Armaksen päiväkirjasta: ”Aikamoista kuumuutta on ollut viime aikoina. Ei olla päästy juoksemaan eikä pitkille lenkeille. Muutaman kerran viikossa ollaan käyty aamulla hallilla aksaamassa, iltaisin olen uinut yksin, emännän, Ainon ja Keksin kanssa ja emännän ja isännän kanssa. Päivät ollaan vaan pötkötetty ilmalämpöpumpun viilennysalueella. Eilen käytiin keräämässä vähän mustikoista. Tänään niistä tehtiin piirakka. Siinä on kuulemma sveitsiläisiä vaikutteita.”
BLAUBEER-WÄHE
POHJA (PÂTE SABLÉE)
- 250 g vehnäjauhoja
- 125 g voita
- 70 g sokeria
- 2 keltuaista
- 1/2 dl vettä
Nypi voi, sokeri ja jauhot sekaisin. Lisää keltuaiset ja vesi. Tee taikinasta pallo. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina ja laita se voideltuun piirakkavuokaan.
TÄYTE:
- noin 1 l mustikoita
- 2 dl kuohukermaa
- 2 munaa
- 5 rkl (3/4 dl) vaaleaa ruokosokeria
- 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
Vatkaa munat, sokeri ja vanilja kulhossa kevyeksi vaahdoksi. Lisää kerma.
Laita mustikat piirakkapohjan päälle. Kaada täyteseos mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 35 min (kunnes pinta saa sopivasti väriä). Anna jäähtyä.