No niin, ensimmäinen tehtävä 8xpitäisi -listasta on suoritettu. Uunitimme toissapäivänä ison satsin punajuuria, joista osa valmistettiin silloin pastan lisukkeeksi, osa odottaa vielä jääkaapissa ja loput pääsivät tänään Lindstömin pihveihin. Punajuuristen pihvien syntyyn liittyy kai useampi Lindström mutta kaikki tarinat johtavat länsinaapuriin. Husmanskost-mestarin, Leif Mannerströmin kirjan Husmanskonst tarinan mukaan pietarilainen Henrik Lindström ystävineen ruokaili 4. 5. 1862 kalmarilaisessa Hotell Wittissä, tilasi pöytään pihvin ainekset, joista seurue sekoitti ja muotoili pihvit ja lähetti ne paistettavaksi keittiöön. Keittiön henkilökunta ihastui pihveihin ja ne päätyivät ravintolan ruokalistalle…

Me emme laittaneet ensimmäiseen kokeiluun kapriksia kuten monissa resepteissä näyttää olevan, emmekä Mannerströmin (isän) reseptin anjovista (sardellia), dijonin sinappia emmekä HP-soosia. Katsotaan sitten, maustetaanko biffejä seuraavalla kerralla, nämä yksinkertaiset olivat ainakin herkullisia vaikkakaan eivät kovin kauniita.

Biff à la Lindström

  • n. 500 g (Ylämaan karjan) jauhelihaa
  • 3 keskikokoista kypsää punajuurta
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl (hyvästä leivästä jauhettua) korppujauhoa
  • 1 muna
  • 0,5 tl suolaa

Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja raasta punajuuret. (Perunasurvin ei oikein toiminut, se tuotti punajuurikakun ja nestettä…) Sekoita ainekset ja muotoile pihveiksi. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Totea, että lounaalle jäi väin yksi pihvi kahdelle…

10 vastausta artikkeliin “Punajuuribiffit

  1. Herkkuja! Nämä menee nyt mun ”tehtävien” listalla.. Olen kyllä tainnut joskus näitä tehdä, tai ehkä sittenkin vain syönyt jossain.. ei jaksa muistaa!

  2. Minullakin on vain yksi lindström-kokemus (pihvi siis) ja pidin kyllä, mutta juuri tuo ei niin kauneus ja sen hetkinen kiire ”estivät” sen, etten postannut. Nytkin olisi punajuuria juureslaatikossa ja sitä ruokapiirin kautta tilattua jauhelihaa, pitäisikin koittaa uusintaa:) Kiitos muistutuksesta.
    On muuten komia päivä, just heräsin yövuoron jäljiltä ja tuumin könyäisinkö trainerille, mutta ulkoilma taitaa voittaa!

    1. Punajuuren värjäysominaisuudet ovat kyllä ihan omaa luokkaansa.
      Keli näyttää ihan hienolta. Valmistelen ”päivän sanaa” olohuoneen lattialla ja odottelen talvirenkaiden vaihtumista työmatkapyörään…

  3. Nämä ovat minun suurta herkkua. Ja mikä loistava idea paistaa pihvit uunissa! Pitääkin tehdä näitä ensi viikolla, kun punajuuriakin riittää vielä melkoisesti.

    1. Ensimmäinen jauhelihapihvien uunituskerta tämä oli meillekin, yleensä ne kypsyvät isossa pannussa kannen alla. Uuni toimi oikein hyvin.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s