Murea pohja, happamankirpeänmakea, pehmeä täyte ja silkkinen marenki – ihanan ranskalaisen marenkipäällysteisen sitruunapiirakan komponentit. Patonkimaan siruunapiirakoissa on kaksi päätyyppiä, joiden molempien tekeminen lähtee hyvästä makean piirakan pohjataikinasta. Tarte au citronin täytteessä on keltuaisia, munia, kermaa, sokeria sekä runsaasti sitruunaa ja piirakka paistetaan täytteineen uunissa. Tarte meringuée au citronin, edellisen marenkihuntuisen siskon pohja paistetaan erikseen, päälle laitetaan keltuaisista (tai munista), sokerista, sitruunasta ja voista tehty sitruunakreemi ja lopuksi marenki. Molemmat tortut ovat ihan tajuttoman hyviä jos ne ovat hyviä, mutta kova, mauton pohja, vaisun makuinen sitruunatäyte tai huonorakenteinen marenki latistavat herkkuhetken.

20130324-_DSC9215

”Täydellisen” tortun virittely ja suosikkileipomon tasolle pääsy on aina iso haaste. Tarte au citronin reseptiin olemme olleet tyytyväisiä jo jonkin aikaa mutta marenkisen version kokeileminenkin on aina vaan jäänyt ja jäänyt. Tänään yhdistimme kolme tuttua komponettia, mantelimassaisen piirakkapohjan, lemon curdin ja sveitsiläisen marengin. Siinä se nyt on. Katsotaan sitten touko-kesäkuun työreissulla, löytyykö tortun kotikonnuilta vielä parempaa…

For readers  convenience, we repeat all the details of the parts of torttu” :).

Tarte meringuée au citron

Pohja:
  • 125 g mantelimassaa
  • 125 g voita
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 muna

Nypi mantelimassa, voi ja jauhot sekaisin. Lisää muna ja tee taikinasta pallo. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina ja laita se voideltuun (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi riiisejä, herneitä, yms. jotta reunat pysyvät paremmin paikoillaan. Paista 190 asteessa noin 10 min. Ota painot ja paperi pois ja paista vielä noin 15 min.

Lemon curd
  • 6 keltuaista
  • 1 1/2 dl ruokosokeria
  • 8 rkl sitruunamehua (2 sitruunaa)
  • 2 luomusitruunan kuori raastettuna
  • 60 g huoneenlämpöistä voita

Sekoita keltuaiset, sokeri ja sitruunanmehu ja kypsennä sekoittaen vesihauteessa noin 10 minuuttia kunnes seos sakenee. Ota kulho/kattila pois vesihauteesta. Sekoita voi joukkoon ruokalusikallinen kerrallaan. Lisää sitruunankuoriraaste. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Sveitsiläinen marenki
  • 4 valkuaista
  • 225 g ruokosokeria

Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon tai “vesihaudekattilaan” ja kuumenna vesihauteessa vispaten kunnes seoksen lämpötila on 50-60 astetta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vispaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.

Levitä jäähtynyt lemon curd piirakkapohjan päälle. Pursota marenki piirakan päälle. Käytä piirakkaa grillivastuksen alla (tai käytä tohotinta) kunnes pinta on kauniin värinen.

Viinisuositus: Seisovan kiven viinitarhan Vidal blanc -rypäleestä tehty jääviini oli mahtavaa.

16 vastausta artikkeliin “Tarte meringuée au citron

  1. Ai että on kaunis piiras, ja todellakin maut voi melkein maistaa tänne saakka! Täytyypä joskus tätä ohjetta käyttää, kun muutoin tulee tehtyä aina samalla kaavalla.

  2. Olen jo hetken etsiskellyt täydellistä sitruunapiirakan ohjetta, mutta ei ole vielä onnistunut. Ongelmat ovat liittyneet sitruunakiisseliin keskikerroksessa. Tämä vaikuttaisi ratkaisevan ongelmani. Kiitokset tämän kaunokaisen reseptistä.

    1. Ole hyvä;). Mekin mietimme pitkään, millainen uunittamattoman täytteen pitää olla. Se ei saa olla ”liian kiisseli” mutta ei liian voinenkaan.

    1. Käytän yleensä Ruotsista ostettua tanskalaista Odensea tai Coopin omaa, ovat mielestäni parempia kuin kotimaiset. Itse tehty on tietysti ihan paras.

        1. En ole nähnyt muuta. Oetkerin sisällysluettelo kannattaa tarkastaa – onko siinä riittävästi mantelia eikä liikaa mömmöjä.

  3. Tämä oli niin kaunis piirakka, että oli pakko kokeilla itsekin, vaikka osaaminen jälkkäriosastolla on aika rajallista. Se oli hyvää! Kiitos ohjeesta!

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s