Vaikka olisi kuinka hyvien leivonnaisten maassa, niin jonkin ajan kuluttua alkaa tehdä mieli pullaa.

Tein taikinan kohoamaan illan juoksulenkin ajaksi ja ulkoilun jälkeen osallistuimme syötävien pääsiäsjänöjen valmistukseen. Kaksi neljästä otuksesta muistutti pupua vielä uunista tulon jälkeenkin, yksi näytti isopäiseltä kissalta ja yksi pehmonallelta. 20150326-_DSC671820150326-_DSC6716 20150326-_DSC6717Islannissa asuvan Salamatkustaja-blogin Satun vilkasta keskustelua herättäneessä korvapuustijutussa muutama ulkosuomalainen kertoi tuovansa Suomesta kardemummarouhetta. Monista maista (ja kotona ekokaupoista) taitaa saada vain hienoa jauhetta tai kardemumman palkoja. Jauhetta voi toki käyttää mutta kuten muutkin mausteet, kardemumma menettää hienoa makuaan sitä helpommin, mitä hienommaksi se on jauhettu. Palkojen sisällä olevista siemenistä saa morttelilla jauhaen haluamaansa karkeutta ja tuoksu on huikea. Suosittelen.

20150326-_DSC6713

Täkäläisessä lettileivässä Zopfissa on kardemummaa lukuunottamatta samat ainekset kuin pullassa, joten leivontatarvikkeiden hankkiminen on helppoa. Hiiva tosin saattaa piilotella kaupassa jossain kummallisessa paikassa. Hiivapaketin koko on kotoisen 50 g sijaan 42 g, joka tuntuu riittävän puolen litran taikinaan hyvin. Ei minulla tosin ole aavistustakaan, onko tuorehiiva joka maassa samaa hiivaa. Täällä sekä luomuversio että tamänpäiväinen tavallinen olivat hieman pehmeämmän tuntuisia ja vähemmän murentuvia kuin suomalainen hiiva, mutta luulen eron johtuvan ainakin osaksi erilaisesta käärepaperista.

Lähikaupasta löytyneet Zürichin kaupunginmyllyn jauhot pullautuivat oikein hyvin.20150326-_DSC671220150326-_DSC671420150326-_DSC6715Viimeisin kaupallinen jänöhankinta leipomosta näytti tältä ja maistui hyvältä sekin. Mehevää kuivakakkua ja käpälät upotettu suklaaseen.

Lisäys: hiiva-asiaa pohtiessani löysin SRF:n (Schweizer Radio und Fernsehen) hiivatestin viime vuodelta. Ohjelmapätkästä saa hiivatietouden lisäksi pikaisen sveitsinsaksan kielikurssin. Olen katsellut vastaavia testejä kotona, toivottavasti tämäkin näkyy Suomessakin.

10 vastausta artikkeliin “Pullapupu, -kissa vai -nalle?

 1. Ostin jollain reissulla Saksasta noita hennonvihreitä karmemummapalkoja, niitä ei meinaa raskia käyttää, kun ovat niin suloisia 😀

 2. Mä käytän myös 42g hiivaa puolen litran taikinaan ja hyvin on riittänyt. Kardemumma on täkäläisille orientaalinen ruokamauste, joka ei kuulu pullaan. Taitaa olla pohjoismainen keksintö laittaa sitä pullaan, itse tykkäisin, mutta tuota kämppäkaveria en saa totuteltua makuun.
  Ihanaa tuo schwyzerdütsch, tulee mieleen Emil Steinberger.

  1. Pitäisikin selvittää, miten kardemumma on suomalaiseen ja ruotsalaiseen pullaan päätynyt.
   Hiivavideossa olikin monenlaista murretta tarjolla. On ihan kiva huomata, että ymmärrän koko ajan enemmän (puhumisesta ei ole oikein puhettakaan…).

 3. Söpöt pullat:) Minä ostan aina kardemummat kokonaisena,irtona,maustekaupasta.Pidän niitä jääkaapissa ja jauhan tarpeen mukaan.

 4. Näyttää ihan koiranpennuille, kun korvat on luimussa ja sännätään ihanien ihmisten luo! Minä oon puolittanut hiivan leivissä ja hyvin on noussut. Pullat ei nouse ollenkaan, vaikka tekis mitä. Selvästi meillä on pullien kanssa joku klikki, jota en vaan tiedä.

  1. Onhan niissä samaa näköä (ihastelin äsken kaverisi aussiepentujen kuvia ja videoita…)
   Leipä kohoaa tosi vähällä hiivamäärällä, reilu 10g riittää puolen litran taikinaan. Pullataikinan rasva ja muna taitavat tehdä sen sen verran raskaammaksi, että hiivaa pitää olla koko pala.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s