Ohje viime syksynä ensimmäistä kertaa tekemäämme, kirjasta bröd&kaffebröd, baka på riktigt med Jan Hedh peräisin olevaan omppujuureen näyttää olevan levällään muutamassa postauksessa, joten päätin kirjata juuren käynnistysohjeet yhteen paikkaan sekä itseä että toivottavasti myös muita leipureita varten.20150705-_DSC7847

Surdeg, päivät 1-3

Sekoita lasipurkissa 100 g lisäaineettomia vehnä- tai ruisjauhoja (käytin 70 g Rutalahden myllyn ruisjauhoja ja 30 g Tyngän myllyn vehnäjauhoja), 50 g vettä ja 50 g raastettua luomuomenaa. Taikinan pitää olla paksu ja puuromainen, mutta kuitenkin liikkuva. Lisää tarvittaessa vettä (käytin yhteensä noin 85 g). Laita purkki lämpimään paikkaan, paras lämpötila on 26-30 astetta. Sekoita juurta toisena ja kolmantena päivänä lusikalla. Jätin kannen raolleen ja vein purkin saunaan.

Surdeg, päivä 4

Ruoki juurta sekoittamalla siihen 100 g 35 asteista vettä ja 100 g jauhoja. Vie juuri takaisin lämpimään.

Surdeg, päivä 5

Jos kaikki sujuu hyvin, niin nuori juuri on valmista käytettäväksi.

Päiviö-juuri kupli hienosti jo toisena päivänä. Kolmannen päivän aamuna kurkkasin saunaan ja huomasin, että juuri oli pyrkinyt ulos purkistaan. Hoidimme sitä ohjeen mukaan ja otimme viidentenä päivänä alkuillasta 100 g juurta kulhoon seuraavan päivän leivontaa varten ja annoimme sekä sille että purkkiin jäävälle juurelle ruoaksi 50 g vettä ja 50 g jauhoja. Jätimme molemmat astiat yöksi huoneenlämpöön, kulhon lautasella peitettynä ja purkin kansi raollaan. Eilen, kuudentena päivänä juuri pääsi ensimmäisen kerran leivontapuuhiin. Päädyimme tekemään saksalaista maalaisleipää samasta kirjasta, josta juuren ohje on peräisin. Ohjeeseen tarvittiin enemmän juurta kuin leivontaan varatussa kulhossa oli, joten nappasimme hieman lisää purkista ja ruokimme purkkiin jäävän juuren uudelleen. Tässä leivässä, kuten monissa Jan Hedhin ohjeissa, on juuren lisäksi hieman hiivaa.

Kiitos Päiviö, tästä tuli hyvää.

Tyskt lantbröd från Bayern

  • 350 g vettä
  • 7 g hiivaa
  • 350 g lisäaineettomia vehnäjauhoja
  • 350 g lisäaineettomia täysjyväspelttijauhoja
  • 350 g aktiivista hapanjuurta
  • 10 g kuivattuja fenkolinsiemeniä (ohjeessa oli kuminaa)
  • 11 g merisuolaa

Liuota hiiva veteen. Laita kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta yleiskoneen kulhoon. Vaivaa taikinaa hitaalla nopeudella 12 min. Lisää suola, nosta hieman nopeutta ja vaivaa taikinaa vielä 8 min.

Siirrä taikina öljyttyyn kannelliseen muovikulhoon tai rasiaan. Kohota taikinaa noin 2 tuntia. Lyttää taikina kasaan kohoamisen puolivälissä joko kulhossa tai jauhotetulla pöydällä. (Meillä jäi tämä väliin juoksulenkin venähtämisen takia).

Muotoile taikinasta 2 tai kolme leipää ja anna niiden kohota liinan alla suunnilleen kaksinkertaisiksi. Leikkaa leipiin halutessasi viillot. Paista leipiä (etukäteen lämmitetyn leivinkiven päällä) 250 asteessa 20 min ja 200 asteessa 20-25 min. Avaa uunin luukku hetkeksi lämpötilan laskemisen aikaan. Nosta valmiit leivät ritilälle jäähtymään.

Ranskan kiertoajelun 2. etapilla poljettiin 166 km pitkä tasamaaetappi, jonka aikana ajajat saivat kokea niin hellettä, sadetta kuin Hollannin rannikon kovaa sivutuulta. Loppukirin nopein oli Lotto Soudal -tallin André Greipel. Suosikkini, Treck Factory Racingin Fabian Cancellara nousi kolmannen sijan antamien hyvityssekuntien avulla kokonaiskisan kärkeen. Fäbulla on nyt 29 keltaista paitaa,  enemmän kuin kenellään muulla, joka ei ole voittanut kokonaiskilpailua.

6 vastausta artikkeliin “Päiviö, saunassa syntynyt

  1. Mun on pitänyt jo varmaan 20v tehdä Sauerteig saksalaisen ohjeen mukaan, mutta en ole saanut aikaiseksi. Komealta näyttää leipäsi.

    1. Kiitos.
      Ei mekään näin aktiivisesti varmaan leivottaisi (vaikka se kivaa onkin) jos kaupungissa olisi yksikään oikea leipomo. Torilta saa osan vuodesta lauantaisin leivinuunissa tehtyä hiiva-, ruis- ja jälkiuunileipää, muuten teemme kaiken itse.
      Kokeile kuitenkin joskus. Juuren tekeminen on kivaa haastavuudesta huolimatta.

  2. Pelottavia nämä juurihommat minulle. Ei vaan uskalla kokeilla. Kerran jonkun juuren tapaisen tein – paino sanalla tapaisen – mutta kämppä haisi sen jälkeen niin hirveästi, että en ole toista kertaa ilennyt kokeilla. Respektiä teille, kun olette noin viitseliäitä. Hienot leivät sillä ainakin tulee!

    1. Rohkeasti vaan ;).
      Kuten tuossa Allulle jo vastasinkin, niin leivomme kahdesta syystä: koska se on kivaa ja se on ainoa tapa saada hyvää, tuoretta leipää ilman E-koodeja.

  3. No nyt on Päiviössä potkua! Hyvännäköistä käymistä. Erittäin herkullisen oloinen leipä. Sitä pitää ehkä itsekin alkaa herättelemään juurta, kun alkoi niin tekemään mieleni kunnon leipää. On harmillista, että täällä ei ole hyvää leipomoa, mutta pahaa pelkään ettei se kannattaisi. Täällä on niin totuttu isoihin marketteihin, joista saa kaiken pitkillä päiväyksillä. Silloin kun muutimme tänne, kuvittelimme, että täällä olisi kunnollinen kauppahalli ja tori. Pettymys oli suuri. Jopa Porissa on paljon parempi tori- ja hallikulttuuri. Ehkä vielä joskus Suomessa opitaan pois isoista marketeista. Mikäs olisi ihanampaa, kuin hakea läheisestä leipomosta päivän tuoreet leivät jo aamupalalle.

    1. Toisen ja kolmannen päivän kuplinta oli kyllä aikamoista. Käytin edellisessä yrityksessä täysjyväspelttiä ja tässä tosiaan ruis- ja vehnäjauhoja. Jälkimmäinen omppukin oli paremman tuntuinen, joten en tiedä, mikä lopulta ratkaisi sen, että tämä lähti hyvin käyntiin. Toivon kovasti, että Päiviö pysyy pirteässä kunnossa.
      Resepti oli hyvä, yllätys, yllätys ;).

      Kauppahalliahan yritettiin piristää joskus 2000-luvun alussa ja siellä oli pari tosi kivaa kauppaa. Ihmiset eivät vaan jostain syystä löytäneet sinne. Toriin olen nykyisellään tyytyväinen kun olemme oppineet tuntemaan paikallisviljelijät.
      Yksi Keski-Euroopassa asumisen viehätyksistä on ehdottomasti leipomoissa ja muissa erikoisliikkeissä käyminen.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s