Viime viikolla teimme ensimmäistä kertaa juurileipää ohrajauhoilla. Siitä tuli varsin mukavan makuista ja rakenteista, sellaista, jota voisi löytää saksalaisesta tai sveitsiläisestä leipomosta. Kuvat jäivät viikko sitten ottamatta, joten piti ottaa pikainen uusinta. Viime aikoina olen jättänyt pelkällä juurella ilman hiivaa leivotut leivät muotoilematta ja vain leikannut jauhotetulle alustalle kipatun taikinan neljään osaan. 20160520-_DSC6010

Ohraleipä juurella

Aktiivista juurta varten laita 8-12 tuntia ennen taikinan tekoa kulhoon 100 g (jääkaapissa asunutta) juurta, 50 g jauhoja ja 50 g vettä. Sekoita, peitä lautasella, kannella tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

Sekoita kaikki ainekset. Vaivaa taikinaa koneella hiljaisella nopeudella noin 11 min. Laita taikina (oliivi)öljyttyyn kannelliseen muoviastiaan ja anna sen kohota jääkaapissa noin vuorokausi. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Anna kohota liinan alla.

Nosta kohonneet leivät kuumalle leivinkivelle (tai uunissa esilämmitetylle pellille). Paista 240 asteessa 10 min ja 200 asteessa noin 30 min.20160520-_DSC599920160520-_DSC600020160520-_DSC6003Tuoreen leivän kanssa nautimme ”kasviskeittoa” – kieliliemen ja jostain ruoasta jääneen tomaattisen pohjan yhdistelmässä kypsennettiin 1 purjo, 2 varsisellerin vartta, punainen paprika ja 2 valkosipulinkynttä. Lisäksi sinne laitettiin 5 dl kypsiä kikherneitä, vajaa 3 dl (itse)pakastettua pinaattia. Mausteena oli fenkolinsiemeniä, juustokuminaa, voatsiperifery-, malabar- ja viherpippuria, combavaa sekä lusikallinen hunajaa. Hurjan hyvää.20160520-_DSC600420160520-_DSC6008

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s