Aamupäivän järjettömän kovan ukkosen ja raesateen jälkeinen aurinko kimmelsi kauniisti pihan ruusuihin jääneissä vesipisaroissa. Niiden kuvaamiseen oli aikaa sen jälkeen, kun olimme vuokraemännän kanssa siivonneet sateen jälkiä. Märkä alkuvuosi on ilmeisesti tukkinut maan lisäksi rännit ja postimerkin kokoisen ”takapihamme” kaivon sillä rankkasade valui katolta suoraan keittiön oven taakse kivetykselle ja sieltä keittiöön. Ja eteiseen. Ja kylppäriin. Toivottavasti sateet pysyvät maltillisina siihen asti, että joku tulee tekemään kaivolle jotain.

Illalla istuimme juttelemassa kolmisen tuntia isäntäväen luona naapuritalossa. Mukavan keskustelun jälkeen sain vahvistavaksi iltaruoaksi uuden, pitkään suunnitteilla olleen virityksen vaniljaisesta merikrotista. Kiinteälihainen vaalea kala, vanilja, laventeli ja hyvä kerma, oi mikä ihana yhdistelmä :). Nyt pitää vain miettiä, mikä kala kotona sopii tähän parhaiten. Made?

Lotte à la vanille et à la lavande

  • noin 500 g merikrottia
  • 1 muhkea vaniljatanko
  • 1/2-1 dl crème fraîchea
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 oksa laventelia

Halkaise vaniljatanko ja raaputa osa siemenistä irti terävällä veitsellä. Sekoita siemenet crème fraîcheen.

Leikkaa kala reiluiksi paloiksi (jos kalakauppias ei ole tehnyt sitä puolestasi). Paista kalapaloja voissa noin 2 min kummaltakin puolelta. Kaada viini, laventeli ja vaniljatanko pannull. Keitä viiniä hetki kasaan. Lisää crème fraîche. Sekoita ja anna kastikkeen kuumentua. Lisää vaniljatanko. Kypsennä kannen alla keskikokoisella tulella vajaa 10 min. Kalan sopiva lämpötila on noin 50 astetta.

Mitä mielessä?