Aamun harmauden ja kosteuden katoamisen odottelu kannatti: iltapäivällä oli kaunis ja lämmin syyspyöräilykeli, jonka valmistuessa meillä oli hyvää aikaa testata uutta omppupiirakkareseptiä kesällä Uumajasta ostamastamme Karin Franssonin kirjasta Fågel, fisk och grönt, pienillä omilla virityksillä kuten tavallista. Mantelisessa ompputäytteessä oli sen verran väsäämistä, että tätä ei välttämättä kannata leipoa arki-iltana työpäivän jälkeen. Taikinaa kaulitessa opin, että valkaisematon leivinpaperi ei toimi kaulinta-alustana riittävän hyvin vaan kunnollisesta jauhotuksesta huolimatta taikina ei irronnut paperista sitä normaaliin tapaan kaulimen ympärille rullatessani.20131006-_DSC2413

Saftig mandeläppelkaka

Pohja:
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 130 g voita
  • 1 muna
  • 60 g ruokosokeria
Täyte:
  • 3 munaa
  • 2 rkl calvadosta
  • 100 g ruokosokeria
  • 6 (kotimaista) omenaa
  • 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa
  • 30 g maizenaa (voi varmaan jättää pois)
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 100 g manteleita jauhettuna
  • 100 g manteleita rouhittuna
Päälle:
  • omenasiivuja (noin 2 omenaa)
  • 100 g aprikoosihilloa

Pohja: Nypi jääkaappikylmä voi, jauhot ja sokeri keskenään. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Työstä taikinaa mahdollisimman vähän. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmuun laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kauli taikina jauhojen avulla leivinpaperin päällä ja nosta se kaulimen avulla voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja jotain painoa (riisejä, herneitä tai leivinkuulia). Paista 200 asteessa 10 min, ota painot ja paperi pois ja paista vielä noin 5 min kunnes pinta ei enää kiillä.

Täyte: Raasta omenat (kuorineen). Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa keltuaiset, calvados ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut maizena, leivinjauhe ja vanilja. Lisää omenaraaste ja mantelit. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto taikinaan kevyesti käännellen. Nostele täyte vuokaan.

Asettele omenasiivut täytteen päälle. Paista 175 asteessa noin 45 min. Lämmitä aprikoosihillo kattilassa ja levitä se (silikooni)sudilla piirakan päälle. Nosta piirakka vuoasta jäähtyneenä. Nauti hyvän vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

Aamupalan kirjaselailun perusteella valitsimme iltaruoan ohjepohjaksi Ghillie Basanin Marokkolainen keittiön naudanliha-hernetaginen koska halusin ottaa kesän kirjahyllyn päällä majailleen taginepadan käyttöön ja herneiden yhdistäminen ylämaankarjasonnin patalihaan kuulosti houkuttelevältä. Pääsimme vihdoin käyttämään elokuussa DeliDelistä löytämiämme säilöttyjä sitruunoja. Hauska ja maustava säilyke. 20131006-_DSC2420

Sonnia ja herkkumakuja tötteröpadassa

  • noin 1 kg (ylämaankarjasonnin) patalihaa (etuselkää tai lapaa)
  • 3 pientä sipulia
  • (puolen peukalon kokoinen) pala tuoretta inkivääriä
  • muutama rihma sahramia
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 pientä säilöttyä sitruunaa (tai 2 1/2 koska maistoimme puolikkaan…)
  • noin 10 kivellistä oliivia
  • (ohjeessa oli 2 tomaattia, unohtuivat)
  • 200 g pakasteherneitä

Paloittele liha. Kuori ja paloittele sipulit ja inkivääri. Ruskista lihoja ja sipuleita oliiviöljyssä. Lisää suola, sahrami ja inkivääri. Lisää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Anna hautua kannen alla noin 1 h 20 min. Lisää oliivit ja sitruunat. Keitä ilman kantta noin 10 min. Lisää kohmeiset herneet. Keitä vielä ilman kantta noin 15 min kunnes herneet ovat pehmeitä. Tarjoa tuoreen leivän tai couscousin kanssa.

6 vastausta artikkeliin “Pyöräilyä, pataa ja piirakkaa

  1. Mmmmhh, omppupiirakkaa 🙂 Jos M ei olisi Portugalissa. laittaisin tätä, tai hetkinen,… huolisikohan naapurit omppupiirakkaa jos mä en jaksa syödä kaikkea?…

  2. Aikas huikea tuo ylin piirakkafoto!
    Minäkin sain tuliaisina purkin sitruunoita. Laitoin pienenä silppuna lihapulliin sekaan.. Hyvin toimi! Muuta en ole vielä kokeillut..

    1. Välitin piirakkafotokehut kuvaajalle, joka kertoi jo kuvaa ottaessaan pyrkineensä luimupupumaiseen takafokukseen ;).
      Pitääkin testata sitruunoita lihapulleroihin, kalkkuna/kanatagine potuilla on myös suunnitteilla.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s