Yksi Pyyvin tilan ylämaankarjasonneista siirtyi tällä viikolla laitumelta kotiinkuljetuksella meille ja muille lihaa tilanneille jyväskyläläisille. Pihvilihat ja paahtopaisti saavat raakakypsyä jääkaapin lihalaatikossa useamman viikon, patalihat, sydän ja osa maksasta laitettiin pakastimeen.
Lihakuljetuksen saavuttua harkitsimme ajamaan lähtemistä mutta nollaan tippunut lämpötila yhdistettynä kohtalaiseen tuuleen tuntui sittenkin liian kylmältä ja kävimme flunssatauon jälkeisellä juoksulenkillä. Kymmenen päivän ennustuskin näyttää lupaavan varsin tasaista keliä – turhan kylmää pyöräilyyn ja lumetonta hiihtämiseen. Juoksutossujen ulkoilutusta ja pilatointia on siis tiedossa hamaan tulevaisuuteen.
Iltaruoalle viritimme perinteistä maksakastiketta lisäämällä siihen herkkutatteja ja yrttejä ja syömällä kastikkeen pastan kanssa. Lihamestarini onnistui maksojen paistamisessa hienosti ja kokonaisuudesta tuli varsin hyvä.
Maksa-herkkutattipasta (3-4:lle)
- 600 g ylämaankarjasonnin maksaa
- 3 pientä sipulia
- reilu kourallinen kuivattua herkkutattia
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1/2-1 dl valkoviiniä
- 1/2 dl kuohukermaa
- 1/4 tl suolaa
- muutama voatsiperifery-villipippuri (tai hieman mustapippuria)
- rosmariinin ja salvian oksa
- 300 g pastaa
Siisti ja kuutioi maksa. Kuori sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi. Liota herkkutatteja kuumassa vedessä kunnes ne pehmenevät. Valuta sienet ja leikkaa niitä tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
Paista sipuleita voissa kunnes ne rentoutuvat hieman. Lisää sienet ja ripaus suolaa ja paista hetki. Ota sieni-sipuliseos pois pannulta. Ruskista maksat voissa melko kuumalla pannulla ja suolaa ne kevyesti. Lisää vehnäjauho. Palauta sienet ja sipulit pannulle. Lisää yrtit ja pippurit. Sekoita ja lorauta sekaan viiniä. Pienennä lämpöä (3/9) pastan kypsymiseen asti. Lisää lopuksi kerma ja anna sen kuumentua. Tavoitteena on, että maksa on sisältä kevyesti punertavaa ja sopivan pehmeää.
Hyvän näköinen kastike, pitää laittaa resepti mieleen seuraavaan kertaa varten kun maksaa tulee valmistettua.
Kiitokset. Maksa on hyvää monella eri tavalla valmistettuna sekä tietenkin vain salviavoissa paistettuna.