Teimme viikonloppuna juuritestin. Torstai-iltana tehty sämpylä/patonkitaikina jäi viikonloppureissun ajaksi jääkaappiin kohoamaan kolmeksi vuorokaudeksi normaalin 1-1 1/2 vuorokauden sijaan. Kotona meitä odotti hienosti kulhon kanteen asti kohonnut taikina, josta tuli hurjan maukkaat, keski-eurooppalaisen maalaisleivän tyyliset leivät.
20180107-DSC_1871

Juurileipä pitkällä kohotuksella

  • 700 g vehnäjauhoja
  • 200 g hienoa ruisjauhoja (piirakkaruisjauhoja)
  • 550 g haaleaa vettä
  • 1 tl merisuolaa (10-12 g)
  • 200 g aktiivista vehnähapantaikinaa

20180107-DSC_1875Aktiivista juurta varten laita 8-12 tuntia ennen taikinan tekoa kulhoon 100 g (jääkaapissa asunutta) juurta, 50 g vehnäjauhoja ja 50 g vettä. Sekoita, peitä lautasella, kannella tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

Vaivaa taikinaa koneella 11 min. Laita taikina (oliivi)öljyttyyn kannelliseen muoviastiaan ja kohota sitä jääkaapissa 24-72 tuntia. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan (tai osa sämpylän kokoisiksi paloiksi). Ilman hiivaa tehtyjä leipiä kannattaa muotoilla mahdollisimman vähän. Anna leipien kohota liinan alla uunin lämpeämisen ajan – 2 tuntia riippuen siitä, kuinka paljon taikina on jääkaapissa kohonnut.

Nosta kohonneet leivät kuumalle leivinkivelle (tai uunissa esilämmitetylle pellille) tee leipiin syvähköt viillot terävällä veitsellä. Paista sämpylöitä 20-23 min ja patonkeja 24-28min 240 asteessa (leiville sopiva paisto on 240 asteessa noin 10-12 min ja 200 asteessa noin 28-30 min). Nosta valmiit leivät ritilälle ja anna niiden levätä ainakin puoli tuntia.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s