Yön suureksi mainostettu lumipyry kasvatti kotiseutumme lumipeitettä jopa huikean viiden sentin verran. Vaikka kokonaislumimäärä lähes tuplaantui, niin ei 9 cm virallisella lukemalla vielä paljon hiihdetä. Grrrr….
Toimisikohan kitinäni lumivajeeseen yhtä hyvin kuin viime viikolla itkemääni kalapulaan? Tänään Sokoksen kalatiskissä makaili muutama komea, eilen Päijänteestä kalastettu kuha, joista meille kotiutui reilu 4 kg painava yksilö. Otuksen fileet painoivat yhteensä noin kaksi kiloa ja liemiainekset toisen kaksi. Ruodoista ja päistä irtosi liemen valmistamisen jälkeen yhden kalakeiton verran lihaa. Toinen file meni pakastimeen, toinen mahtui katkaisematta suurimpaan uunivuokaamme.
Tuoreen kuhan herkullisen hienoa ja hentoa makua ei kannata pilata liialla laittamisella eikä ylikypsyttämisellä, joten valmistimme kalan hyvin yksinkertaisesti: file oliiviöljyttyyn vuokaan, päälle ripsaus Noirmoutierin suolaa, pinnalle muutama haiven timjamia ja vierelle yrttipingviinijääpala. Lopuksi vuokaan kaadettiin reilu loraus eli noin 1 1/2 dl valkoviiniä. Vuoka peitettiin leivinpaperilla, jonka alla kala kypsyy osittain höyryttymällä. Kuha oli uunissa 25 min 200 asteessa ja noin 5 min jälkilämmössä. Pöydässä kalan päälle laitettiin hieman sitruunankuorta ja pieniä etikkakapriksia.
Mietin vain, olisiko paksun selkäosan kypsyys kelvannut Leif Mannerströmille?
Täällä valuu kuola. Kuha on ihan parhaita kaloja mitä on, ja tuolla tavalla valmistettuna ihan parasta. Ja täytyy sanoa että jos sinä kadehdit kalan saatavuutta täällä päin, niin minä kadehdin noita hintoja. Tuo on lähes puolet edullusempaa mitä olen täällä päin kokonaista kuhaa nähnyt. Ei olisi tuollainen vonkale alle satasella irronnut täällä päin.
Täällä riittää lunta. Meille tuli lunta varmaan ainakin 20 cm jossei enmmänkin. Tein eilen tunnin verran lumitöitä, vähän tuli deja-vu viime vuodelta.
Hinta-laatusuhde oli kyllä hyvä.
Lumisateet tahtovat aina heikentyä rannikolta tänne matkatessaan. Mutta jospa sitä vielä…
Ihana ohje, menee heti kokeiluun kun Näsijärven kuhat uivat takaisin oikeaan suuntaan, eli verkkohin 😉
Kiitos.
Eivätköhän ne Näsijärven kuhatkin lue tuon kommenttisi ja uiskentele uunianne kohti.
Vantaalla lunta tuli harmittavan paljon. Ehkä minun tekosyyt loppuu pian ja sukset on kaivettava esille… ?
Hips, hops, ladulle!
Kuha on ihanaa, ja nimenomaan niin, ettei sitä pilata liialla maustamisella. Meilläkin tehtiin eilen kuhaa: pannulla paistaen, vermutti- ja sitruunamehutilkassa nopeasti pyöräyttäen, nams!
Hyvältä kuulostaa tuokin valmistustapa!
Kuha on ihan loistava kala ja juuri noin rakkaudella ja hellävaroen valmistettuna. Näyttää todella herkulliselta! Melkein aina länsirannikolla käydessämme saamme taatusti tuoretta kuhaa ja siikaa. Velipoika on varsinainen kalastajamestari. Tämän paikkakunnan tarjonnalla on oppinut arvostamaan velipojan taitoja vielä enemmän. 🙂
Vastaus lähti nopeammin kuin tajusinkaan. Veli kalastaa ihan ympäri vuoden, itse kalastan vain kesäisin ja saalis tuppaa olemaan ahventa sekä haukea. Onneksi veli ajattelee herkuttelevaa pikkusiskoaan. 🙂
Vikkeliä ne kommentit ;).
Meilläkin olisi järvi tuossa vieressä mutta Jyväsjärven kala ei oikein houkuttele…
Tämä jättiläinen maistui kyllä ihanan raikkaalta.
Hyvältä kuulostaa velipojan kalapalvelu ;).