Sadepäivä = leivontapäivä. Teimme keksipurkin täytteeksi kardemumma-hasselpähkinäpikkuleipiä ja uutena lajina ruotsalaisen kahvipöydän klassikoita, osa n+3, Jitterbuggare, jotka tehdään leikkaamalla rullatusta, marengilla päällystetystä murotaikinasta viipaleita ja paistamalla ne. Vain vähän muunneltu resepti on kirjasta Vår bakbok. Netin kaivelun perusteella pikkuleipien nimi tulee 1930-luvulla Yhdysvalloissa kehitetystä paritanssista, joka oli hyvin suosittua Ruotsissa 1940-luvulla. Jahas, opin taas uutta, sekä nippelitietoa että hyvän keksireseptin.20150726-_DSC8024

Jitterbuggare

Murotaikina
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 100 g voita
  • 1 keltuainen
Marenki
  • 1 valkuainen
  • 3/4 dl ruokosokeria
  • hyppysellinen jauhettua vaniljatankoa

Tee murotaikina: Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää kuutioiksi leikattu kylmä voi ja nypi taikina tasaiseksi. Lisää keltuainen tai sekoita taikina tasaiseksi. Tee taikinasta paksu suorakaide, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Tee marenki: Sekoita vanilja ja sokeri. Vaahdota valkuainen ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon loppu sokeri.

Kauli murotaikina leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen 15 cm x 30 cm kokoiseksi levyksi. Levitä marenki levyn päälle. Jätä leveämmälle takareunalle reilu sentti marengitonta aluetta. Kääri levy rullalle kääretortun tapaan pohjalla olevaa leivinpaperia apuna käyttäen. Laita rulla jääkaappiin 1/2-1 tunniksi.

Leikkaa kylmästä rullasta vajaan sentin paksuisia kiekkoja terävällä veitsellä. Nosta kiekot pellille leivinpaperin päälle. Paista 160 asteessa noin 20 min.

20150726-_DSC8022 20150726-_DSC8025Viime sunnuntain tapaan teimme kesäistä lihapataa, tällä kertaa pari tuntia haudutettuja ylämaankarjasonnin potkakiekkoja porkkanan, sipulin, varsisellerin, lehtipersiljan, valkosipulinvarren ja valkoviinin kera.

Jauhoton taikina -blogin tomaattisipsien inspiroimina jatkoimme kesäisiä kuivatuskokeiluja coctailtomaateilla. Leikkasin isoimmat tomaatit neljään osaan ja muut puoliksi ja täytin palasilla kuivurin kolme tasoa. Kuivuri puhisi parvekkeella 43-44 asteen lämmöllä noin 30 tuntia. Aikamoisia herkkupaloja niistä tuli. Ehdin napsia aika monta lihojen kypsymistä odotellessani.20150726-_DSC8029 20150726-_DSC8031 20150726-_DSC8033Kolmiviikkoinen Tour de France loppui tänään Pariisin kaupunkikierroksiin. Kokonaiskisaltaan hieman tylsä kiertoajelu tarjosi upeita maisemia ja hienoja yksilösuorituksia niin vuorilla kuin loppukireissäkin. Viimeisen kirin nopein oli neljännen voittonsa ottanut iloinen Lotto Soudal -tallin André Greipel. Kokonaiskisan voitti suurin ennakkosuosikki Skyn Chis Froome. Kisan loppumisesta huolimatta meille ei tule tekemisen puutetta, sen verran ohjelmaa on tulevalle viikolle suunnitteilla.

4 vastausta artikkeliin “Paritanssipikkuleipiä ja kuivia tomaatteja

  1. Kivoja herkkuja ja mainioita nimiä keksit niille.Kuivatut tomaatit ovat todellakin ihania,teen niitä itsekin silloin tällöin kuivurilla.

  2. Kuivatut tomaatit on kyllä tosi hyviä, niihin tulee melkeinpä himo (tse olen kuivannut tomaatteja uunissa). Jänniä pikkuleipiä, noita pitää kokeilla.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s