Näköjään sitä pystyy vanheneva tätikin juoksemaan kaksi nastatossulenkkiä peräkkäisinä päivinä ilman kamalan suuria kolotuksia. Harmaa päivä ei houkutetellut kävelemään ja viikonloppuna ei kannata mennä kotimäkeen laskemaan, joten juoksimme taas iltapäivällä 45 min lenkuran jäätä hyödyntäen Lutakon kautta Harjulle, kampukselle ja järven yli kotiin.  Seuraavalle lenkille mennään vasta kenkäostosten jälkeen sillä isommille Icebugeille tuli kilometriraja täyteen.

20140126-_DSC3328

Eilen kalatiskillä oli taas valitettavan tuttu tilanne: kaikki kala haukea lukuunottamatta oli ainakin kolme päivää vanhaa. Johtuukohan tämä siitä, että kala kiertää tänne Helsingin tukun kautta vai onko tämä päiväriippuvainen ongelma? Käymme nykyisin kaupassa lähinnä vain lauantaisin – ovatko samat kalat myynnissä jo torstaina tai perjantaina ja tuoretta tavaraa seuraavan kerran vasta maanantaina? Jurps. Nyt olisi madeaikakin. Jurps. 20140126-_DSC3322

Oli siellä kaupassa kuitenkin paikallishaukea, joka on hyvä raaka-aine erilaisiin pulleroihin, pihveihin ja kvenelleihin. Selailin vanhoja ruokalehtiä ja päädyimme soveltamaan Cuisine et Vins de Francen talven 2007 kalacouscousohjetta. Jonkin verran Suomen oloihin kotouttamista piti harrastaa, sillä ohjeessa kalapullien raaka-aineena oli valkoturska, jonka päätä ja merikrotin palasia käskettiin kypsyttää liemessä pullien seurana.

Ihanan tuoksuvaa ja hyvää tuli tällä yksinkertaistetullakin versiolla. Isoon taginepataamme ei olisi mahtunut yhtään lisäpullaa tai porkkanaa, eikä unohtuneita kikherneitä.

Couscous au poisson

Liemiainekset
  • 3 pienehköä kesäkurpitsaa
  • 3 pientä fenkolia
  • 4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 5 dl kalalientä ja 2 dl kiehuvaa vettä
  • muutama rihma sahramia
Haukipullerot
  • 850 g jauhettua haukea
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 2 palaa kuivanutta leipää (4 rkl korppujauhoja)
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • muutama oksa lehtipersiljaa
  • ihan vähän muskottipähkinää

Halkaise kesäkurpitsat ja poista niistä siemenet. Leikkaa siemenettömät puolikkaat paloiksi. Siisti ja lohko fenkolit. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipuli. Paista sipuleita hetki oliiviöljyssä. Lisää kesäkurpitsat ja porkkanat. Lisää hetken päästä fenkolit. Lisää nesteet, tomaattipyre ja sahrami. Kypsytä liemivihanneksia kannen alla noin 30 min.

Liota leipäpaloja kuumassa vedessä kunnes ne pehmenevät. Litsaa, kuori ja pilko valkosipulit. Sekoita kulhossa liotettu leipä, valkosipulit, suola, kananmunat ja persilja. Lisää jauhehauki. Raasta joukkoon vähän muskottia. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile siitä kostutetuin käsin pulleroita. Nostele haukipullat vihannesliemeen ja anna niiden kypsyä siellä noin 30 min.

5 vastausta artikkeliin “Jauhehaukea ja jääjuoksua

  1. Mä jurputan myös paikkakunnan kalatarjonnan vuoksi. Marketeissa on välillä niin vanhaa kalaa, että itseä huimaa. Länsirannikon kasvattina ja kesämökkipaikkakunnan kalatarjonnan hemmottelemana en halua ostaa kolme päivää vanhaa kalaa. Kesäisin mökiltä on ihanaa mennä satamaan ja ostaa sieltä heti tuoretta kalaa tai vielä parempaa, kalastaa kala itse.

    1. Juurikin noin. Täällä sitä asutaan järvien keskellä ja tuoretta kalaa ei saa oikein mistään. En kyllä ala pilkkimään Jyväsjärvessä!

      Me haemme hemmottelumme keväisillä työreissuilla Ranskassa, jossa tulee yleensä syötyä kalaa joka päivä.

  2. Jauhehauki on uusi nyhtöpossu!

    Tosin omasta mielestäni hauki on ehkä parasta, mitä maa päällään… eiku vesi allaan… eiku, no tajuatte… mitä suomalaisia kaloja on. Vaihtelu toki virkistää.

    Vanhoissa kaloissa on yksi hyvä asia: ei tarvitse nyppiä. Riittää, että kääntää fileen ruotopuoli alaspäin ja vähän heiluttelee.

    Miten kauan Icebugit muuten kestivät? Mulla on uudet ja vielä korkkaamattomat. Mietin vain.

    Petri

    1. Heh, mustakin se on kiva sana! Ja hauki on maukasta.

      Icebugeillamme on/oli ikää kuusi vuotta. Kahtena ekana talvena niitä käytettiin aika paljon, kolmantena mä en juossut polviremontin vuoksi lainkaan ja mieskin vähän, Züri-talvena jonkin verran, viime talvena vähän hyvien hiihtokelin vuoksi ja tänä ”talvena” on taas juostu enemmän. Kaikista neljästä tossusta on lähtenyt 2-3 nastaa kenkä, se ei vaikuta pitoon mitenkään. Ilmatyynyttöminä ja geelittöminä kenkinä nuo eivät vanhene hyllyssä, joten ne voi juosta loppuun. Miehen kengät hajosivat päkiäosan saumoista ja kantakupin yläosasta (ja raapivat jalkaa akillesjänteen kohdalta). Minunkin kengissäni näkyy jo tuota kantapään kulumaa. Hyvä ostos ovat olleet, ei tarvitse varoa liukkautta ja voi juosta rennosti. Ainakin Pythojen materiaali on tosi lämmin ja tuulenpitävä – osittain varmaan sen takia niitä ei kannata jättää lenkin jälkeen viileään eteiseen vaan ottaa lämpimään kuivumaan (ja säästyy hajuhaitoilta).
      Hyviä kilometrejä joka välineellä ja mukavia viimeisiä(?) kuukausia siellä kauniissa maassa ja kaupungissa!

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s