La confiture de lait, monen maan herkku maitohillo oli minulle tuttu vain nimenä viime kevään Ranskan reissuun asti. Ranskalainen versio sisältää maidon ja sokerin lisäksi tietenkin maan yleismaustetta, vaniljaa. Sikäläisen purkin kyljessä kerrottiin, että maitohillo on proteiinipitoisuutensa ja nopeasti luovuttamansa energian takia hyvä urheilijan ja retkeilijän snäksi. Jogurtissa, vaalean leivän päällä (ja suoraan purkista) se ainakin on namia, vähän niinkuin raikasta kinuskikastiketta. Oman maitohillon keittäminen on ollut suunnitteilla kesästä asti. Nyt kimmokkeen keittelylle antoi löytämäni houkuttelevan leivontareseptin, johon palannen loppuviikosta mikäli hilloa on silloin vielä jäljellä…

20131203-_DSC290920131203-_DSC2903

Patonkimaan resepteissä hillon sokerimäärä vaihtelee 250-500 g litraan maitoa. Me käytimme 1 l luomutäysmaitoa, 350 g ruokosokeria, yhden vaniljatangon siemenet ja puolikkaan tangosta (toisen puolikkaan tungin vaniljasokeripurkkiin). Hilloa keiteltiin hiljakseen keskilämmöllä (3-4/6) reilu 2 tuntia noin 10 min välein sekoittaen. Jossain ohjeessa sanottiin, että valmis hillo on juoksevan hunajan paksuista, niidenkin paksuus tosin vaihtelee… Hillo purkitettiin 100 asteissa uunissa 10 min olleisiin purkkeihin.

Vähän niinkuin lumisadetanssiksi kaivoimme trainerin saunasta ja Epicin kellarista eteiseen sisäliikuntalaitteeksi, tilaa viemään ja vaateripustimeksi. Poljin hillon muhiessa puoli tuntia, paljoa enempää ei paikallaan yleensä viitsi ainakaan ilman boksilta kaivettuja kevään klassikkokisoja. 20131203-_DSC2905

4 vastausta artikkeliin “Maitohilloa

  1. Ihan uusi tuttavuus minulle tämä maitohillo! Ei vissiin sitten ole yhtään sama asia kuin kondensoitu maito?

  2. Samaa olen minäkin tehnyt joskus ihan alusta saakka;mutta nimellä dulce de leche.Opin aikoinaan argentiinalaiselta kämppikseltä….

    1. Muistelinkin, että olit tehnyt hilloa ja yritin hakea sitä. Nyt tajusin, että olin kirjoittanut hakuun di eikä de…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s