Eilen pilatestunnille puoli viiden jälkeen töistä lähtiessäni huomasin ensimmäisen kerran valon lisääntyneen, pyörä kaipasi keinovaloa vasta vartin kestävän matkan puolivälissä. Vaikka kotiutumisaikaan on pimeää vielä pitkään, niin kevättä kohti taas mennään, joko hiihto- tai suoraan pyörälenkkikelejä odotellen.

20140130-_DSC3342

Töiden jälkeen tein leivät kohoamaan rentouttavan pakkasiltakävelyn ajaksi. -15 astetta varustettuna kohtalaisella tuulella on oivallinen keittokeli. Tuore Reima-leipä sai seurakseen punaoranssia, Ras el hanoutilla maustettua linssisoppaa. Nämä Ekolosta ostamani Adukin linssit taisivat olla ensimmäiset muussaantumattomat punaiset linssit koskaan.

Linssikeitto

  • 2 dl punaisia linssejä (oransseja ne kyllä ovat)
  • 1 punasipuli
  • 4 pienehköä porkkanaa
  • 4 pientä kynttä valkosipulia
  • 1 tlk kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 5 dl kanalientä
  • 1/2 -1 tl Ras el hanoutia
  • 3/4 tl suolaa
  • tuoretta korianteria

Huuhtele linssit siivilässä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi puolirinkuloiksi. Litsaa, kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.

Kuumenna kattilassa oliiviöljyssä sipuli, porkkana ja valkosipuli. Lisää hetken päästä Ras el hanout, tomaattipyre ja linssit. Lisää kanaliemi. Lisää kirsikkatomaatit liemineen ja sopivasti kiehuvaa vettä (linssien pitää peittyä ja niille pitää jäädä turpoamisvaraa). Keitä hiljalleen kannen alla kunnes linssit kypsyvät mutta eivät hajoa (15-20min). Lisää suola ja lopuksi hieman korianteria. 20140130-_DSC3336 20140130-_DSC3338 20140130-_DSC3339 20140130-_DSC3340

12 vastausta artikkeliin “oranssi, punainen, oranssi, punainen,…

  1. Mitä tuo maustesekoitus sisältää?
    Aivan mieletöntä, että linssisoppa jota syömme viikottain (pienin variaatioin) saa ystävän blogissakin veden herahtamaan kielelle 🙂

    1. Puhuimme äsken tiskatessa, että meidänkin pitäisi tehdä linssisoppaa paljon useammin. Helppoa herkkua.

      Lunttaan yhdestä suosikkikirjastani ”Marokkolainen keittiö”: Lempeä nostattavista ominaisuuksistaan tunnettu seos on sekä aromaattinen että mausteinen ja antaa lämpöä ruokiin. Ras el hanout on marokkolaisen maustekaupan huipputuote. Arabimaailman ulkopuolella on vaikeaa tehdä aitoa, kirpeää ras hanout -seosta, johon käytetään paljon erilaisia mausteita: kardemummaa, muskottipähkinää ja -kukkaa, galangajuurta, pensaspaprikaa, kanelia, neilikkaa, inkivääriä, kurkumaa, cyparacee-lehtiruotia, orvokinjuurta, valkoista inkivääriä, pihlajanmarjoja, siveydenpuuta (?), belladonnaa, fenkolinkukkia, laventelia, mustapippuria ja ruusunnuppuja.

      Huh, jopas oli pitkä lista. Meidän hanumme on Zürichin ihanasta Schwarzenbachin maustekaupasta, kävimme täydentämässä varastoa syksyn lomalla. En tiedä sen sisällysluetteloa mutta ihanaa lämpöä ja makua ilman tulisuutta siitä tulee ruokiin.
      Kotimaan saatavuudesta ei oikein tiedä, netin mukaan Al’Fez:llä, jonka harissa on hyvää on ras el hanoutia, mutta sen sisällysluettelo ja 32,9% suolapitoisuus kuulostaa vähemmän houkuttelevalta.

  2. Pitää pistää tuo linssimerkki mieleen. Suomalaisista peruskaupoista olen löytänyt vain tuota yhtä ras el hanouta. Suolapitoisuus on toki miinus, mutta muuten se on ihan käyttökelpoista kamaa – ainakin paremman puutteessa 😉

    1. Ekolon toinen liikehän on Hakaniemessä/Kalliossa, siellä varmaan ainakin noita linssejä.
      Olisikohan Parhialassa Hakaniemen hallissa ras el hanoutia?

  3. Linssit (ei vihreät, vaan oranssit!) ja pilates, mun suosikit! Paria lihasta juuri kivistää sillai kivasti edelliseltä tunnilta…

  4. Ihana keitto, jo katsominen lämmittää! Äidilläni oli tapana tehdä samankaltaista keittoa, ja se oli yksi lempiruoista. 🙂

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s