Vuoden lyhin päivä (5 h 4 min) alkaa olla lopuillaan. Vielä ei kannata alkaa odotella valoisia iltoja mutta kivoja talviulkoilukelejä odotamme kyllä.IMG_4489

Tänään valmistauduimme tulevien päivien joululeivonnaisprojekteihin hilloamalla appelsiininkuoria. Yhden projektista yli jääneen appelsiinin sisukset käytettiin kakkuun, josta ei tehty reseptin mukaisia kuutioita vaan herkuteltiin isompina ”normaaleina kakkupaloina”. Ohje on vähäsokerisempi versio Annemarie Wildeisenin kirjasta Mein Küchenjahr. Seuraavalla kerralla aineiden sekoitusjärjestykselle tai -tavalle pitää tehdä jotain muutoksia. Voi-sokeri-mannaryyniseos oli niin paksua, että sitä ei meinannut millään saada sekoitettua jogurtti-munaseokseen. Kannattanee vispata mannaryynit jogurtti-munaseokseen ja ehkä laittaa voi sulatettuna. Lisää appelsiinisuutta saisi kuoriraasteella.

Orangenwürfel

  • 500 g turkkilaista jogurttia
  • 4 munaa
  • 125 g voita
  • 130 g vaaleaa ruokosokeria
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g mannaryynejä
Appelsiinisiirappi:
  • 1 1/4 dl appelsiininmehua (1 isohko appelsiini)
  • 70 g vaaleaa ruokosokeria
  • (1 rkl appelsiininkukkavettä)

Sekoita munat ja jogurtti. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita keskenään mannaryynit, leivinjauhe ja vanilja. (Ohjeessa sekoitettiin mannaryynit voi-sokerivaahtoon ja lopuksi lisättiin jogurtti-munaseos).

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija 26 cm). Paista 180 asteessa 50-60 min kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku irtoaa vuoan reunoista. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 min. Irrota kakku vuoasta ja laita se ritilälle.

Laita appelsiininmehu, sokeri ja appelsiininkukkavesi kattilaan. Keitä muutama minuutti kovahkolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa ja seos menee vähän kasaan. Sudi siirappi kakun päälle.20181222-DSC_713920181222-DSC_7140

Annemarie Wildeisenin  sivu on viimeaikoina ollut yksi ruokasivusuosikeistani.  Sieltä löytyi pari viikkoa sitten hurjan herkullisen pottu-mukulasellerikeiton ohje.

Kartoffel-Sellerie-Suppe mit Thymian-Äpfeln

  • 1 kg jauhoisia perunoita (puikula)
  • noin 200 g mukulaselleriä
  • pienehkön purjon valkoinen osa
  • 3 pientä valkosipulinkynttä
  • 1 1/2 l vettä
  • noin 1 tl suolaa
  • kuivattua rosmariinia
  • 1 laakerinlehti
  • 1 1/2 dl smetanaa (20% rasvaa)
  • kuivattua timjamia
  • 2 omenaa (Royal Gala), voita paistamiseen, timjamia

Kuori ja paloittele perunat ja mukulaselleri. Pese ja rinkuloi purjo. Litsaa ja kuori valkosipulinkynnet. Laita perunat, mukulasellerit, purjo, valkosipulit, vesi ja mausteet kattilaan ja keitä kunnes ainekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Lisää smetana ja kuivattua timjamia.

Leikkaa omenat neljään osaan ja poista siemenkodat. Leikkaa neljännekset viipaleiksi. Paista viipaleet voissa ja mausta kuivatulla timjamilla. Tarjoile keiton kanssa.

20181209-DSC_692820181209-DSC_6926

2 vastausta artikkeliin “Pottu-sellerikeittoa ja appelsiini-mannaryynikakkua

  1. Hyvää Joulun aikaa! Minullakin on aikomus tehdä mannaryynikakkua, mietin toistaiseksi millaista, sillä eksäni toi kilon pussin mannaryynejä ja lupasin tehdä kakkua;D Vähän mietin teenkö basbusa-kakkua tai sitten tuon tapaista mitä sinä leivoit.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s