Marraskuun viimeisinä päivät kummastuttivat tyynellä ja lähes aurinkoisella säällään. Lunta ei ole mutta järvet olivat yön aikana saaneet osittaisen ohuen kuoren, joka kimalteli pimeän ajan kauniissa ja pehmeässä auringonvalossa.

Eilen emme ehtineet nauttia auringosta sillä olimme päivällä väitöstilaisuudessa ja illalla karonkassa. (Kiitokset mukavista kekkereistä!) Väitöksestä kotiin pyöräillessä poikkesimme pikaisesti Toivolan Vanhan Pihan Joulupihalle ostamaan parvelle lampaantaljan Niemelän lammastilan kojusta. Pihalla voisi poiketa ennen joulua toisen kerran paremmalla ajalla ja vähemmän nälkäisenä.

Tänään päätimme jättää Paviljongin joulumarkkinat väliin ja lähteä pikkupakkasesta huolimatta pyörälenkille. Lämpimillä varustuksella (ajohousut, irtolahkeet, hiihtohousut, merinovillapaita, ohut fleece, paksu ajotakki, merinovillabuff kaulaan ja päähän, paksut sukat, ajokengät, kengän neopreensuojat ja kolmisormiset mutanttihanskat) tarkeni polkea puolitoista tuntia ihan mukavasti. Kuvattavaa olisi ollut kauniissa valossa paljon mutta kylmyyden takia pysähdyimme vain kerran lyhyelle mehu- ja kuvaustauolle.

Bretagnelainen luumupannari far breton on ollut pitkään testattavien jälkkäreiden listalla mutta vasta eilen muistin ostaa Ekolosta kuivattuja luumuja. Joidenkin mielestä tämä saattaa muistuttaa clafoutista, mutta bretagnelaisten mukaan far on tietenkin aivan eri herkku. No, laitetaanhan clafoutiksessa marjat tai hedelmät vuoan pohjalle ja far bretonissa kuivatut luumut tiputellaan taikinaan. Far breton on myöskin monesti clafoutista paksumpi – meillä tällä kertaa ei sillä emme oikein tienneet, kuinka paljon taikina kohoaa ja valitsimme varmuuden vuoksi suurehkon vuoan.

Resepti on ranskalaisten ystäviemme suosittelemalta marmiton.org -sivustolta, jossa on tietoa ruoka-aineista, valtavasti ohjeita varustettuna reseptiä testanneiden ihmisten kommenteilla ja videoita. Noudatimme kommentoijien vinkkiä luumujen lisäämisestä ja paistoimme pannaria hieman kauemmin kuin ohjeessa sillä luumut olivat olleet jääkaapissa. 315 ranskiksen arvioiden keskiarvo tälle ohjeelle oli 5/5 marmiton m:ää. Saman arvosanan annamme mekin. Tres bien!20141130-_DSC5859

Far breton

  • 200 g vehnäjauhoja
  • 150 g vaaleaa ruokosokeria
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 4 munaa
  • 7 1/2 dl täysmaitoa
  • 40 kuivattua luumua

Sekoita jauhot, sokeri, vanilja ja munat kulhossa (esim. kierrevispilällä). Lisää maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä tunti (en jaksanut tietenkään odottaa ihan niin kauan…).

Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Jauhota luumut vehnäjauhoilla ja tiputtele ne taikinaan. Paista 200 asteessa 45 min (ohjeessa oli 30 min). Laita uuni pois päältä ja anna pannarin olla uunissa vielä 15 min (ohjeessa oli 30 min). Anna pannarin jäähtyä.

4 vastausta artikkeliin “Luumupannaria maailman reunalta

  1. Ooh, nää sun herkkus vie kielen mukanaan. Harmi kun minä nyt ”jouduin” tälle maidottomalle kuurille. Mutta kaippa tässäkin tuon maidon voisi jollain korvata.

    1. Ranskalaisilla herkkuohjeita riittää :).
      Soijamaidossa on oma ominaismakunsa, jonka sopivuudesta pannariin en oikein tiedä. Muista korvikkeista kokeilisin joko manteli- tai riisimaitoa, joita ainakin Pariisin kulmilla saa joka marketista. Ne ovat molemmat sen verran makeita, että sokeria kannattanee hieman vähentää.

  2. Hienon näköistä lenkkiä olette heittäneet ja mitkä syystalven värit sielä. Tänne tärähti vuorokaudessa 20cm lunta, talvi alkaa näyttää normaalilta vähitellen.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s