20130701-_DSC1106

Ystävämme raparperit kituivat Ranskan kylmässä alkukesässä ja vanhempieni puskat eivät ole voimissaan, joten raparperikauden avaus venyi torikauden avaukseen asti.

Keitimme eilen illalla kompottia ja valmistelimme jogurttijätskin pohjan tämän päivän jälkkäriä varten. Idea raparperijogurttijätskiin on Allt om mat -lehden kesänumerosta 10 vuoden takaa, ainesten suhteita olemme muuttaneet alkuperäisestä reseptistä tuplaamalla raparperin määrän. Laitoin osan sokerista tummempaa ruokosokeria ja loput perussokerina käyttämäämme mustassa kilon pussissa myytävää luomuruokosokeria.

Raparperikompotti

  • 1 kg kuorittua ja paloiteltua raparperia
  • 500 g ruokosokeria
  • 1/2 vaniljatanko

Mittaa ainekset kattilaan. Keittele sekoittaen noin 20 min (kauemmin, jos haluat kompotin sijaan paksumpaa hilloa). Purkita kompotti lasipurkkeihin, joita on pidetty kansineen 100 asteisessa uunissa ainakin 10 min.

20130630-_DSC1105Raparperi-jogurttijäätelö

  • 4-5 dl kuorittua ja ohuehkoiksi viipaleiksi leikattua raparperia
  • 1 dl raakaruokosokeria
  • 1,5 dl ruokosokeria
  • 2,5 dl vettä
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 2,5 – 3 dl turkkilaista jogurttia (10% rasvaa)

Keitä vettä ja sokereita noin 5 min. Lisää raparperit ja keitä vielä noin 5 min kunnes raparperit pehmentyvät. Laita seos jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään asti. Sekoita vanilja ja jogurtti raparperiliemeen. Kaada seos käynnissäolevaan jätskikoneeseen. Meidän muovisella metelivehkeellämme jätskiytyminen kesti vähän vajaa 20 min.

20130701-_DSC1109Ranskan ympäripoljennan kolmannella etapilla sanottiin hei, hei kauniille Korsikan saarelle. Etapin voitti vetomiehen hienolla avustuksella Orica-GreenEdgen Simon Gerrans. Eilinen voittaja Jan Bakelants jatkaa keltaisessa nutussa.

Päivän pyöräilyuutinen löytyy sveitsiläisestä (laatu)lehdestä Blickistä: Fabian Fäbu Cancellara on tehnyt kolmen vuoden (vaatimattoman 4 000 000 CHF/vuosi) sopimuksen nykyiseltä RadioShack-Leopard -tallilta WorldTour-lisenssin hankkineen Trekin kanssa ja sopinut myös ajouran jälkeisestä yhteistyöstä.

8 vastausta artikkeliin “Raparperia ja raparperia

  1. Ah, miten kuulostaa hyvältä! Raparperi (-kiisseli, -piirakka, -hillo…) oli yksi niistä jutuista, joita halusin Suomessa syödä, mutta se unohtui… No, ei aika – eikä vatsa – kaikkeen riitä!

    Minäkin olen päässyt hiukan Tourin makuun. Eilen seurasin sitä telkkarista vaatteita silittäessäni ja tänään hämmästyin lehtikioskilla polkupyörälehtien määrää! Niitä oli yli puolenkymmentä!

    1. Onko siellä eteläisessä Ranskassa raparperia lainkaan. Pariisin seudullahan se on aika suosittua, nyt vaan puskat olivat pieniä.

      Nythän Tour siirtyy sinne teille päin. Jos ajavat läheltä, niin käyhän vilkaisemassa. Ajajia edeltävä karavaanikin on melkoinen nähtävyys!

      1. Raparperia saa kyllä, mutta se on kallista ja kuivakan näköistä. Kun on tottunut oman puskan raparperiin, ei ne kaupan valikoimat oikein houkuta… Sitä vastoin meidän torilta saa aivan ihanaa vadelmahilloa, ihan samanlaista kuin meillä kotona on tehty. Vattuja kasvaa vuoristoisemmilla alueilla Cévennes’ssä, samoin puolukoita!

        Katsoinkin jo Tourin reittiä, ja likeltä menevät. Hiukan kyllä houkuttaa, on siinä oma hohtonsa. Kerran olen käynyt katsomassa, ja kyllä se pyöräilijöiden nopeus oli huima. Ja nyt sitä alkaa tajuta, mikä valtava merkitys Tourilla on ranskalaisille, onhan se myös osa kesäperinteitä 🙂

        1. Enpä tiennyt, että puolukkaa kasvaa noin etelässä, Hollannissa näin sitä kotiintulomatkalla. Saako marjoja muuten kerätä mistään vai tarvitaanko siihen aina maanomistajan lupa? Karhunvatukkaakin (vai mikä sen mûren nimi onkaan) varmaan löytyy? Se on ainakin yhtä hyvää kuin vattu.

          Rohkeasti vain Touria katsomaan :), kameraan pitää laittaa lintukuvausasetukset, niin kovaa ajajat tasaisella polkevat…

  2. Minäkin tahtoisin niin päästä katsomaan Touria, mieluiten jonnekin vuorietapille, ei haittaisi olla jumissa jossain päivä tai kaksi 😀 Mutta sen sijaan olen Kuopiossa. Tänään ei sada, ainakaan vielä, Puijon torni on paikallaan ja pientä siestaa tässä viritellään ja mietitään mitä illalla puuhataan.

    1. Olikos siellä Puijon vuorella paikallisia polkemassa?

      Kovasti minunkin tekisi mieli lähteä paikan päälle nauttimaan Tourin tunnelmasta…

  3. Raparperi-jogurttijäätelö vaikuttaa erityisen mielenkiintoiselta.. Minunkin kompotit ja muut raparperiherkut on tältä kesältä yhä täysin tekemättä.

    1. Kannattaa testata, hyvää ja helppoa. Raparperi on siinä mielessä jännä tuote, että joka vuosi kuulee ja lukee juttuja, kuinka paljon sitä ihmisten pihoilla on – mutta jos omalla pihalla ei ole, niin sitä on vaikea löytää. Onneksi yhdellä torimyyjällämme on ;).

Jätä kommentti luimupupu Peruuta vastaus