Ihastelin Cuisine et Vins de Francen marraskuun lehden takakannessa ollutta sitruunaisen jouluhalon kuvaa, jonka ohje löytyi vuodenvaihteen juhlanumerosta. Ajattelimme tehdä halon jo viime viikonloppuna mutta en ollut lukenut ohjeen kaikkia yksityiskohtia pitkine odotusaikoineen. Tiesimme saavamme tänään iltapäiväkahviseuraa kaupungin pohjoispuolelta, joten aloitimme halon valmistelun eilen.
Kuten viime vuoden maitohillohalossakin, kääretorttutaikinan keltuaiset vaahdotettiin ensin sokerin kanssa, jauhot lisättiin keltuaisvaahtoon ja lopuksi joukkoon käänneltiin valkuaisvaahto. Pohjan ainekset poikkesivat hieman viimevuotisesta, tämä oli mielestäni hieman parempi rakenteeltaan. Rullan täytteenä on samantapaista sitruunatahnaa (lemon curdia) kuin marengoidussa sitruunapiirakassa. Leivontaprojektin haastavimmat vaiheet olivat tortun rullaaminen ja erityisesti rullan kietominen kelmu-foliopakettiin. Rullauksen loppuvaiheessa täytettä pursusi tortusta ulos ja koska standardikokoinen kelmu oli liian pieni, niin paketin kääre piti kasata kahdesta kelmusta ja paketin tiukkuuden varmistavasta foliosta. (Keräsin käärittäessä pursunneen täytteen talteen ja söimme sen jälkkäriksi vaniljajätskin kanssa, varsin hyvää niinkin.)
Tykkään yleensäkin kovasti sitrusleivonnaisista, myös tästä. Jos et pidä sitruunasta, askartele jokin muu jouluhalko.
Bûche comme une tarte au citron
Pohja:
- 4 kananmunaa
- 125 g vaaleaa ruokosokeria
- 125 g vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
Vaahdota valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vanilja. Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinan joukkoon. Paista leivinpaperin päällä pellillä 180 asteessa noin 12 min.
Kumoa kypsä pohja kostutetun pyyhkeen päälle. (Onnistuu ainakin laittamalla pyyhe ison leikkuulaudan päälle, lauta pyyhkeineen pellin päälle pyyhe torttulevyä vasten ja kääntämällä koko setti toisinpäin.) Irrota leivinpaperi pohjasta. Rullaa torttu pyyhkeen avulla ja anna sen jäähtyä rullana pyyhkeen sisällä.
Täyte (lemon curd):
- 6 luomusitruunaa (kahden kuori, kuuden mehu)
- 250 g vaaleaa ruokosokeria
- 6 munaa
- 150 g voita
- 3 liivatelehteä (6 g)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta 2 sitruunan kuori ja purista kaikkien 6 mehu (netin kaivelun perusteella jatkoin mehua lirauksella vettä, jotta nestettä oli 3 dl). Laita mehu, kuoriraaste, munat ja sokeri kattilaan ja kuumenna sekoittaen keskilämmöllä kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä. Purista liivatteista vesi, laita ne kattilaan ja sekoita. Lisää voi paloina ja sekoittele, kunnes voi liukenee. Anna täytteen jäähtyä täysin (meillä se oli muutaman tunnin nollakelissä parvekkeella).
Ota osa täyteestä sivuun halon päällystämistä varten. Avaa rulla, levitä täyte sen päälle ja rullaa halko uudelleen. Kääri halko kelmuun (ja tarpeen mukaan vielä folioon) ja laita jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi.
Poista kelmu rullan ympäriltä, leikkaa molemmista päistä pätkä pois ja levitä loppu täyte rullan päälle. Tee sveitsiläinen marenki 2 valkuaisesta ja 100 g vaaleaa ruokosokeria. Levitä marenki rullan päälle ja käytä rullaa uunissa grillivastuksen alla kunnes pinta saa kauniin värin (tai käytä tohotinta). Ranskisten ohjeessa sitruunakuorrutuksen päälle murennettiin kypsiä (leipomosta hankittuja) marenkeja mutta sovelsimme ohjetta tässä kohden.
Iltapäivällä esittelimme Alexin Campasimpukkalan väelle, maistelimme espresson kera ensimmäiset halkopalat ja palautimme muutaman kuukauden lainassa olleet työkalut Kammenpyörittäjälle. Kiitos.
Kahvittelun jälkeinen nettikatsaus kertoi, että latukone oli ajellut aamupäivällä Ladun majalla. Mekin suuntasimme sinne avaamaan hiihtokauden. Hieman kaupungin ulkopuolella ja reilut 100 metriä kotia korkeammalla sijaitseva hiihtopaikka yllättää joka vuosi – siellä on aina enemmän lunta ja talvisempi maisema. Nytkään kaupungissa ei ole lunta puissa ja mäellä näyttää tältä.
Ihanan näköistä – niin torttu kuin maisemat.
Minä rakastan kaikkea sitruunaista ja sitruunapiirakkaa on tullut tehtyä jos jonkinlaisella reseptillä. Tämä torttuversio on vielä kokeilematta…
Voi vakuuttaa, että tuo sitruunainen jouluhalko oli todella hyvää! Pyysimme Kammenpyörittäjän kanssa pienen palan puoliksi vielä sittenkin, kun ei olisi enää millään kehdannut 😀
Kiva, että tekin tykkäsitte. Levy oli muuten hyvä, samoin ”tonttu”lakit, kiitos!
Kiitokset. Sitruunapiirakat ja -kakut ovat minunkin suuria suosikkejani ja niissä pitää olla kunnolla sitruunaa.
Herkullisen näköistä, mutta taidan edelleenkin tehdä vaan tarte au citron, se on niin paljon helppotekoisempi.
Joo, onhan se paljon stressittömämpi. Tarte au citronin molemmat versiot, sekä marengillinen että marengiton, jossa sitruunatäyte kypsytetään uunissa, ovat tosi hyviä.
Kaunis ja varmasti maukas! Itsekin olen tehnyt pari kertaa sitruunapiirakaa marenkikuorutuksella ja oli erinomainen.
Kiitokset, herkkua tuo oli (loppui siis jo…). Mäkin tykkään kovasti sitruunapiirakoistakin.
Oh la laa,aussi beau que bon! Varmaankin hurjan hyvää;sillä rakastan kaikkea sitruunaista:)
Oui, Madame, c’est délicieux :). Sitruuna on hyvää.
Oi, niin herkullisen näköistä, maistan jo maun suussani. Olen niin heikkona sitruunaleivonnaisiin. Meidän uuden vuoden herkku taisi juuri löytyä.
Suosittelen testaamaan vuodenvaihteen juhlapöydässä tai ihan koska vaan.
Oi kuin ihana halko! Maukasta joulua tätäkin kautta luimupupulaan!
Raikas ja maukas se oli.
Mukavaa joulua teillekin!
Superhoukuttelevan näköinen halko! (Melkein tekisi mieleni sanoa, että paljon paremman näköinen kuin perinteiset..!
Hauskaa joulua!
Iso kiitos, Riitta.
Hauskaa joulua sinne eteläänkin!
Vakuuttava!
Kärtsäri vai selfie?
Hei!
Ohje kuulostaa ihanalta!! Voiko kääretortun tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin?
Tervetuloa luimupupulaan, Marianne! Tortun ilman marenkia voi (ja pitääkin) tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä. Marengin rakenne kärsii säilytyksestä hieman, mutta kyllä senkin voi tehdä etukäteen.