Ostimme taannoin Schwarzenbachilta Belgiassa ja Hollannissa suosittujen Speculaas/Spéculoos-keksien leivonnassa käytettävää maustetta. Sekoituksen ainesosat ja suhteet vaihtelevat mutta yleensä mukana on ainakin kanelia, kardemummaa ja neilikkaa, meidän versiossamme myös muskottia, pippuria ja anista. Belgiassa ja Hollannissa kuvioituja maustepikkuleipiä syödään ympäri vuoden, niihin on vaikea olla törmäämättä maissa matkustaessa. Saksassa Spekulatius-keksit ovat kai lähinnä joululeivonnaisia.
Halusin kokeilla maustetta jo täällä johonkin. Vajaavaisella varustuksella leivontavaihtoehdot ovat aika vähissä, joten tekaisin myslin lopusta lastuja kauralastujen tapaan. Ihan kivoja.
Myslilastut:
- 100 g voita
- 3 1/2 dl mysliä (paahtamatonta, jossa ei ole riisi- eikä muitakaan muroja)
- 1 1/2 dl ruokosokeria
- 1 muna
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl Spekulatius-maustetta
Sulata voi ja sekoita siihen mysli. Vaahdota muna ja sokeri. Lisää leivinjauhe, jauhot ja Spekulatius-mauste. Lisää mysli-voi-seos. Nostele nokareita pellille leivinpaperille (12 kpl/pelti, yhteensä lastuja tuli 24 kpl). Paista 175 asteessa 8-10 min kauniin värisiksi. Anna jäähtyä hetken ennen kuin irrotat lastut paperista.
Kävimme aamupäivällä sateessa ja iltapäivän pidemmällä sadetauolla kävelyllä pikkukameran kanssa. Paikallisiakin vesimääriä katsellessa ja uutisia lukiessa toivon, että sateet lakkaisivat. Jos ei, niin tulvaherkissä paikoissa on pian paha tilanne. Jokien valtavaan vesimäärää kasvattaa sateiden lisäksi lumien sulamien vuorilta, joka on näin lämpimällä kelillä nopeaa.
Voi kun noita sateita tulisi tännekin mutta seuraava on kyllä vasta joskus syksyllä…
Mulla on paketti Speculaas-keksejä odottamassa pääsyä juustokakun pohjaksi;D
Berniläiset varmaan antaisivat seuraavat sateet sinne ihan mielellään, tilanne vanhassakaupungissa alkaa olla jo vähän paha.