Kerran päivässä voi todeta, että on tämä kumma talvi. Eilen ajoimme Halssilan pururadalla pyörillä, tänään (hiihdimme auringonpaisteessa ja pohjoistuulessa Ampujien majalta Peurunkaan, uups, eikun) juoksimme nastatossuilla Muuramenharjun latupohjilla illalla ja yöllä sataneen parin sentin lumikuorrutuksen peittämän osittain sulan, osittain jäisen pohjan päällä.

Alppilajien maailmancupin finaalit laskettiin tällä viikolla meille Sveitsin vuoden murtsikkalenkeiltä tutussa Lenzerheidessa. Suomalaisen alppihiihdon kannalta päivä oli hieman haikea, sillä Tanja Poutiainen laski tänään pitkän uransa viimeisen kisan. Alamäenlaskun vuoden tulokas oli ainakin kotikatsomomme mielestä miesten kokonaiskisan 7. vasta 19-vuotias Norjan teknisesti taitava Henrik Kristoffersen. Viikonloppu oli varsin sohvaurheilullinen sillä ammattipyöräilykausikin on päässyt hienosti vauhtiin ja olemme taas saaneet nauttia Peter Selinin asiantuntevasta ja mukavasta selostuksesta. Kevät, ehkä…20140316-_DSC3585

Kisoja katsellessa hauduttelimme Pienikankaan pitkätukkasonnin häntäpaloista pataa. Häntien lihapitoisuus on sen verran pieni, että lisäsimme pataan kypsennyksen loppuvaiheessa ”köyhän miehen lihaa” eli munakoisorinkuloita. Ne, kuten fenkolitkin sopivat mielestäni hyvin pataruokiin(kin). Munakoiso kannattaa kypsentää uunissa (oliiviöljyllä siveltyinä rinkuloina 200 asteessa 20 – 30 min) ja lisätä pataan vasta loppuvaiheessa. Näin rinkulat pysyvät ehjinä ja näyttävät kivalta lautasella. Kypsensimme munakoisoja samalla kerralla koko pellillisen, kolme kappaletta. Niistä voi viikolla tehdä pastakastiketta tai syödä oliiviöljyllä ja balsamicolla maustettuna sellaisenaan.

Päivän munakoisolisävinkit: Olen varmaan ennenkin kertonut, että munakoisojen itkettäminen on turhaa puuhaa, nykyisissä lajikkeissa ei ole poistettavaa kitkeryyttä jota suolaamisella ja huuhtelulla yritetään kadottaa. Jos munakoisot ovat kivikovia tai liian pehmeitä ja lommosia tai jos niiden kanta ei ole enää vihreä, niin jätä ne kauppaan (kuvan viirullisen yksilön kanta on päivän pöydällä oleilun aikana jo hieman vaihtanut väriä). Munakoiso on tomaatin kaveri, se kylmettyy jääkaapissa.20140316-_DSC3575

Häntäpata

  • noin 800 g ylämaankarjasonnin häntäpaloja
  • 2 punasipulia
  • 2 keltasipulia
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • 1 munakoiso (200 asteessa uunissa 20-30 min rinkuloina kypsytettynä)
  • 1 fenkoli
  • 10 Voatsiperifery-villipippuria
  • 1 pitkäpippuri
  • laakerinlehti
  • timjamia
  • oksa (kuivattua) rosmariinia
  • 1 iso purkki tomaattipuretta (Muttin doppio concentrato)
  • 1 1/2 -2 dl valkoviiniä
  • vajaa 1/2 tl suolaa

Siisti häntäpalat. Kuori sipulit ja leikkaa ne neljään osaan. Litsaa ja kuori valkosipuli. Leikkaa fenkoli kahdeksaksi lohkoksi. Puolita pitkäpippuri.

Kypsennä sipuleita oliiviöljyssä kunnes ne pehmenevät hieman. Lisää häntäpalat ja ruskista ne. Lisää tomaatti, valkoviini ja mausteet. Hauduta kannen alla levyllä (uunikin käy) ainakin kolme tuntia. Lisää fenkolit tunti ja munakoisorinkulat ennen ruokailua. Laita munakoisorinkulat padan päälle niin ne pysyvät ehjinä ja nostele niiden päälle lientä.


Sitruskausi jatkuu, vielä ehtii tehdä aah niin ihanan happamanmakean sitruunapiirakan, joko marengilla tai ilman. Neljästä sitruunasta tuli Microplanen raastimella paaaaaljon makua. 20140316-_DSC3587 20140316-_DSC3586

8 vastausta artikkeliin “Tanja, Lenzerheiden tiikeri

  1. Piti googlata tuo pippurisi,kun en ollut ennen sellaiseen törmännyt.Muistuttaa hieman etiopialaista pitkää pippuria,ulkonäöltään.Herkullisen näköinen piiras:)

    1. Tarkastin putkilostamme: alemman kuvan pitkäpippuri on Balilta. Nuo pienenpienet Voatsiperiferyt ovat kyllä hyviä ja kivan näköisiä nekin.

  2. Jep, Poutiainen on lajin ja suomalaisen huippu-urheilun yksi hienoimmista valioista. Kaikki tuli suurinpiirtein saavutettua mitä tuo laji voi tarjota ja koko ajan säilyen hyvällä kilpailukykyisellä tasolla. Loukkaantumisiakin mahtui matkan varrelle. Kypärää päästä hänelle.

    Sehän onkin sitten yhtä sunnutaiklassikoiden tykitystä seuraavat viikot tiedossa!

    1. Joo, kyllä oli Tanjalla hieno ura. Suomalaiseen naisalppihiihtoon tulee nyt kauhea tyhjiö.

      Isolla innolla odotan suurimpia klassikoita, varsinkin mukulakivikisoja!

  3. Näyttää taas niin hyvältä! Tuo pippuri on ihan uusi tuttavuus, jännä. Sitruunapiirakkaa, kelpaisi kyllä pala tai kaksikin. Mielellään heti.

    Yksi aikakausi suomalaisessa alppihiihdossa on päättynyt. Tanja on ihan mieletön urheilija.

    Meidän Nuhanenä (taas!) pyysi tänään kurpitsakeittoa, kun hän on kipeänä. Sinun kurpitsasopastasi tuli hänelle lohturuoka.

    1. Kiitokset. En ole katsonut, onko pitkäpippureita täkäläisissä (tai Helsingin) kaupoissa. Sekä pitkäpippurit että villipippurit ovat reissuostoksia.

      Sitruunapiirakka, joko marengilla tai ilman, on yksi ehdottomia suosikkejani. Sitruuna pitää olla riittävästi, muuten makeushappoelämys jää vaisuksi.

      Mistä Tanjalle seuraaja?

      Kiva, että keitto on maistunut. Nuhanenäisyys sen sijaan ei ole kivaa. Paranemista!

  4. Oi tämä on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista häränhäntäresepteistä joihin olen törmännyt! Erityisesti fenkoli ja munakoiso kuullostavat kivalta lisältä. Niiden kokeileminen on ollut listallani jo pitkään, ja tämä vain lisäsi poltetta. Ehkä saan pian aikaiseksi. 😉

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s