g palvilihaa
  • 4 rkl leivästä jauhettua korppujauhoa
  • 3 rkl maitoa
  • 3 salottisipulia
  • muutama reilu oksa persiljaa
  • 1/2 tl merisuolaa
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • 1 muna

Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Irrota kaalista lehtiä (10 ja muutama varalle) ja ohenna lehtiruoteja veitsellä. Keitä lehtiä suolatussa vedessä kunnes ne pehmenevät hieman. Nosta lehdet pyyhkeen päälle kuivumaan.

Tee täyte: Mittaa korppujauho ja maito kulhoon. Paloittele palviliha. Kuori ja silppua salotit. Silppua persilja. Riko munan rakenne. Sekoita kaikki täytteen ainekset.Laita esikypsennetyn kaalinlehden keskelle ison lihapullan = luimupupun nyrkin = noin 100g kokoinen pallero täytettä. Käännä kaalinlehden reunat täytteen päälle. Sulje nyytti paistinarun avulla.

Paloittele liemen porkkanat. Litsaa ja kuori valkosipulit. Halkaise ja kuori punasipuli ja leikkaa se puolirinkuloiksi. Sulata voita hetki uunissa isossa vuoassa. Laita kasvikset vuokaan ja kypsennä niitä noin 10 min.

Nostele nyytit kasvisten päälle. Kaada valkoviini vuokaan. Lisää yrtit. Paista folion alla 1 h 30 min. Valele nyyttejä paistamisen puolivälissä liemellä. Tarjoa kääröjen lisänä esimerkiksi basmatiriisiä.

7 vastausta artikkeliin “Ballotines de chou farci – kaalinyytit

  1. Nam! Mulla on vielä perinteisetkin kääryleet tekemättä tältä syksyltä… Se coffea on tosiaan kiva paikka, tulee aina joskus piipahdettua.

    1. Vielä ehtii! Sokoksella oli hirvi-possujauhelihaakin, sekin sopisi varmasti hyvin täytteeksi. Emme mekään muuten ole perinteisiä kääryleitä tehneet vaikka ne hurjan hyviä ovatkin.
      Toivottavasti Coffeassa riittää asiakkaita, on niin kiva, että kaupungiltakin saa kunnon kahvia.

    1. Heh, pitäisikö olla nimikyltti selässä :)?
      Nyt tuntuvat kommentit tulevan taas läpi. Hyvä!

        1. Ei noiden selainten sielunelämää voi ymmärtää. Olin kuvitellut, että roskapostisuodin nappaa esim. linkkejä ja ”mainossanoja” sisältävät kommentit…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s