Pihjalanmarjoja oli tänä vuonna niin paljon, että niistä riittää talviruokaakin tuimailmeisille, lounastamme ilahduttaneille tilhille. 20121205-_DSC8297 20121205-_DSC8306Pakastin on ollut jo jonkin päivän leivätön, joten huomista aamiaista varten ”piti” leipoa jotain, mitä laittaa juuston, hillon ja kookosSamban alle. Kesän ranskalaisten perinneleipien kuvaraporttimme ei näköjään sisältänyt patonkia, pardon. Patongittomuus korjautuu näiden kuvien myötä.

Taikinana oli perusleipätaikinamme varustettuna 300 g spelttijauhoja (ei täysjyvää).  Yhteen patonkiin sopiva määrä taikinaa on noin 320g. Taikinapala pyöritetään kevyesti palloksi, joka saa levätä hetken ennen kaulimista. Levänneestä pallosta kaulitaan suorakaiteen muotoinen levy (pidempi sivu noin 30 cm), joka taitetaan kolmeen osaan.20121205-_DSC8315Taiteltu levy kääritään patongiksi aloittaen läpänpuoleiselta pitkältä reunalta. Kääriminen tehdään hitaasti ja tiiviisti, ei taikinaa pyörittämällä kääretorttumaisesti. Hyväsitkoinen taikina laittaa sen verran vastaan, että oikea käärimistapa tulee luonnostaan.20121205-_DSC8318Patongin päihin voi halutessaan rullata terävähköt, pitkät päät.20121205-_DSC8319Patongit kohotetaan jauhotetun ja vekitetyn pyyhkeen päällä. Vekit estävät patonkeja kohoamasta liikaa leveyssuuntaan.20121205-_DSC8320Kohonneet pötkelöt nostetaan leivinkivelle (tai lämmitetylle pellille) ja niihin leikataan viiltoja terävällä veitsellä. Ennen paistamista patonkien päälle ruiskittava vesi imitoi kosteaa kiviuunia ja pinnan kosteuttaminen parantaa kohoamista. Paistamisen jälkeinen vesisuihku parantaa rapean kuoren halkeilua ja saa aikaan hauskan äänen. (Unohduksessa ruiskimatta jääneet leivät ovat kyllä olleet hyviä nekin, joten en tiedä, onko ruiskimisella yhtä suuri vaikutus kuin sillä, että ottaisi paistetun patongin kainaloon ja juoksisi kolme kertaa hangessa talon ympäri myötäpäivään…)  20121205-_DSC832320121205-_DSC832420121205-_DSC8326

10 vastausta artikkeliin “La baguette ja tilhiä

  1. Kiitokset! Saisi tulla tuota valkoista lisää muutenkin kuin tykistä. Riihivuori ja muut avasivat tänään. Yhteen rinteeseen ei viitsi lähteä.

 1. Tilhet tosiaan ovat aika tosikon näköisiä!
  Minä kans! Siis patonkia tekemään, viimein:)

 2. Tilhiä ei ole tänä vuonna paljoa näkynyt.. Potria kavereita nuo!
  Hieno patonkiraportti, voisko saada yhden lämpöisenä kotiovelle..?
  Hyvää itsenäisyyspäivää.

  1. Täällä niitä oli muistaakseni kerran syksyllä. Eilen ja tänään on sitten näkynyt isoja parvia.
   Jospa laitan yhden ”paketin” tulemaan, sen voi lämmittää uunissa jos ehtii pakkasessa jäähtyä.
   Itsenäisyyspäivää sinnekin!

 3. Tuoksu tulee tänne asti. Olen jotenkin kuvitellut, että pitäisi omistaa patonkipelti tätä varten, mutta tuohan on mahtava kikka.

  Tiukannäköisiä tyyppejä nuo tilhet, mutta komeat värit niillä kyllä on.

  1. Leipomiskikat, kuten tuo patonkipyyhe, on opittu Jan Hedhin kirjasta ja Pariisissa leipomoiden touhua ikkunasta katselemalla.

 4. Päivitysilmoitus: Juureton | suolaa&hunajaa

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s