Toripurjot ovat olleet viime viikkoina muhkeita ja maukkaita, juuri sopivia hyisevän illan lämmikkeeksi valmistettavaan purjoperunakeittton. Olimme tehneet klassikkokeittoa vain kerran aiemmin, joten vertailun vuoksi piti kokeilla hieman toisenlaista ohjetta (en kyllä väitäkkään muistavani ihan tarkkaan, miltä kolmen vuoden takainen soppa maistui). Fenkolinsiementen lisääminen keittoon Cuisine et Vins de Francen idean mukaan oli hauska lisä sopan makumaailmaan. Vain fenkolinsiementen aniksisen maun ystäville :).

20130930-_DSC2349

Soupe poireaux-pommes de terre au fenouil

  • 3 purjon valkoiset osat ja noin puolet vihreästä osasta (yhteensä 500 g)
  • 3 keskikokoista jauhoista perunaa, esim. pitoa
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 15 g voita
  • 5 dl kanalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1/4 tl suolaa

Pese ja rinkuloi purjo. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Litsaa, kuori ja paloittele valkosipulit.

Lämmittele fenkolinsiemeniä kattilassa voin kanssa noin 5 minuuttia. Ota osa siemenistä talteen keiton koristeeksi. Lisää purjot, perunat ja valkosipulit. Lisää valkoviini ja anna sen kuumentua. Lisää kanaliemi ja tarvittaessa vähän vettä. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 25 minuuttia. Testaa purjon ja pottujen kypsyys. Lisää suola.

Soseuta sauvasekottimella tai blenderissä. Lisää kerma.20130930-_DSC2344 20130930-_DSC2347Hmm… miksi suosikkimme ei voittanut eilen Firenzessä sadesäässä ajettua 272,26 km mittaista, nopeimmallakin ajajalla 7 h 25 min kestänyttä maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskisaa, miksi? Ehkä siksi, että rankka reitti suosi klassikko- ja kirimiesten sijaan keveitä mäkimiehiä, joista Kärkinelikko karkasi viimeisen kierroksen pisimmässä nousussa vielä mukanaolleilta suurimmilta ennakkosuosikeilta Fabian Cancellaralta, Peter Saganilta ja Phillippe Gilbertiltä sekä muulta pieneksi kutistuneelta kärkiporukalta. Voittoon polki kertaalleen uransa aikana harmaalla alueella käynyt Portugalin Rui Costa, toinen oli loppunykäyksen käynnistäjä, espanjalainen Joaquim ”Purito” Rodriguez ja kolmas Espanjan Alejandro Valverde. 20130930-_DSC2352

6 vastausta artikkeliin “Fenkolista purjopottusoppaa

  1. Fenkolifani kiittää ohjeesta. Tuo varmasti todella kivan säväyksen keittoon, tämä meni kokeiluun!

    1. Ole hyvä! Paistaminen tuo siemenistä vielä lisämakua kivasti esille. Kannattaa testata muihinkin keittoihin.

  2. Nyt kuumille keitoille onkin tarvetta, niin kalsalta on tuntunut viime päivät..
    Pienet karvaiset ystävät ovat myös mainiota seuraa kylminä päivinä 🙂

    1. Niinpä, Jyväsjärveä pitkin puhaltava pohjoistuuli on tuntunut kovin kylmältä.
      Linda ja Lasse ovat muuten (muistaakseni) tattarilla ja laventelilla täytettyjä lampaita, joita voi käyttää lämpötyynynä. Meidän mikro tosin hajosi puolitoista vuotta sitten, joten otukset eivät ole joutuneet kypsennettäviksi :).

    1. Keittokelit ja paljon keittoihin sopivia hyviä raaka-aineita. Korianterin siemeniäkin voisi kokeilla samalla lailla keiton mausteeksi.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s