Vilkkaamman torikauden ulkopuolella hyvien vihannesten ja hedelmien löytyminen tuntuu olevan tähtien asennosta kiinni. Monien kauppojen vihanneshyllyt ovat niin kylmiä, että esimerkiksi munakoisot ja kesäkurpitsat pehmenevät ja pilaantuvat. Mauttomat ja hinta-laatusuhteeltaan huonot tomaatit ja ruukkusalaatit saavat jäädä kauppaan, maan ääristä kuskattuja parsoja, mansikoita ja viinirypäleitä ei olisi sesonkisyömisajattelua kannattavan mielestä olisi pitänyt rahdata tänne lainkaan. 20140212-_DSC3395

Sauvajyväsen tavoin yritämme hankkia ikuisesti jatkuvan loska-ajan vitamiineja monipuolisesti muualta kuin purkista (tomaatit ja pavut kyllä tulevat purkista). Rutinasta huolimatta Koppelin tilan toriporkkanoilla ja -potuilla, Ekolon luomurehuilla, tavalliskauppojen tuotteilla ja pakastimen varastoilla ja säilykkeillä on taas kerran selvitty pimeimmän ajan yli. Muutama vuosi sitten keksimäni talven pirteä salaatti: kurkua ja kiwiä maustettuna oliiviöljyllä, balsamicolla ja tuoreella korianterilla, on jäänyt vakiolisäkkeksi ruokapöytäämme.  

Ekolon luomukoritoiminnan loppumisen jälkeen vihertoimitus tulee kauppaan kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin (ainakin kaupan seinällä olevan lapun mukaan). Heidän käyttämänsä luomutukku ei taida olla Euroopan paras ja varmin toimittaja, sillä tavaran määrä ja laatu vaihtelee valtavasti. Suunnilleen joka toinen viikko olemme poistuneet kaupasta iloisina täyden korin kanssa, joka toinen viikko enemmän tai vähemmän pettyneinä. Italialaisia ja hollantilaisia Butternut- ja Hokkaido-kurpitsia siellä on ollut mukavasti tarjolla ja olemme päässet nauttimaan uunitetusta kurpitsasta ja keitoista säännöllisesti. Ihan tämmöistä keittoa meillä ei ollut ennen ollutkaan eikä blogissa näköjään ollut yhtään kookosmaitoista kurpitsasoppaa. Kauhistus! Nyt on.20140212-_DSC3396

 Kookoksinen kurpitsasoppa

  • 1 Hokkaido-kurpitsa (ranskaksi potimarron), kuorittu ja siemenetön paino oli 780 g
  • 2 sipulia
  • 2 jauhoista perunaa (esim. Pitoa)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3/4 tl makeaa currya
  • ripaus karkeaa merisuolaa
  • pieni pala inkivääriä
  • 9 dl hyvää lientä (meillä oli kielilientä, myös kasvis- ja kanaliemi käyvät)
  • 1 dl valkoviiniä
  • ripaus combavaa (ryppylimettiä Madagaskarilta)

Puolita kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa puolikkaat kahtia kuorimisen helpottamiseksi. Kuori ja paloittele kurpitsalohkot ja perunat. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita auringonkukkaöljyssä. Lisää kurpitsat. Lisää suola ja curry. Lisää perunat. Lisää inkivääri, viini ja liemi sekä vettä tarpeen mukaan, jotta ainekset peittyvät.

Kypsennä kannen alla kunnes kurpitsat ja perunat ovat kunnolla pehmeitä. Ongi inkivääri pois. Soseuta keitto esim. sauvasekottimella. Lisää kookosmaito ja combava.20140212-_DSC3397

Kiitos ruoka-avusta, ystävämme!

9 vastausta artikkeliin “Pirteä pumpasoppa

  1. Onpas kauniin värinen keitto. 🙂 Combavaan en ole ennen törmännytkään, ihan peruslime on varmaan kans käyttökelpoinen?

    1. Combavamme on kuivattua ja jauhettua, en ole sitä nähnyt kuin Ranskassa viime keväänä (kts. vastaus Jaelin kommenttiin). Tavislime mehuna tai kuoriraasteena käy varmasti hyvin.

  2. Blogimaailma opettaa,taas tuli uusi tuttavuus esille täällä eli tuo ryppylimetti. Onko sillä kovin erilainen maku tavalliseen limettiin verrattuna? Ihanan värinen keitto:)

    1. Ostimme tuon kuivatun ja jauhetun combavan viime keväänä torilta Ranskasta. Mausteita myyvä nuori mies oli ollut useamman kuukauden Madagaskarilla ja tuo itse mausteita sieltä Ranskaan.
      Maku on hyvin raikas ja sitruksinen. Tavallista limeä en ole kuivattuna maistanut, joten on vähän vaikea verrata.

  3. Taas kuin omasta kynästäni, kurpitsakeittoa myöten. 🙂 Meidän nuhanenille se voisi maistua, pitääkin huomenna kokkailla, kiitos ideasta. Näyttää kyllä niin makoisalta että. ♥

    1. Sydämen edessä piti lukea vielä kurpitsa. Luulin kirjoittaneeni sen, mutta en sitten kirjoittanutkaan. Taidan mennä nukkumaan, taas. 🙂

  4. Kiva ohje, ja tuli todella tarpeeseen. Juuri katsoin ikkunan edessä olevaa hyllykköä, että siinä on vielä sipuleiden lisäksi kolme pientä kurpitsaa, eli niistä pitää tehdä piakkoin jotain. Taidan käyttää yhden kurpitsan tähän keittoon; tosin eihän minulla mitään ryppylimeä ole, mutta teen siis keiton soveltavin osin.

    1. Ei se combava missään nimessä välttämätön aines ole, me vaan halusimme käyttää Ranskasta hankittua hauskaa maustetta.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s