20140727-_DSC5039

Jos haluaa, että hellepäivän liikunnasta on enemmän hyötyä ja iloa kuin haittaa, niin pyörän tai juoksutossujen ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa aamuun tai myöhäiseen iltaan ja muistaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja kunnollisesta ruokailusta kuumuudesta huolimatta. Hellekelien huono olo voi johtua liiasta auringosta, liian vähästä juomisesta ja vääränlaisesta ruokailusta.

Me olimme sunnuntaiaamuksi aikaisin liikkeellä, heti yhdeksän jälkeen, ja poljimme parin tunnin version Jyväskylän ympäriajelusta. Kangaslammelta Ampujien majalle ja sieltä Palokkaan menevät polut ovat hyvässä kunnossa ja todella mukavia ajaa.

TdF:n viimeisen etapin lähetystä odotellessa ja 30 sisälämmössä hikoillessa väsäsin yrttijääkuutioita talven kokkauksien varalle. Tein yrttijäitä viime kesänä ensimmäisen kerran ja niitä oli kätevä käyttää moniin ruokiin. Silppusin salviaa, korianteria, rosmariiinia, oreganoa ja kahta erilaista basilikaa, nostelin silppua jääpalamuotteihin ja täytin muotin kolot vedellä.

Ranskan kiertoajelun tulokset valmistuivatkin jo eilen lähes varmasti. Tämän vuoden paras oli Astana-tallin Vincenzo Nibali, joka on nyt voittanut kaikki kolme suurta ympäriajoa. Toinen oli Jean-Christophe Péraud ja kolmas Thibaut Pinot. Päivän loppukirin nopein oli Marcel Kittel.

Olihan se taas jännittävä kolmeviikkoinen, johon oman lisämausteensa toi Eurosportin loistava selostajakaksikko Peter ja Christian Selin. Sateisten kelien lisäksi kaatumisista johtuvia keskeyttämisiä oli varmaankin tavallista enemmän, pystyssä pysymiseen tarvitaan hyvän ajotaidon ja pyörän hallinnan lisäksi toki myös hyvää onnea. Yyyh, oloni hieman haikea, tämä oli suursuosikkini Jens Voigtin viimeinen ja 17. Tour de France…

8 vastausta artikkeliin “Yrttijääpaloja ja kotipolkuja

 1. Noita yrttikuutioita pitäisikin tehdä. Aina harmittelen, kun ei kesällä ehdi millään käyttämään kaikkea ja sitten en kuitenkaan tee asian hyväksi mitään.

  1. Minäkin juuri viikonloppuna mietin, että olisipa Suomen satokausi pidempi. Onneksi kesän makuja ja tuoksuja voi säilöä talven varalle.

 2. Fillarointi sunnuntaiaamuna kello yhdeksän on melko aikainen ajankohta. Itse olen vakavasti harkinnut siirtää koirien ulkoilutusta vieläkin varhaisempaan kellonaikaan. FMI:n säähavaintohistorian perusteella koirien kävelyttämisen paras ajankohta näyttäisi näillä keleillä olevan aamulla 05.30-07.00.

  1. Helle tietää siis aikaisia aamuherätyksiä hauvojen omistajille. Ovatko otukset innokkaita lähtemään ulos mihin aikaan tahansa?

   1. Periaatteessa kyllä mihin aikaan tahansa (jos ei sada…). Mutta kyllähän metsästyskoirien omasta mielestä paras aika ulkoilla on silloin, kun saaliskin liikkuu – iltahämärästä varhaiseen aamuun.

 3. Olen monesti ajatellut yrttijääkuutioiden tekoa, mutta en ole saanut aikaiseksi. Harmittaa, jos yrttejä joutuu heittämään pois ihan vain laiskuuden takia. Kuinka yrttien maku mielestäsi pakastettuna säilyy? Lisäätkö yrtit ruokaan ihan lopuksi, niin että kuutiot ehtivät juuri sulaa?

  1. Olemme jo monta vuotta pakastaneet yrttejä rasioissa ilman vettä ja viime kesänä ensimmäisen kerran jääkuutioina. Sellaisenaan pakastetuissa ulkonäkö kärsii mutta maku säilyy ihan mukavasti ja voittaa talven pussiruukkuyrtit mennen tullen. Pataruokiin olemme laittaneet jääpalan jo alkuvaiheessa ja moniin muihinkin, lähinnä siksi, että rosmariini kaipaa hieman ”kypsennystä”.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s