Campasimpukkalan Hulda tuli meille viime sunnuntaina juurihoitoon. Vaikka hapantaikinan hoitaminen onkin muutaman vuoden kokemuksen perusteella lähes henkimaailman hommia (joskus ne pysyvät hyvässä kunnossa kuukausia ja sitten yhtenä rumana päivänä väärät hapot ottavat vallan), niin otimme hoitotehtävän innolla vastaan. Meillä on ollut itsellä useampi ruis-vehnäjuuri, joista viimeisimmät on käynnistetty omenan avulla, Hulda on ensimmäinen vehnäjuurituttavuutemme.

Laitoimme Huldan eilen hommiin ja teimme Haaparannalta ostetusta älyttömän hyvästä kivimyllyllä jauhetusta Ramlösa-myllyn Rustique-jauhosta taikinan jääkaappiin. Ohjeen jauhoista voi vaihtaa 200-300 g ruis-, ohra- tai kastanjajauhoksi tai laittaa koko määrän spelttijauhoja.

Taikina oli kohonnut jääkaapissa hurjasti ja irrottanut kulhon kannen. Leivästä tuli sekä maultaan että rakenteeltaan oikein hyvää.20170525-_DSC4054.jpg20170525-_DSC4055.jpg

JUURILEIPÄ

  • 900 g vehnäjauhoja
  • 550 g haaleaa vettä
  • 1 tl merisuolaa (10-12 g)
  • 200 g aktiivista hapantaikinaa

Aktiivista juurta varten laita 8-12 tuntia ennen taikinan tekoa kulhoon 100 g (jääkaapissa asunutta) juurta, 50 g jauhoja ja 50 g vettä. Sekoita, peitä lautasella, kannella tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön. (Otin Huldaa noin 130 g jotta sain purkissa olleen juuren määrää vähän pienemmäksi.)

Vaivaa taikinaa koneella 11 min. Laita taikina (oliivi)öljyttyyn kannelliseen muoviastiaan ja kohota sitä jääkaapissa 12-24 tuntia. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan (tai osa sämpylän kokoisiksi paloiksi) (ilman hiivaa tehtyjä leipiä kannattaa muotoilla mahdollisimman vähän). Anna leipien kohota liinan alla uunin lämpeämisen ajan – 2 tuntia riippuen siitä, kuinka paljon taikina on jääkaapissa kohonnut.

Nosta kohonneet leivät kuumalle leivinkivelle (tai uunissa esilämmitetylle pellille) tee leipiin syvähköt viillot terävällä veitsellä (ja suihki kivelle vettä). Paista 240 asteessa noin 10-12 min ja 200 asteessa noin 28-30 min. Nosta valmiit leivät ritilälle ja anna niiden levätä ainakin puoli tuntia. (Sämpylöitä paistamme 20 min 240 asteessa.)20170525-_DSC4056.jpg20170525-_DSC4057.jpg20170525-_DSC4058.jpg

4 vastausta artikkeliin “Hulda juurihoidossa

  1. Onpas komeita sämpylöitä. Paistatko ne muuten kiertoilmalla? Meidän uudessa uunissa on kiertoilma vain korkeintaan +200C, mutta siinä on kyllä Brotbackstufe erikseen, alussa vaan unohdin, että sellainen on olemassa.

    1. En ole käyttänyt kiertoilmaa kotona kuin pikkuleipien paistamiseen (2 pellillistä kerralla). Leivinkivi on hurjan hyvä apuri. Jos sellaista ei ole, niin voi lämmittää pellit valmiiksi.
      Meilläkin on tuossa leivänpaistomoodi mutta ei olla jostain syystä kokeiltu. Siinä laitetaan uunin sisuksiin vettä ja uuni ilmeisesti puhaltaa höyryä leiville. Pitäisi testata…

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s