Marraskuinen sunnuntai oli harmaudestaan huolimatta mukava. Puuhasimme tuntikausia keittiössä kahden uuden ja kahden tutun kokkausprojektin parissa ja kävimme reippaalla pyörälenkillä yllättävän kuivalla Halssilan pururadalla. Ajoin pitkästä aikaa vanhalla pyörälläni, kyllä se hyvä on sekin, mutta ei, en antaisi uutta nättiä leluani pois :).

Saimme torstaina toisen ylämaan karjan lihasettimme Pyyvin tilalta. Tilaamiemme lihojen lisäksi ostimme puolikkaan sydämen, jonka kimppuun kävimme Sauvajyväsen ohjeiden avulla. Voimakkaan makuista ja hyvää. Laitamme kyllä toistekin.

Ylämaan sonnin sydäntä

  • 600 g sydäntä
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 laakerinlehti
  • 4 maustepippuria
  • 5 mustapippuria
  • salviaa, timjamia ja rosmariinia (ihanan voimakkaita ”talviyrttejä”)
  • 0,5 tl suolaa (voisi olla vähän enemmän)
  • nokare voita

Kuori ja pilko porkkana ja sipulit. Kuullota niitä hetki voissa. Lisää yrtit, mausteet ja kiehuvaa vettä. Lisää (siistitty) sydän ja vettä niin paljon, että sydän peittyy. Keitä hiljaisella lämmöllä 2 tuntia. Kuori mahdollinen vaahto pois. Vie parvekkeelle jäähtymään liemessään muutamaksi tunniksi. Nosta jäähtynyt sydän leikkuulaudalle ja leikkaa se ohuehkoiksi siivuiksi. Me siivilöimme ja pakastimme liemen tulevaa käyttöä varten.

Päivän toinen uusi kokeilu oli täysjyväspelttivuokaleipä Karin Franssonin kirjasta “Sju årstider”.  Reseptin erilaisuus, erityisesti taikinan laittaminen kylmään uuniin, herätti uteliaisuuteni ja päätin testata ohjetta ja samalla käyttämättömänä kaapissa ollutta leipävuokaa. Lisähupia leivontaan toi se, että pääsin testaamaan viikolla kotiutunutta Bamixin silppurilisäosaa. Hieno vekotin.

Det snabbaste dinkelbrödet – nopein spelttileipä

  • 3/4 dl pellavansiemeniä
  • 3/4 dl sesaminsiemeniä
  • 3/4 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 500-550 g täysjyväspelttijauhoja

Hurauta siemenet hienoksi sauvasekottimella tai mikserissä. Laita hunaja, etikka, suola ja vesi kulhoon ja liuota hiiva joukkoon. Lisää siemenrouhe ja jauhot. Alusta tasaiseksi, löysähköksi taikinaksi. Anna taikinan levätä noin 10 min ja kaada se sitten  voideltuun, spelttijauhoilla jauhotettuun leipävuokaan (meillä 31x13cm). Nosta vuoka kylmään uuniin ja  laita uuni päälle 200 asteeseen. Paista tunti. Kumoa leipä ritilälle. (Jos leivän pinta ei ole kauniisti paistunut, niin paista leipää vielä noin 10 min ilman vuokaa. Me emme tehneet tätä.)

2 vastausta artikkeliin “Sonnin sydäntä ja spelttivuokaleipää

  1. Minäkin puuhasin keittiössä koko päivän, K kävi yhtä pyörää katsomassa Lievestuoreen suunnassa, muttei tullut kauppoja:) Pimeä, tuulinen päivä, en laittanut nenääni talosta ulos…siksi ehkä olinkin päiväunikoomassa päivällisen jälkeen pari tuntia. Aina pitäisi mennä ULOS!

    1. Tänään ei kyllä valostunut lainkaan. Kolmelta lenkille lähtiessä piti laittaa melkein heti valot päälle. Olemme yrittäneet ajaa vielä aina, kun keli ja aikataulut ollenkaan sallivat.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s