20150802-_DSC8135Mustikankeräyskausi on avattu. Kukkien, raakileiden ja lähes kypsien marjojen tarkkailu kesän mittaan lupaili varsin hyvää satoa, joka taitaa olla melkein lupausten arvoinen. Marjojen määrä on suuri mutta laatu hyvin epätasainen. Isojen, kypsien marjojen seassa on raakoja ja viallisia, lähinnä haalean violetteja, pehmeitä marjoja on paljon. Pikainen testi tänään metsässä kertoi, että poimurilla tulee puolet biojätettä. Päädyimme siis viettämään ulkona enemmän aikaa ja keräämään käsin – eipähän tarvitse perata.

Eilen poistuimme metsästä märkinä parin marjalitran ja täplätupsukkaan toukan kanssa. Marjoista laitoimme pari rasiaa pakkaseen ja teimme jääkaappiin rahkakakun.

Mustikkarahkakakku

Pohja ja päällinen:
  • 150 g voita
  • 1,5 dl ruokosokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl amarettoa
Täyte:
  • 3 prk rahkaa (250 g rasvatonta rahkaa, 500 g kermarahkaa)
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 munaa
  • 1 valkuainen
  • 3 1/4 dl ruokosokeria
  • 1/2 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 1 rkl maizenaa
  • noin 7 dl mustikoita

Nypi voi, sokeri ja jauhot. Lisää keltuainen ja amaretto. Taikina on murumainen.

Sekoita täytteen aineet mustikoita lukuunottamatta keskenään.

Laita irtopohjaisen (täyte)kakkuvuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperia, tämä helpottaa kypsän kakun käsittelyä ja vähentää uunin sotkeutumista. Painele reilu puolet pohjataikinasta vuoan pohjalle. Laita kolmasosa täyteestä pohjan päälle. Laita puolet mustikoista täytteen päälle, niiden päälle kolmasosa täytteestä, loput mustikat ja täytteen viimeinen kolmannes.

Ripottele loppu taikina pinnalle. Paista 200 asteessa 50-55 min. Laske lämpöä paistamisen loppuvaiheessa jos pinta tummuu liikaa.20150801-_DSC8130
Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa pöydällä ja laita se sitten jääkaappiin seuraavaan päivään asti. Irrota kylmentynyt kakku vuoasta ja poista leivinpaperi.20150802-_DSC8132 20150802-_DSC8134Viime päivien auringonlaskut ovat olleet hienoja.20150802-_DSC8131

20 vastausta artikkeliin “Mustikoita, täpliä ja tupsuja

  1. Jos minulle vielä joskus tulee nälkä, niin aloittaisinpa syömisen taas mielelläni tuolla kakulla! 😀

  2. Hieno kakku! Minäkin kerään mustikat mieluiten sormin enkä poimurilla, kärsivällisyys loppuu muuten siivousvaiheessa. 🙂

    1. Kiitos!
      Poimurilla kerättyjen marjojen perkaaminen on kyllä viheliäistä hommaa, varsinkin jos/kun haluaa kaikki kannat pois marjoista.

  3. Minä rouhin poimurilla koko metsän matkaan. Mielummin putsaan istuen kuin kykin pitkään.

    Koko päivän on tehnyt mieli ihan tavallista mustikkapiirakkaa. Nyt se muuttui rahkakakun kaipuuksi. Täällä ei oo mustikoita metässäkään, joten tilanne on toivoton… Ens viikolla keski-suomen marjaisempiin metsiin.

    1. Perkaamisen voisi kyllä ulkoistaa – poimurilla kerätessä pyrin kyllä tekemäänkin niin…
      Täällä riittää kerättävää (ja perattavaa).

  4. Minäkin kerään mieluummin mustikat ihan sormin. Tulee purkki hitaammin täyteen, mutta inhoan yli kaiken mustkoiden perkaamista… Minusta mustikat myös pysyvät parempina, kun ne poimitaan hellästi 🙂
    Ihanan herkullisen näköinen kakku!

    1. Kiitos, kakku oli kyllä varsin maukas ja mehukas.
      Käsin kerääminen säilyttää kyllä mustikat paremmassa kunnossa. Eilisen vajaan kolmen litran perkaaminen oli todella nopeaa, roskia tuli vain pienen pieni kasa.

    1. Hmmm… osa kotimetsän varvuista on kyllä niin isoja, että niitä voisi sanoa pensasmustikoiksi! Poimurit ovat tänä vuonna olleet toimettomia.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s