Tiedän, että hyvä ystäväni pitää hyvästä kahvista ja hyvästä ruoasta. Ja mäenlaskusta. Ja kahvista. Tältä ystävältä sain vinkin kahvikakkujen hyötykäyttöön  – osa knockboxin kaffekakuista kannattaa murustaa tomaattiruukun pinnalle ja sekoittaa pintamultaan. Kahvia voi laittaa jo istutusvaiheessa taimelle kaivettavaan kuoppaan tai ohueksi kerrokseksi pintamullan alle. Käytetyistä kahvinpuruista tomaatti saa kaipaamaansa typpeä, kasvualusta happamoituu hieman ja epätoivottujen örvelöiden pitäisi jättää tomaatti rauhaan. Kaikkia kakkuja ei kai kuitenkaan kannata kahdelle taimelle antaa ettei tule kofeiinin yliannostusta ;), aloitin neljällä.

Suomeksi aiheesta ei löytynyt netistä mitään mutta haku ”coffee grounds tomato plants” tuottaa paljon ohjeistusta.

Kiitos, J sinne ison veden taakse! Nyt sitten vain odotellaan kahvinmakuisten tomaattien kypsymistä ja suojellaan taimia ukkoselta.

Päivän kaffemme on lundilaisen Love Coffeen ”Yksi Tippa” -espresso, jonka tämänhetkisessä versiossa on puolet brasialaista Fazenda Lacadoria ja puolet el salvadorilaista Las Deliciasia. Paahtajien kuvaus kahvista on: ”One Drop Espresso är vår tolkning av konceptet espresso. Vi vill att en espresso ska vara fet, söt och intensiv. Vi skapar alltid en fyllig bas med söta chokladtoner som vi sedan kompletterar med de unika aromer och smaker som säsongens kaffe erbjuder.

12 vastausta artikkeliin “Espressoa tomaateille

 1. Taalla jopa Tahtipukki jakaa kaytettyja kahvipuruja innokkaille puutarhureille. Ohjetta: Friends don’t let friends drink Starbucks noudattaen tomaatitkin kaipaavan jotakin todellista E:ta.

   1. Jos Tahtipukin E:sta on kysymys, niin tuskin kolmas tulee kysymykseen. Jos taas puhutaan mainitsemastasi E:sta tai vast., niin tuskimpa kukaan kolmatta tomaateille kaataisi??

    1. Jospa juomme kaffet itse ja annamme osan kakuista tomskuille. Pussillinen kakkuja lähti vanhempien tomaattien lannoitteeksi tänään ;).

 2. Minä en ole saanut kahvia koko viikolla! Nyt sen huomaan, ollaan oltu niin lennossa, eikä töissäkään ole Pavoni ehtinyt lämmetä. Mutta tänä aamuna, kunhan tuo miesväki tuolta herää, laitan koneen tulille 🙂 Ja sitten pitää mennä huomista blogimiittiä varten ostoksille. Ulkona näyttää kivan märältä, satoi niin kunnolla illalla!

    1. Teastakin hajosi pressostaatti pari vuotta sitten ja vehje puski kovasti höyryä ulos. Saksalaiset myivät uuden, vähintään entisen veroisen tilalle ja vaihdon jälkeen Tea on toiminut kiltisti (koputtaa omenan kantta…)

 3. Kahvinporoissa on typpeä ja kalia sekä hivenaineita. Ne käyvät lannoitteeksi puutarhassa varsinkin hapanta maata suosiville kasveille kuten hortensioille, atsaleoille, saniaisille, tuijille, jne., mutta myös ruusuille ja pelargonioille jne tai kuten mainittu runsaasti kalia tarvitseville tomaateille. Huonekasvien kanssa saattaa tulla ongelmia mullan homehtumisesta. Kahvinporojen orgaaninen aine kuohkeuttaa maata ja vetää kastematoja puoleensa. Kahvinporot kannatta kuivattaa ohuena kerroksena lautasella tms. ja säilyttää avoimessa/ilmavassa astiassa, sirotella ohuena kerroksena kasvien juurelle ja kevyesit sekoittaa haralla tms. multaan. Märät porot homehtuvat maassa. Kahvi on tunnetusti hapanta, ja kahvinloputkin voi lorauttaa hapanta maata suosivien kasvien juurelle.

  1. Isot kiitokset infosta, Anna. Nämä ovat meidän ensimmäiset omat tomaatit emmekä muutenkaan ole viljelleet yrttejä kummempaa, joten lähes kaikki tieto on uutta ;).

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s