Viime lauantain maaseuturetken vihannesostokset houkuttelivat meidät tänäänkin tilamyymälään suuntautuvalle iltapäiväkävelylle, tällä kertaa Reinin varteen, Saksan rajan lähelle. Paikallisjunailimme Eglisau-nimiseen (minkälainen eläin on Ahvenemakko?!) kylään, josta kävelimme Reinin rantaa ja viinivaellusreittiä pitkin Buchbergin kylään. 20150516-_DSC7398

20150516-_DSC7412

Buchbergistä löysimme ääniä ja ihmisiä seuraamalla perinne- ja sahatapahtuman, joka netin kaivelun perusteella osoittautui kansalliseen myllypäivään, 15. Schweizer Mühlentag, liittyväksi tapahtumaksi.

Juhlahumusta jatkoimme maaseututeitä pitkin Jucker Farmin parsatilalle.

20150516-_DSC7431Pariin vihanneskassilliseen mahtui tomaattia, kurkkua, nuorta valkosipulia, munakoisoja, salaattia, paksua valkoista ja hentoa, pientä vihreää parsaa, pieni pullo tilan viiniä ja raparperia. Höyrytimme kuorimattomia vihreitä pikkuparsoja 3 minuuttia ja söimme ne vasikan potkakiekkojen kanssa. Kiekot muhivat kasarissa nuoren valkosipulin, sipulin, rosmariinin, pikkutomaattien ja valkoviinin kanssa pari tuntia. Mmmmm….

Raparperista halusin tehdä rajoitetulle leivontavälineistölle sopivan piirakan (käytössä yksi kulho, yksi uunivuoka, ei kaulinta…). Hetken mietinnän jälkeen piirakasta tuli tällainen. Resepti päätyy varmasti käyttöön kotonakin.

Pehmeä raparperipiirakka

  • 4 munaa
  • 2 dl vaaleaa ruokosokeria
  • 60 g voita
  • 250 g rahkaa (5% rasvaa)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • raparperia (alkupaino oli vajaa kilo, paloja jäi yli)

Huuhtele, kuori ja paloittele raparperit. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voi ja keskenään sekoitetut jauhot, vanilja ja leivinjauhe. Lisää rahka. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Asettele raparperiviipaleet piirakan päälle. Ripottele pinnalle vähän sokeria. Paista 175 asteessa 45-50 min. Tarjoa crème fraîchen, kermavaahdon tai vaniljajätskin kanssa.

20150516-_DSC7461

6 vastausta artikkeliin “Parsaa tehtaanmyymälästä

  1. Tuli vesi kielelle tuosta raparperipiirakasta. Me haetaan parsa melkein aina Hofladenista, huomennakin taas. Laitetaan sen kanssa vasikanleikettä sitruunankuoren ja salvian kanssa, todettiin viime viikolla niin hyväksi, että tehdään uudelleen.

    1. Piirakasta tuli varsin hyvää. Minulla on ollut varastossa pääasiassa sellaisia reseptejä, joissa raperpereja mehustetaan etukäteen tai niistä tehdään kompotti. Hyvin palat näyttivät kypsyvän ilman mitään kommervenkkejäkin.
      Parsa ja vasikka kuulostaa namilta sunnuntaiaterialta!

      1. Itse asiassa meinasin eilen paistaa raparperipiirakan, mutta oli vain reseptejä, joihin tuli piimää tai jotain muuta, mitä meillä ei ollut enkä jaksanut surffailla reseptien perään. Rahkaa olisi löytynyt ja noi muutkin tuotteet, mutta ehdin pakastaa raparperit.

  2. Oletan, että ahvenemakko kuuluu kalakukkojen heimoon. 😉 Oletan, että paikan nimi Eglisau on yhdyssana Egli+Au(e) (välissä siteenä konsonantti s) eli ahven+(kostea) niitty, alava maa, erit. kaunis, vehmas seutu, ja tarkoittanut alunperin ahvenapajaa (Egli = Flußbarsch eli jokiahven).
    Näyttääkin olevan todella vehmas ja idyllinen paikka.Jonkun pitäisi käydä opettamassa siellä leipureille ja kokeille oivan ahvenkukon tekemistä paikalliseksi erikoisuudeksi ja ”nimkkoherkuksi”, viinin särpimeksi. 😉

    1. Olet varmaan oikeassa nimen alkuperässä. Vehreää ja kaunista siellä tosiaan on.
      Tuo ahvenkukkohan olisi hieno Suomi-Sveitsi yhteistyö!

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s