20130629-_DSC1065

Omia tuotteitaan myyvät tutut viljelijät ovat palanneet tämän viikon aikana torille monenlaisine herkkuineen, joista saamme nauttia seuraavat kolmisen kuukautta. Vihannesten lisäksi ostimme viiden kilon mansikkalaatikon, tällä kertaa torin ainoalta luomukauppiaalta, Vavesaaren tilalta. Pakastamme yleensä (tilanpuutteen vuoksi) vain muutaman rasian paloiteltuja mansikoita ja nautimme punaisista herkuista koko sesongin ajan tuoreeena. Joka kesä ”pitää” tehdä hilloa, ruotsalaista mansikkakakkua, sorbettia ja suosikkiravintolani la Régaladen klassikkoa, rahka-raparperi-mansikkajälkkäriä sekä ainakin yhtä uutta mansikkaherkkua. Tänään kaksi kiloa manssuista päätyi kattilan kautta ruokosokerin ja vaniljan kanssa hillopurkkeihin ja reilu puoli kiloa ranskalaiseen mansikka-mantelikakkuun.

Tarte aux fraises

  • 650 g mansikoita puolitettuna
  • (2 rkl punaherukkahyytelöä, jota meillä ei ollut)
Pohja:
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 75 g tomusokeria
  • ripaus jauhettua vaniljatankoa
  • 150 g voita
  • 1 muna

Mantelitäyte:

  • 100 g voita huoneenlämpöisenä
  • 2 munaa
  • 100 g manteleita jauhettuna
  • 90 g ruokosokeria
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa

Tee pohja: Nypi jauhot, sokeri, vanilja ja voi sekaisin. Lisää muna. Sekoita taikina käsin tasaiseksi mutta älä vaivaa sitä (mureus kärsii liiasta sekoittamisesta). Tee taikinasta pallo ja laita se kelmussa jääkaappiin noin tunniksi. Voitele irtopohjainen tai tavallinen piirakkavuoka, halkaisija 26-28 cm. (Jos sisälämpötila ei ole liian kuuma, niin) kauli taikina jauhojen avulla hieman vuokaa suuremmaksi kiekoksi ja nosta se kaulimen avulla vuokaan (tai kauli se pikkukaulimella suoraaan vuokaan). Laita vuokaan leivinpaperi ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä tai riisiä. Esipaista pohjaa 180 asteessa 15 min. Ota painot ja paperi pois.

Sekoita täytteen voi ja munat keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 180 asteessa 10-15 min. Anna jäähtyä. Asettele puolitetut mansikat pohjan päälle. Sudi mansikoiden päälle lämmitettyä herukkahyytelöä tai sihtaa tomusokeria. (Nettisurffailun tuloksena löysin vinkin, että mansikoiden alle voi levittää ohuen kerroksen mansikkahilloa, niin ne pysyvät paremmin paikallaan torttua leikattaessa.) Tarjoa hyvän vaniljajätskin kanssa tai sellaisenaan.

Tänään alkaneen 100. Ranskan kiertoajelun, Tour de Francen, kolme ensimmäistä etappia ajetaan tänä vuonna Korsikalla. Mahtavien maisemien katselu ei ainakaan vähentänyt vuosia kestänyttä toivettani matkustaa saarelle. Päivän etapin lopussa oli jonkinasteinen kaaos, sillä Orica-GreenEdgen tiimibussi jumiutui maalivaatteen alle ja ajajille kerrottiin, että maali siirretään 3 km aikaisemmaksi. Bussi saatiin viime hetkellä pois tieltä ja maali palautettiin alkuperäiselle paikalleen. Tämä sotku saattoi  aiheuttaa lopun ison kolarin, jossa pahiten loukkaantui Tony Martin, suurista suosikeista kolhuja saivat ainakin Alberto Contador ja Peter Sagan. Etapin voitti lopulta Argos-Shimanon Marcel Kittel.

Olen hämmentynyt – kisa on alkanut ja minulla ei ole kokonaiskisasuosikkia. Sitä etsiessä seuraan itse kisan ja maisemien lisäksi suursuosikkini Jens Voigtin ajamista. Peter Selinin sanoin ”pyöräilynystävän juhlaviikot ovat alkaneet”…

20130629-_DSC1067 20130629-_DSC1070

2 vastausta artikkeliin “Pyöräilyn- ja mansikanystävän juhlaviikot

    1. Kakku loppui, joten en voi laittaa edes virtuaalipalaa tähän vastaukseen. Hips, hops, torille mansikoiden ostoon ;)!

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s