Kolean lauantaina mieltä lämmittivät raparperikauden avaus ja koivujen pienien lehtien kaunis vihreys. Molempia olenkin jo ehtinyt odottaa. Tuttujen ohjeiden sijaan testasimme Annemarie Wildeisenin murupintaista rahkaista raparperipiirakkaa. Leipomuksessa oli neljä erilaista komponenttia mutta minkään tekeminen ei ollut vaikeaa. Auringonkukkaöljy-rahkapohja oli varsin kiva uusi tuttavuus.20170527-_DSC4109.jpg

Rhabarber-Blechkuchen mit Quarkguss und Streuseln

  • 700 g raparperia (kuorittu paino)
  • 100 g (vaaleaa ruoko)sokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Laita palat mehustumaan kulhoon sokerin kanssa muun piirakan osien valmistelun ajaksi.

Murupinta
  • 125 g voita
  • 100 g (vaaleaa ruoko)sokeria
  • 175 g vehnäjauhoja
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa

Sulata voi. Nypi kaikki ainekset murumaiseksi.

Pohjataikina
  • 150 g (rasvatonta) rahkaa
  • 6 rkl auringonkukkaöljyä
  • 6 rkl täysmaitoa
  • 75 g (vaaleaa ruoko)sokeria
  • 1 pieni muna (tai isomman munan keltuainen)
  • 280 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään rahka, öljy ja maito. Lisää muna ja sokeri. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi ja tee taikinasta pallo. Kauli taikina leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen. Nosta taikina leivinpapereineen vuokaan. (Meiltä löytyi juuri ohjeen mukainen 26 cm x 36 cm vuoka.)

Täyte
  • 3 valkuaista
  • 3 keltuaista
  • 350 g rahkaa (100 g rasvatonta ja 250 g 10% kermarahkaa)
  • 150 g smetanaa (20% rasvaa)
  • 50 g (vaaleaa ruoko)sokeria
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 1 rkl Maizenaa

Vaahdota valkuiaiset. Sekoita keskenään muut ainekset. Lisää valkuaisvaahto varovasti käännellen.

Valuta raparpereista irronnut neste pois. Laita raparperit pohjan päälle. Laita täyte raparpereiden päälle. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista 190 asteessa noin 45 min kunnes pinta saa hieman väriä.20170527-_DSC4089.jpg20170527-_DSC4094.jpg20170527-_DSC4105.jpg20170527-_DSC4107.jpgMeillä hoidossa oleva Campasimpukkalan Hulda-juuri pääsi taas töihin. Laitoimme pizzataikinaan aikataulujen takia juuren lisäksi hieman hiivaa.

PIZZAPOHJA JUURELLA

  • 7 g hiivaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 275 g vehnäjauhoja
  • 100 g aktiivista hapanjuurta (juuren ruokinnan ja taikinan teon välillä oli noin 6 tuntia)
  • 1/4 tl suolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää loput aineet. Vaivaa käsin tasaiseksi, joustavaksi taikinaksi 8-10 min. Anna taikinan kohota oliiviöljytyssä kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Möyhi taikinaa hetki ennen kaulimista. Kauli (tai venyttele) taikina jauhoja käyttäen ja nosta levy leivinkivelle (tai esilämmitetylle pellille). Levitä täytteet taikinan päälle. Paista 220 asteessa leivinkiven päällä 22 minuuttia.20170527-_DSC4100.jpg20170527-_DSC4101.jpg20170527-_DSC4102.jpgArmas on aloittanut uimakauden lisäksi parvekekauden. Tänään oli sen verran kylmä, että maton runttaamisen ja laatalla makoilun sijaan oli hyvä pötköttää karva-alustalla.20170527-_DSC4104.jpg

4 vastausta artikkeliin “Raparperimurupiirakkaa ja juuripizzaa

  1. Onpa hyvän näköinen piirakka. Tätä täytyy kokeilla heti seuraavasta satsista minkä saan raparperia, mökiltä ehkä silloin, omat puskat ovat aika pieniä vielä. Nyt on ensimmäinen piirakka uunissa, se on meillä aina perinteisesti raparperikeikauskakku, ollut varmaan jo melkein 15 vuotta.

  2. Hyvä, että Huldalla riittää puuhaa, niin ei ehdi ikävöidä. 😀

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s