20141111-_DSC5695

Marras – kuolemaa tekevä, vainaja, on sukulaissana esimerkiksi englannin sanalle mortal (kuolevainen) ja ranskan sanoille la mort (kuolema) ja mourir (kuolla). Marraskuussa eivät kuole pelkästään pitkälle syksyyn sinnitelleet ruohovartiset kasvit vaan myös espressokoneet ja taikinajuuret. 20141103-_DSC5628

Tea-parka lopetti toimintansa reilu viikko sitten ja on sen ollut auki useampaan otteeseen. Periaatteessa koneen kaikki sisuskalut voi vaihtaa mutta ensin pitäisi tietää, mikä on rikki. Iltakaudet on pohdittu, pitäisikö ostaa uusi kone ja jos kyllä, niin mikä ja mistä. Kahvivastaava päättäköön…20141111-_DSC5704

Toissapäivänä kiitin Reima-senioria viimeisen kerran monista herkullisista leivistä ja juurileivonnan opettamisesta. Mikään elvytyskikka, ei juuren pienentäminen ja ruokkiminen erilaisilla jauhoilla, ei hunajan lisääminen eikä lämpimässä paikassa pitäminen pelastunut Reimaa. Surullisin mielin kaadoin sen viemäriin ja päätin keskittyä uuden juuren, Reima-Hermannin hoitamiseen.

Jan Hedhin ohjeen mukaan omenaraasteella käynnistetty hapantaikina pitäisi olla valmis viidentenä päivänä mutta meidän uusi juuremme näytti sunnuntaina vähemmän virkeältä kuin lauantaina. Kaadoin osan juuresta pois, ruokin sitä vehnä-ja täysjyväspelttijauhoilla (80 g) ja vedellä (80g) ja laitoin juuren vielä päiväksi nauttimaan kylppärin lattialämmityksestä. Eilen aamulla kaadoin 100 g juurta kulhoon, sekoitin siihen samanlaisen ruokintasetin kuin edellisenä päivänä ja jätin juuren odottamaan iltaa ja taikinan tekoa.

Lasipurkkiin jäänyt Reima-juniori sai myös ruokasatsin, jonka sulattelun se sai aloittaa tiskipöydällä. Alkuiltasta purkkiin oli syntynyt mukavasti pieniä kuplia, joten siirsin sen jääkaappiin.

Taikina lepäsi vajaan vuorokauden jääkaapissa ja tänään pääsimme leipomaan. Pöydällä kohotessaan leivät levisivät aika paljon sivusuunnassa kuten ainakin meidän pelkästään juurella kohotetuilla leivillä on usein ollut tapana. Yleensä leivät alkavat kohota reilusti oltuaan hetken uunissa. Pöydällä kohottaessa leviämistä voisi teoriassa estää käyttämällä kohotuskoria. En vain ole onnistut koskaan saamaan leipää, en juurella enkä hiivalla kohotettua, siististi irti korista vaikka olisin käyttänyt kuinka paljon jauhoja. Laitan kohotuksen ajaksi leipien päälle pyyhkeen ja niiden väliin ja reunoille kaulimet ja veitsen estämään holtitonta sivusuuntaan leviämistä. Ensimmäinen leipäsatsi Reima-juniorilla onnistui oikein mainiosti.

Hapantaikinalla leipominen on haastavaa, mielenkiintoista ja onnistumisen jälkeen palkitsevaa. Juuren kaipaama ruoka-annos, taikinan käyttäytyminen ja leipien rakenne ja maku riippuvat ainakin käytetyistä jauhoista, juuressa valloillaan olevasta haposta, kosteudesta, lämpötilasta, leipurin mielentilasta ja tähtien asennosta… siksi se on niin kivaa. Toivottavasti saan pidettyä Reima-Hermannin hengissä pitkään.

18 vastausta artikkeliin “Voi juuri ja juuri. Ja kahvikone.

  1. Nam, mitä ihania leipiä. Sääli Reimaa. Tsemppiä Reima-Hermannille. (Ihan tulee mieleen se kuninkaiden kuolinlause… tiedäthän?)
    Minäkään en ole koskaan onnistunut saamaan kunnolla taikinaa irti leipäkorista, vaikka miten olisi jauhottanut. Joskus luin jostain, että pitää laittaa leivinliinakin väliin, mutta siitä oli seurauksena vain pari roskikseen päätynyttä liinaa.

    1. Leivistä tuli kyllä varsin hyviä vaikka Reima-Hermann onkin vielä kovin nuori ;).
      Keskustelimme toki eilen tuosta kuninkaiden kuolinlauseesta.

  2. Hyvältä näyttää sun leivät, nam. Mulla oli kerran oikein hyvä juuri ja jätin sen loman ajaksi työkaverille hoitoon, mutta ei viihtynyt ja sinne jäi mun juuri. Sitten sain taas samaa juurta ja olin fiksumpi ja laitoin sen loman ajaksi pakastimeen. Loman jälkeen minä hajamielinen löysin sellaisen ihmeellisen harmahtavan pussin pakastimesta, ajattelin, että yägh, mitä ihmettä tuossa pussissa on ja heitin sen pois. Sen jälkeen en ole kokeillut, mutta mulla on yksi resepti, jolla voisi itse yrittää, ehkä vielä yritänkin.

    1. Kiitokset!
      Teillä siellä Saksassa taitaa olla hyviä leipomoitakin siellä täällä, mutta kyllähän se itse tehty leipä aina hyvälle maistuu.

  3. Voi kuinka herkullisen näköiset leivät. Minulla oli jo pari viikk
    oa Jouni Toivosen maalaisleivän resepti auki.. jos vaikka tänä viikonloppuna ehtisin))

  4. Jos yhtään lohduttaa, niin leipäsi ovat älyttömän hyvän näköisiä! Toivotan Reima-Hermannille pitkää ikää.

  5. Ihanan näköiset leivät.Ja onnea kaikille Reiman jälkeläisille ja pitkää ikää.
    Harmi tuota kahvikonettanne…Minullakin on marraskuu ollut huono koneille,sillä pesukoneeni simahti…tai ainakin melkein.

    1. Reiman jälkeiset kiittävät :).
      Koneiden hajoaminen ärsyttää aina. Toivottavasti uusi kahvikone kotiutuu lähiaikoina.

  6. Hienot leivät. Ja minä kun luulin että olen ainoa, jolla juurella nostetut leivät vaan leviävät mutta eivät juurkaan kohoa. Pitääkin kokeilla jotain kikkoja siihen. Minulla samasta erästä pakastetut juurieät joko toimivat tai eivät, enkä ole keksinyt mistä kiikastaa. Ruisleivän juuri toimii aina.

    1. Kiitos. Aina silloin tällöin olen tainnut valittaa, että kirjojen kuvat ovat suurta huijausta jos hiivaton juuritaikina ja leivät kohoavat reilusti ennen paistamista. Tiukempi taikina ei leviä niin paljoa, mutta hieman löysemmästä tulee parempi rakenne leipään.
      Oletko pakastanut vehnä- tai sekajuurtakin?

  7. Olen pakastanut, mutta en siis kovin hyvällä menestyksellä. Enkä oikein pääse kiinni että missä kohtaa se juuri kuolee, siis mikä vaihe on se kriittinen. Suunnilleen 50% onnistuu, tai allekin, eli vähän on huonoa minusta.

    1. Ei leipäidolini Jan Hedhkään taida pakastamista vehnäjuurelle suositella vaan kuivaamista. Kuivausohjeet tosin kuulostavat sen verran monimutkaisilta, että on melkein helpompaa aloittaa uusi juuri.

  8. Ihana leipä ja pitkää ikää uudelle juurelle! Olen ihan hurahtanut juurileivontaan! Olen vielä opetteluvaiheessa enkä tiedä mitä uunista tulee, mutta kohta sinne menee oliivileipä 🙂

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s