Perinteisen sveitsiläisen hedelmäpiirakan kehittelyprojektimme näyttää olevan kolmessa jutussa levällään. Koska itsekin murisin reseptiä kerratessani niin lienee parasta kirjoittaa tämänhetkinen versio kokonaisuudessaan yhteen paikkaan. Nyt ohje alkaa olla hyvä. Valkuaisvaahto kohotti täytettä tänään mahdottomasti ja luumut upposivat täytteeseen. Täytteen alemmasta osasta tuli juuri oikeanlainen ”kreemi” ja ylempi, kohonnut kerros oli mukavan ilmava. Virittämätön resepti on siis Annemarie Wildeisenin kirjasta Us em Chuchi-Chäschtli, Die schönsten Rezepte aus Grossmutters Küche neu entdeckt.

Piirakkaan voi käyttää ainakin aprikooseja, persikoita, nektariineja, erilaisia luumuja, kirsikoita tai raparperia. Meillä oli tänään italialaisia isohkoja Angelino-luumuja. Soikeammat ja pehmeämmät luumut (Zwetschgen, onkohan se sitten sama kuin väskynä…) sopivat ehkä hieman paremmin mutta niiden satokausi taitaa olla ohi.

Pflaumenwähe

Pohja:
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 50 g ruokosokeria
  • 100 g kylmää voita
  • 1 muna
  • 2 rkl kylmää vettä

Nypi voi jauhojen ja sokerin kanssa. Lisää muna ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina kelmutettuna pallona jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Täyte:
  • noin 600 g luumuja (7,5 kpl isoja)
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 2 rkl Kirschiä
  • 30 g vehnäjauhoja
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 3 keltuaista
  • 1 dl ruokosokeria
  • hieman jauhettua vaniljatankoa
  • 3 valkuaista

Halkaise luumut ja ota niistä kivet pois. Laita luumut, 1 rkl sokeria ja Kirsch kulhoon taikinan viilentymisen ajaksi.

Sekoita jauhot maitoon. Lisää sokeri, vanilja ja keltuaiset. Lisää luumuista irronnut neste. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto muun täytteen joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle. Asettele luumut vuokaan kolo ylöspäin ja ripottele koloihin vähän sokeria. Paista 175 asteessa noin 40 min  (alenna lämpöä jos pinta tummuu liikaa). Sihtaa hieman jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria.

Piirakalla juhlistimme alppihiihtokisakauden ”oikeaa” avausta Levillä ja Tanja Poutiaisen pujottelun toista sijaa. Täällä ei ole edes tykistä tullutta lunta, joten koitimme uhmata kylmää ja tuulista keliä tunnin pyörälenkillä.
Rakkauskahvi, Love Coffee, vajaa kolme vuotta vanha pienpaahtimo Lundista paahtaa muutaman testatun papupussillisen perusteella varsin mainiota kahvia. Nyt myllyssä on kenialaista Ngungurua, jota kuvaillaan sanoin elegantti, raikas, täyteläinen ja jonka maussa on mustaherukkaa, raparperia ja makeita sitruksia. Mmmmm…

8 vastausta artikkeliin “Luumupiirakkaa ja rakkauskahvia

  1. Tuliskohan tällä reseptillä se makeankirpeä aprikoosipiirakka, jota olen joskus sielläpäin syönyt. Niin ihana!

    1. Kyllä se hyvinkin joku tämän versio on ollut. Aprikooseista ”kesällä” tekemämme piirakka oli kyllä tätä kirpeämpi. Tosi vaikea yrittää jäljitellä alppi(tai muiden)paikkojen ruokia ja leivonnaisia, niiden nautiskelussa esim. kesken hiihtopäivän kun on hieman eri tunnelma kuin Jyväskylän marraskuussa…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s