Vuoden (henkisesti) vaativin pariviikkoinen töissä vaatii vastapainokseen sisustuspohdiskelun lisäksi ulkoilua ja kokkausta. Halssilassa ajetun perusiltapyöräilyn jälkeen kaipasimme iltaruoalle jotain nopeaa jälkkäriä, johon olisi hyvä kadottaa osa parvekkeella majailevista ompuista ja viikonlopun puolukka-omppu-marenkipiirakasta jääneet neljä keltuaista. En muista koskaan (ainakaan 80-luvun kotitaloustuntien jälkeen) tehneeni perinteistä omppupiirakkaa, jossa on pehmeä rakenne ja omppuviipaleita päällä. Sellaisesta piirakasta olen saanut monenlaisia versioita: ihanan pehmeistä, omenaisista ja maukkaista kuiviin ja mauttomiin, niukkaomppuisiin.  20140916-_DSC5305

En tietenkään kelpuuttanut mitään pikaisella katsauksella keittokirjoista löytämääni versiota, joissa ei yhdessäkään tietenkään ollut neljää keltuaista. Koeleipomomme suunnittelijat pääsivät siis taas töihin. Testimielessä käytössä oli myös tarte tatin -vuoka, joka ei muutaman testin perusteella sovellu alkuperäistarkoitukseensa tavishellalla ainakaan meidän tortuntekotavallamme. Vuoka taisi välttää kierrätykseen joutumisen sillä se toimi piirakkavuokana ihan hyvin.20140916-_DSC5303

Pehmeä omppupiirakka:

  • 2 munaa
  • 4 keltuaista
  • 2 dl (ruoko)sokeria
  • 50 g voita
  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 8 kotimaista pientä omenaa
  • sokeria ja (Ceylonin) kanelia

Leikkaa omenat viipaleiksi. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voi, jogurtti ja keskenään sekoitetut jauhot, vanilja ja leivinjauhe. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Asettele omenaviipaleet piirakan päälle. Nätin ulkonäön saamista helpottaa asettelun aloittaminen uloimmasta omppurinkulasta ja jokaisen viipaleen sisäreunan suuntaaminen kohti vuoan keskipistettä. Paista 175 asteessa 45-50 min.

4 vastausta artikkeliin “Omppupiirakka oikein päin

  1. Meillä kotona isä on tehnyt aina parhaan omenapiirakan, sellaisen todella mehevän ja pehmeän, päällä kanelia ja sokeria. Olen yrittänyt samaa, mutta eipä tule millään yhtä hyvää. Nyt tämä 86-vuotias leipuri meinaa jo unohtaa ohjeensa, kun edelliskerrasta alkaa olla viitisen vuotta 🙂 Ehkä pitäisi joskus vielä kokeilla yhteisleivontaa.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s