Reima-leipäjuuremme on sekä kärsinyt että hyötynyt muuttotohinasta. Me saimme yhden uuden kodin, Reima kaksi, toisen uuden jääkaapin muodossa. Leipomistouhuun Reima-parka ei päässyt kahteen viikkoon, ruokaa muistin onneksi antaa sille viime viikollakin.
Rosmariinipuska voi rehevästi, joten päätin leipoa iltaruoalle focacciaa. Pienensin luotto-ohjeemme hiivamäärää reilusti ja lorautin taikinaan 100 g juurta. Leipomista ennakoimalla ja kohotusaikaa pidentämällä hiivan voinee jättää kokonaan pois tai laittaa sitä vain pienenpienen nokareen. Nyt taikina kohosi tunnin juoksulenkin ajan.
Focaccia hapantaikinalla
- 250 g grahamjauhoja
- 400 g vehnäjauhoja
- 100 g leipäjuurta (joka on ruokittu vähintään 2-3 tuntia ennen taikinan valmistamista)
- 3 dl vettä
- 10 g hiivaa
- 1/2 dl öljyä (+ loraus leivän päälle)
- 3/4 tl suolaa
- 2-3 rkl hienonnettua rosmariinia
Liuota hiiva 1 dl vettä ja lisää seos jauhoihin. Lisää juuri, suola, öljy ja loppu vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi aika tiiviiksi palloksi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Vaivaa hienonnetut rosmariinit taikinan sekaan.
Muokkaa kohonnutta taikinaa hetki. Taikina käyttäytyy yleensä hyvin, joten siitä voi venytellä pellin/leivinkiven kokoisen lätyn (tai kaulia jauhotetulla pöydällä). Laita taikinalevy kuumennetetulle leivinkivelle tai pellille. Painele taikinaan koloja sormilla. Kaada leivän päälle oliiviöljyä, levitä sitä hieman sudilla ja ripottele pinnalle hieman karkeaa suolaa (ja rosmariinin lehtiä). Paista 200 asteessa noin 25 min kunnes pinta on kauniin värinen.
Onnistuuko yhdellä käsiparilla tuo leivän siirtäminen kuumalle kivelle? En vieläkään (!) ole kokeillut leivän paistamista leipäkivellä, vain niitä muutamia leivinpaperin (+pizzan) paistamista.
Taikina oli äärimmäisen hyvin käsissä venyteltävää mallia, joten muotoilin sen ”ilmassa”, laskin kivelle, muotoilin hieman ja tökin sormilla reiät pintaan.
Voi, miten herkullisen näköinen foccaccia. Ja kiva kuulla, että Reima selvisi kyläreissusta 🙂
Kiitokset. Reima oli oikein tyytyväinen hoitopaikkaansa.