Ahkerankin keräysvuoden marjat alkavat olla pakastimessa tähän aikaan vuodesta vähissä, joten leipomuksia pitää miettiä hetki ja toinenkin. Selailin taas ranskalaisten marmiton-sivustoa ja löysin jonkin verran vanhasta ohjeestamme poikkeavan ja hurjasti kehutun marengilla kuorrutetun sitruunapiirakan ohjeen. Uunissa matalalla lämmöllä kypsennettävän marengin sijaan teimme vesihauteessa kypsennettävän sveitsiläisen marengin sen ihanan pehmeän suutuntuman takia. Hyvää, ihan tajuttoman hyvää. Jos tykkää sitruunasta.20170514-_DSC3897.jpg

Pohja (pâte sablée)
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 125 g voita
  • 70 g sokeria
  • 2 keltuaista
  • 1/2 dl vettä

Nypi voi, sokeri ja jauhot sekaisin. Lisää keltuaiset ja vesi. Tee taikinasta pallo. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina ja laita se voideltuun (irtopohjaiseen matalareunaiseen, halkaisija 26 cm) piirakkavuokaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi riiisejä, herneitä, yms. jotta reunat pysyvät paremmin paikoillaan. Paista 190 asteessa noin 20 min. Ota painot ja paperi pois ja paista vielä noin 8 min kunnes pohja on kypsä ja saa ihan vähän väriä.

Crème au citron
  • 4 keskikokoista sitruunaa
  • 150 g sokeria
  • 3 munaa
  • 1 rkl Maïzenaa

Raasta sitruunoista kuoret ja purista mehu (mehua tuli 1 1/2 dl). Sekoita sokeri, sitruunanmehu, -kuoriraaste ja maizena kattilassa ja sekoittaen miedolla lämmöllä hetki kunnes sokeri sulaa. Vispaa munien rakenne rikki kulhossa. Kaada munat kattilaan. Keitä täytettä kovahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakenee. Laske lämpöä ja kypsennä sekoitellen vielä hetki (jotta Maïzena kypsyy). Anna jäähtyä hetki. Kaada täyte kypsän piirakkapohjan päälle.

Sveitsiläinen marenki
  • 2 valkuaista
  • 100 g sokeria

Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon tai “vesihaudekattilaan” ja kuumenna vesihauteessa vispaten kunnes seoksen lämpötila on 50-60 astetta. Ota kulho pois vesihauteesta ja vispaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.

Levitä tai pursota marenki piirakan päälle. Käytä piirakkaa grillivastuksen alla  kunnes pinta on kauniin värinen.20170514-_DSC3886.jpg20170514-_DSC3888.jpg20170514-_DSC3895.jpg20170514-_DSC3898.jpgEnnen leivontaa kävimme yhdessä suosikkilenkkipaikassamme Vuonteella juoksemassa tunnin lenkin. Armaksen puolenvälin uintilampi oli onneksi jo sulanut, joten se pääsi pulahtamaan ja juomaan. IMG_2284.jpg

4 vastausta artikkeliin “Tarte au citron meringuée

  1. Herkullisen näköinen torttu! Näyttäisi maistuvan Armaksellekin. ;-D Uskaltaisikohan kokeilla? Meinaan, että minulla on jonkinlainen marenkikammo, sillä en ole koskaan saanut marenkia oikein onnistumaan.

    Ihania ryhmäpotretteja taas tuolla edellä. ❤ Mietin, että taitaa olla aika aikaavievä harrastus tuommoinen koiraharrastus? Siis sillä lailla hyvällä tavalla, että homma vie mukanaan. 🙂

    1. Tuli kyllä hurjan hyvä torttu. Rohkeasti vaan testaamaan. Mä tykkään tuosta sveitsiläisesta marengista, siinä on pehmeämpi rakenne kuin ”tavallisessa”, jossa valkuaiset ja sokeri vaahdotetaan ja kakkua paistetaan pidempään 120-150 asteessa.
      Kyllähän tähän koiratouhuun saa harastuksineen ja lenkkeineen menemään aikaa ihan niin paljon kuin haluaa. Rotuvalinta vaikuttaa tietenkin tosi paljon, monet rodut pärjäävät vähemmällä liikunnalla ja muulla aktiviteetilla. Meillä ei ole kovin montaa kertaa telkkaria viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s