Suosikkiruokasivustoni marmiton on täynnä houkutuksia. Tänään sateen taukoamista odotellessani tein illan jälkkäriksi paistettua vaniljakastiketta piirakkapohjalla, ranskikset kutsuvat sitä nimellä Flan pâtissier traditionnel. Testasin tuttujen pohjien sijaan uutta ohjetta, joka toimi ihan hyvin ja maistui hyvältä.

Flanista tuli ihan autenttisen makuinen. Seuraavalla kerralla en tee tätä pystyreunaiseen vuokaan kuten videossa, sillä pohjan reunat eivät pysyneet pystyssä täytettä kaataessa vaan lurpsahtivat täytteen sekaan aiheuttaen lievää suurempaa ärtymystä. Sokerin määrää voi ehkä vähentää vähän. Ohjeeseen tekemäni muutokset johtuivat täällä kertaa kaappimme valikoimasta. Maizenaa oli näköjään vain puolet tarvittavasta määrästä, joten korvasin puuttuvan määrän perunajauhoilla. Vaniljatanko oli vähän kuivahtanut enkä saanut siitä mielestäni riittävästi siemeniä irti, joten ripautin joukkoon myös jauhettua vaniljatankoa.20160804-_DSC8084

Flan pâtissier traditionnel

  • 1 pâte brisée
  • 1 l täysmaitoa
  • 4 munaa
  • 150 g vaaleaa ruokosokeria
  • 90 g maizenaa (oli 45 g maizenaa + 45 g perunajauhoja)
  • 1 vaniljatanko
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa

Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi sen sisältä siemenet veitsen tylpällä reunalla. Laita tanko maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maito kiehumispisteeseen.

Siivilöi maizena kulhoon. Lisää sokeri ja munat. Sekoita tasaiseksi kierrevispilällä. Kaada kuuma maito ohuena nauhana kulhoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan.  Lisää vaniljajauhe ja tangon sisältä otetut siemenet. Keitä sekoittaen miedolla lämmöllä 1-2 min.

Kauli pohjataikina leivinpaperin päällä. Nosta se (papereineen) vuokaan. Kaada täyte pohjataikinan päälle. Paista 200 asteessa (ohjeen mukaan 30-40 min) melkein tunti, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja täyte on kiinteytynyt huomattavasti. Uunista ottaessa se hyllyy vielä runsaasti mutta jähmettyy jääkaapissa sopivasti. 20160804-_DSC8083

Pâte brisée

  • 300 g vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 3 rkl sokeria
  • 0,8 dl vettä (tai maitoa)

Kuutioi voi ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja jauhot. Nypi taikina tasaiseksi. Lisää vesi tai maito. Tee taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Tänään kävin Armaksen kanssa pitkällä lounastauolla ihmettelemässä Haukkuvaaran ulkokenttää. Kolme esteen jälkeen sormeni jäi Kehu-pallon ja hampaan väliin ja jouduin suorittamaan pienimuotoisen paikkausoperaation. Ympäristön äänet ja hetkeksi takaisin häkkiin joutuminen taisivat hämätä Armasta aika lailla ja jouduin käynnistelemään treeniä jonkin aikaa. Aina, kun otus pyrki haahuilemaan pitkin kenttää eikä tullut pyynnöstä luokse, niin menin ulos kentältä ja odotin, että se tuli portille. Tätä toistettiin muistaakseni neljä kertaa. Viimeisellä kerralla Armas odotti minua portin vieressä vaanien – siitä olikin sitten hyvä sännätä suoraan radalle. Alkukankeuksien jälkeen saimme tehtyä ihan hyviäkin pätkiä mutta huomaa kyllä, että ulkokentän tuoksut ja äänet aiheuttavat ajoittain vastaanottokatkoksia.20160804-IMG_145720160804-IMG_1461Jäähdyttelylenkiltä Jyskänvuoresta löysimme muutaman kant(t)arellin eilisen saaliin jatkoksi. Niistä syntyi hurjan hyvä alkupala Pyyvin tilan jälkiuuninleivän kera.20160804-IMG_146420160804-_DSC8082

4 vastausta artikkeliin “Ranskalaiset leipomoklassikot, osa n+1

  1. Hei
    Kannattaako sokeria vähentää pohjataikinasta vai vaniljakiisselistä?
    Taidan nimittäin kokeilla😀

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s