Paviljongin joulumarkkinoille lähtemisen sijaan vietimme rauhallista sunnuntaita keittiöpuuhien, alppihiihdon seurannan ja nastalenkkarijuoksun merkeissä. Auraamattomat kevyenliikenteenväylät ovat hyviä alustoja talvijuoksenteluun sillä ohutkin lumikerros tekee asfaltista polkujuoksijallekin kelpaavan alustan.

_DSC2897

Eilen Toivolan Vanhalta Pihalta ostamamme laukaalaisen Niemelän tilan lampaanlihat kypsyivät taginepadassa lämmittävien mausteiden kera. Tötteröpadan laskeutuminen kirjahyllyn päältä hellalle on aina lupaus siitä, että parin tunnin päästä on luvassa tuoksuvaa herkkua.

Tagine d’agneau

  • 1,3 kg luutonta lampaan lapaa
  • 4 pientä porkkanaa
  • 3 perunaa
  • 2 sipulia
  • 1 punasipuli
  • 4 pientä valkosipulinkynttä
  • 2 pientä säilöttyä sitruunaa
  • pieni pala tuoretta inkivääriä
  • 1 1/2 tl Ras el hanoutia
  • hyppysellinen sahramia
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • tuoretta korianteria

Siisti ja paloittele lihat. Kuori ja paloittele porkkanat, perunat ja sipulit. Litsaa ja kuori valkosipulit. Kuori inkivääri. Puolita sitruunat.

Ruskista lihapalat voin ja auringonkukkaöljyn seoksessa (tai pelkästään jommassakummassa) (kahdessa osassa jos eivät mahdu kerralla pataan). Lisää porkkanat, sipulit, ras el hanout, sahrami ja suola. Lisää sitruunat ja vettä niin paljon, että lihat melkein peittyvät. Hauduta kannen alla tunti. Lisää perunat ja hauduta toinen tunti. Lisää  hunaja ja korianteri.

Kolmessa ensimmäisessä hapantaikinaleivässämme olimme noudattaneet ohjeen ainesosasuhteita. Taikina oli ollut joka kerta kovin löysän tuntuinen, joten päätimme lisätä hieman jauhoja. Paksumpi vehnä-ruisleipätaikina käyttäytyi ensimmäistä kiltimmin kohottuaan yön yli jääkaapissa ja leipinä pari tuntia pöydällä. Olen monesta paikasta lukenut, että hapantaikinasta pitää leipoa tunteella eikä ohjeella, taikinan oikea rakenne ja kohotusajat pitää opetella ja kokeilla rohkeasti, miten muutokset vaikuttavat valmiiseen leipään.

Venhä-ruisleipä hapanjuurella

  • 650 g (lisäaineettomia) vehnäjauhoja
  • 250 g (lisäaineettomia) ruisjauhoja
  • 550 g haaleaa vettä
  • 1 tl (meri)suolaa
  • 200 g hapantaikinaa

Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa ja peitä kulho kannella. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 1-2 tuntia. Vaivaa taikinaa koneella 10 min. Kohota huoneenlämmössä pari tuntia ja jääkaapissa ainakin 12 tuntia. Ota taikina huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja muotoile palat leiviksi. Anna leipien kohota liinan alla noin 2 tuntia.

Nosta kohonneet leivät kuumalle leivinkivelle, tee leipiin viillot ja suihki kivelle vettä. Paista 250 asteessa noin 10 min ja 220 asteessa noin 25 min. Nosta valmiit leivät ritilälle.

Reima asustelee muuten nykyisin jääkaapissa…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s