Eiliselle pienen kahvikoneesta kiinnostuneen ystävämme vierailulle Reima-juuren avustuksella leipomamme leipä oli (taas kerran) paras hapanjuurileipämme. Joko Reima tai me siis kehitymme edelleen sillä tyytyväisiä olemme ruisvehnäleipiin olleet jo jonkin aikaa. Pelkästä vehnä- tai hiivaleipäjauhoista juurella tehdyt leivät ovat kohonneet vähän heikosti.20140204-_DSC3358 20140204-_DSC3359

Tässä ”yleisön pyynnöstä” ja itselle muistiksi tämänhetkinen perusreseptimme. Jos mahdollista, niin käytä pienmyllyjen (luomu)jauhoja, joista juuri saa enemmän kaipaamiaan ”ravinteita”. Vältä lisäaineita ja jauhonparanteita sisältäviä jauhoja.

Juuri eli hapantaikina:

Laita kannelliseen noin 1 litran lasipurkkiin 1 dl haaleaa vettä, 1/2 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl ruisjauhoja. Sekoita haarukalla ja jätä purkki kansi raollaan huoneenlämpöön. Ruoki juurta seuraavina 2-3 päivänä kerran vuorokaudessa samanlaisella aterialla kuin juuren aloitus (1 dl haaleaa vettä, 1/2 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl ruisjauhoja). Juuri on valmis ensimmäisen leivän tekoon 4. tai 5. päivänä aloituksesta . (Kuvia juuresta: 1. päivä, 2. päivä, 3. päivä, loman jälkeen).

Säilytä juurta jääkaapissa ja ruoki sitä kerran viikossa ja aina noin puoli vuorokautta ennen leivontaa. Jos teemme taikinan illalla, niin otamme juuren aamulla huoneenlämpöön, ruokimme sen ja jätämme sen pöydälle odottamaan iltaa.

Juuren tuoksu vaihtelee sen mukaan, onko etikka- vai maitohappo vallitsevana. Jos (ja kun) juuren pinnalle nousee nestettä, niin sekoita se ruokinnan yhteydessä muun juuren joukkoon. Jos juuri homentuu, niin heitä se pois ja aloita uusi.

Taikina

  • 650 g (lisäaineettomia) vehnäjauhoja
  • 250 g (lisäaineettomia) ruisjauhoja tai täysjyväspelttijauhoja
  • 550 g haaleaa vettä
  • 1 tl (meri)suolaa (10-11 g)
  • 200 g hapantaikinaa

Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa ja peitä kulho kannella. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 1-2 tuntia. Vaivaa taikinaa koneella 10 min. Lisää tarvittaessa vaivaamisen aikana 1/2-1 dl vehnäjauhoja. Kohota huoneenlämmössä pari tuntia ja jääkaapissa ainakin 12 tuntia. Ota taikina huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja muotoile palat leiviksi. Anna leipien kohota liinan alla noin 2 tuntia.

Nosta kohonneet leivät kuumalle leivinkivelle (tai uunissa esilämmitetylle pellille) tee leipiin syvähköt viillot terävällä veitsellä (kuvia) ja suihki kivelle vettä. Paista 250 asteessa noin 10-15 min ja 220 asteessa noin 30-35 min. Meidän uunissamme sopiva paistoaika on 45 min. Nosta valmiit leivät ritilälle ja anna niiden levätä ainakin puoli tuntia.

Juureen leivottu leipä säilyy pyyhkeeseen käärittynä mehevänä pari päivää (mikäli sisäkosteus ei ole pakkasen takia kauhean kuiva) ja kestää pakastamisen hyvin.

Leivo, leivo, herkuttele ja jaa harjoituskappaleita ystäville ja naapureillekin niin saat leipoa useammin!

20140205-IMG_0454Tästä se on, Riden pöydällä, uuden kaupunkipyöräni aihio…

6 vastausta artikkeliin “Juurileipäkooste ja pinkkeyttä pöydällä

  1. Onnea uudesta aihiosta! Tuossahan näyttäisi olevan reilusti tilaa takahaarukassa, saa ilmeisesti todella leveät renkaat pyörimään halutessaan. Ja sinkula/fiksi dropeilla pysyy homma suoraviivaisen selkeänä. Herkullisia aihioita, joista voi tehdä mitä vaan.

    Ja nuo leipäkuvat saa maiskuttelemaan. Kuka tietää, josko meikäläisen kehityskaari tässä leivänteossa johtaa vielä oikeasti omatekoiseen systeemiin. Täältä on hyvä käydä vaklaamassa ohjeet ja vinkint o/

    1. Iso kiitos! Saa nähdä, kuinka läskit renkaat siihen kesäksi laitetaan, ”talveksi” tulee nastat.
      Fiksiin en uskalla mäkisessä kaupungissa ruveta, joten pinkkeydestäni tulee sinkula.

      Tsemppiä leipäkokeiluihin!

  2. Ai hyvänen aika, näyttää niin hyvältä ja herkulliselta! Kunhan rusinahiiva on käytetty loppuun, taidan testailla tätä versiota, jos vain maltan laittaa suhteeni Levainiin tauolle.

  3. Siis aivan pro-leipä, huikea! Nappasin juuren ohjeen talteen, josko uskaltaisin… Pyörästä en osaa valitettavasti sanoa muuta, kuin että ihanan värinen! 😀

    1. Kiitän ja rohkaisen yrittämään!
      Pinkillä pyörällä voi erottua joukosta ;). Jospa saan siihen lähiaikoina renkaat ja polkimetkin…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s